Directia de Finante Neamt a depus plangere penala impotriva firmei Alpin AG. Ancheta a fost preluata de Politia economica. Prejudiciul estimat de Corpul de Control al Ministerului de Finante este de 14 miliarde de lei.
O ancheta inceputa acum cateva zile de ofiterii Politiei economice din cadrul IJP Neamt va incerca sa faca lumina intr-un caz deosebit de dificil, care readuce in discutie modul in care este cheltuit banul public. Respectivul subiect, susotit pe la colturi de angajatii Directiei de Finante Neamt, vizeaza modul in care a fost cheltuita o parte din suma alocata construirii sediului din Piatra Neamt a Finantelor. De mentionat ca multi dintre cei ce ar fi putut sa ofere mai multe date despre acest caz au ocolit cu nonsalanta subiectul. La mijlocul acestei luni, Directia de Finante Neamt a depus o plangere penala impotriva firmei Alpin AG, castigatoarea licitatiei pentru construirea sediului Directiei de Finante din Piatra Neamt. Masura a fost luata dupa ce, nu cu mult timp in urma, Corpul de Control al Ministerului de Finante a efectuat o ancheta privind modul in care au fost cheltuite sumele alocate pentru constructia sediului. Functionarii ministerului au constatat ca firma Alpin AG a incasat in anul 1999 o suma importanta de bani pentru achizitionarea si montarea a doua ascensoare. In urma verificarilor, functionarii ministerului nu au dat de urma celor doua lifturi, care trebuiau sa functioneze in incinta Directiei de Finante. Astfel, in raportul intocmit, inspectorii ministerului au mentionat si acest aspect, precizand ca prejudiciul produs este de aproximativ 14 miliarde de lei. In aceste conditii, Directia de Finante a depus o plangere penala pentru a recupera pretinsul prejudiciu. Fostul director al Directiei de Finante, Corneliu Sasu, care s-a aflat la conducerea institutiei in perioada in care s-a construit sediul, spune ca au fost achitate toate utilajele si lucrarile prestate, inclusiv cele doua lifturi, care se afla la constructor. Aceste lifturi au fost platite pe factura, insa nu au fost montate. Constructorul ne-a promis ca pana la sfarsitul acestei luni va face tot posibilul si va demara lucrarile pentru montarea lor. -Acum noi facem calcule pentru a prezenta Ministerului de Finante suma necesara finalizarii constructiei-, a declarat Corneliu Sasu. Alte persoane cu functii de conducere din cadrul aceleiasi institutii au declarat ca nu stiu nimic despre acest subiect. Asa sa fie?
Piatra de temelie a Directiei de Finante a fost pusa in anul 1993. De atunci au fost date mai multe termene de finalizare din cauza lipsei banilor pentru investitii. In acest an constructia, care a inghitit pana acum impresionanta suma de 54 miliarde de lei, are toate sansele sa fie finalizata.