Home Actualitate A rosti numele Basarabia…

A rosti numele Basarabia…

DISTRIBUIŢI

Alegerile în "Colegiul Basarabia" au fost câștigate de către Eugen Tomac, cel mai tânăr candidat din cursa electorală, consilierul președintelui Traian Băsescu. Eugen Tomac a adunat, la Chișinău, mai multe voturi decât suma voturilor celor doi contracandidați principali: Nicolae Dabija, de la PNL, și Tudor Panțiru, de la PSD. Ieri seară, la numărătoare, se contabilizase un procent de 50,6% de voturi exprimate în favoarea lui Tomac.
Nicăieri pe cuprinsul României nu s-a dat o bătălie electorală atât de grea ca aici. Tomac s-a confruntat direct cu oamenii structurilor caghebiste, cu Aparatul Imperiului, cu forțe mari și bine constituite.
Contracandidații săi, Nicolae Dabija și Tudor Panțiru, nu reprezentau doar o generație mai în vârstă, ci și apusul unei epoci – epoca sovietică. Ambii au avut și mai au, probabil, legături undeva, în partea aceea de unde vine iarna și războiul rece. Ei nu sunt neapărat oameni ai PSD și PNL, cât "conserve" ale Moscovei, destul de expirate și împachetate în ambalaj românesc – cazul Dabija, respectiv occidental – cazul Panțiru. Faptul că PSD și PNL lucrează cu astfel de oameni arată în ce măsură sunt penetrate și controlate aceste partide de către rețele moscovite.
Moscova nu a avut altceva mai bun să arunce în joc. Rusia deja a pierdut Marele Joc în această regiune și acum încearcă să negocieze, în forță, în stilul specific imperial. Moscova și-a pierdut în mare parte influența sa asupra Basarabiei, deoarece celula etnică și culturală românească s-a regenerat, miraculos, în doar două decenii de la momentul 1989.

Noua generație românească și sârma ghimpată rusească

Eugen Tomac este un model exemplar al acestei noi generații de români basarabeni. Și-a petrecut copilăria după sârma ghimpată întinsă de ruși în mijlocul neamului românesc, iar acum s-a făcut mare și s-a întors cu un mare clește de tăiat sârmă "Made in Romania" ca să taie gardul de sârmă ghimpată pus de Moscova între români. Dacă nu va avea un accident nefericit (mulți patrioți basarabeni au sfârșit astfel), Tomac va avea un mare viitor.
Dorin Chirtoacă, fostul coleg de facultate al lui Eugen, a reușit, la Chișinău, să înfrângă forțe politice retrograde, conducând astăzi a doua Capitală a românilor. Eugen Tomac a dat și el proba unei confruntări în care se poate spune că a ieșit învingător, câștigând ceea ce se numește lupta pentru inimi și suflete.
Nu procentele au contat, ci nivelul de intensitate a confruntării duse de Tomac și echipa sa. Aici, la Chișinău, s-a confruntat, practic, România cu un moloh, un gigant, și nu un partiduleț cu alte partidulețe.
Un parametru care exprimă "nivelul de intensitate" a fost chiar prezența fiicei președintelui la Chișinău, Cahul și Nisporeni. Un semnal care s-a consemnat în multe colțuri ale lumii. Sosirea Elenei Băsescu în Basarabia pentru a sprijini campania colegului de partid Eugen Tomac a marcat un moment foarte important. Moment perceput ca un semnal de solidaritate cu basarabenii, care, iată, au avut și au performanțe remarcabile.

Votul geopolitic de la Chișinău

În Basarabia, lupta politică a avut și are o miză mult mai mare. Aici, un vot pentru Eugen Tomac a reprezentat mai mult decât un simplu vot politic, ci a fost mai degrabă un vot geopolitic, un vot pentru destinul european al Republicii Moldova. Tomac face parte dintr-o generație a tineretului Basarabiei care și-a asumat vibrant o misiune istorică – anularea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, acordul secret Hitler-Stalin, și restituirea demnității basarabenilor lipsiți de dreptul lor natural, dreptul cetățeniei române.
La alegerile din 30 noiembrie, după 60 de ani de absență din viața politică românească, basarabenii au fost chemați să-și aleagă reprezentanții lor în cele două camere legislative de la București. Este un reper cu valoare istorică deosebită deoarece de la acest punct începe un nou orizont pentru basarabeni și pentru România. Pentru prima dată, acum, Basarabia începe să conteze la contextul politic românesc, iar românii din Basarabia vor însemna din ce în ce mai mult în ecuația politică românească. Mai ales după ce își vor primi cetățenia toți aceia care au dreptul natural de a se numi români, proiect politic principal al lui Eugen Tomac – asumat deschis de PD-L. Basarabia concentrează una dintre cele mai însemnate mize naționale ale României.
"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominației rusești", scria Mihai Eminescu, cu un secol în urmă. "Protestul" ia formă politică astăzi. Eugen Tomac este primul basarabean care își asumă punctul de vedere eminescian și care a fost trimis de basarabeni în Parlamentul României, printre altele, și pentru că programul său politic este expresia unui protest viu față de dominația rusească.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.