Actrița Rodica Tapalagă a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 71 de ani. Anunțul privind decesul actriței a fost făcut ieri de către familia acesteia. „Suferea de colagenoză, o boală care s-a agravat foarte mult în ultimele două luni“, a declarat Barbu Popescu, fiul actriței.
„Mama a murit ieri, în jurul orei 12.00 (…) Boala era foarte avansată, erau afectați rinichii și plămânii, iar medicii nu au mai putut face nimic, având în vedere că avea și 71 de ani“, a mai precizat fiul Rodicăi Tapalagă.
Potrivit acestuia, trupul neînsuflețit al actriței a fost depus la Biserica „Sfiții Trei Ierarhi“ – Colțea din Capitală, unde cei care au cunoscut-o și îndrăgit-o îi pot aduce un ultim omagiu, până marți dimineață. Înmormântarea va avea loc marți, într-un cadru privat. Actrița Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, județul Botoșani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, iar cu un an înainte debuta pe marile ecrane în comedia „Alo?… ați greșit numărul!“, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc – Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu. Au urmat apoi roluri precum cele din „Între oglinzi paralele“ sau „Artista, dolarii și ardelenii“ (ambele în regia lui Mircea Veroiu).
În teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Notarra și Teatrul Mic, pentru ca din 1981 să fie actriță a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra“ din București.
A fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște, având împreună un fiu. Era sora mai mică a actorului Ștefan Tapalagă.
A fost o colegă desăvârșită
Actorul Victor Rebengiuc a declarat duminică pentru Mediafax că moartea Rodicăi Tapalagă este pentru el „un lucru îngrozitor de trist“, afirmând că actrița a fost „o colegă desăvârșită“.
„Am admirat-o și ca actriță și ca om. A fost o colegă desăvârșită“, a spus Rebengiuc, adăugând că regretă enorm dispariția Rodicăi Tapalagă. Actorul Florin Zamfirescu a declarat că Rodica Tapalagă a fost o mare actriță, care se diferenția de celelalte printr-o știință a construirii personajului, jucând cu o luciditate matematică.
El a povestit că a cunoscut-o pe Rodica Tapalagă fiind student, iar prima oară pe scenă a văzut-o în spectacolul „D’ale carnavalului“, „unde era fenomenală“. „Este, din punctul meu de vedere, o mare actriță română. Ce o diferenția de celelalte era o știință de construire a personajului. Lucra ca un chimist“, a susținut Zamfirescu.
Actorul a mai menționat că a împărțit scena cu Rodica Tapalagă în spectacolul „Steaua fără nume“, experiența fiind pentru el „o lecție de actorie“. „Când juca, nu se vedea cum e construit personajul, dar când lucra se vedea“, a spus Zamfirescu, apreciind că actrița își juca rolul cu o luciditate matematică.
Actrița Stela Popescu a declarat despre Rodica Tapalagă că era „o fată extraordinară, talentată, deșteaptă“, o actriță „modernă“. Totodată, Stela Popescu a spus că era un om căruia
„nu-i plăcea să iasă în față, să facă valuri“, pe scurt o personalitate discretă.
Alexandru Arșinel a afirmat despre Rodica Tapalagă că a fost „o actriță specială, o actriță extrem de inteligentă, cu disponibilități teatrale extraordinare“.
„Era și o comediană și o tragediană foarte mare, de un spirit deosebit, unică în felul ei în peisajul teatral românesc“, a mai spus Arșinel, care a adăugat că era foarte bun prieten cu fratele actriței, actorul Ștefan Tapalagă.
Totodată, Alexandru Arșinel a precizat că a jucat un singur spectacol alături de Rodica Tapalagă, „Maior Barbara“, de George Bernard Show, la televiziune, adăugând: „O cunoșteam, o salutam, o respectam“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane