Nelu Tătaru nu pricepe nici acum că medicii și asistenții din spitalele COVID sunt epuizați și că folosirea peste capacitate a aparatelor de oxigen creează un mediu periculos în spitale. Vă amintiți cu toții când abera târgovețul pe la televizor că vom pune mai multe paturi montate la liniile de oxigen din spitale și așa supra-solicitate?
Politrucul a explicat astăzi presei că el a lăsat un raport, în ziua în care a plecat din funcție, cu privire la situația din spitale, raport întocmit după tragedia de la Piatra Neamț și un proiect de OUG, încă neadoptat, privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile de terapie intensivă.
Ceea ce nu înțelege obscurul Tătaru este că incendiul nu a avut loc într-o secție ATI. La Institutul „Matei Balș” secția ATI este în altă clădire decât pavilionul în care a avut loc incendiul.
- „După tragedia de la Piatra Neamţ, la nivelul Guvernului, s-a (sic!) decis o serie de controale – care au fost coroborate între Ministerul Sănătăţii, Inspecţia sanitară de stat şi inspecţiile sanitare din DSP-uri, precum şi IGSU şi ISCIR – la toate secţiile de terapie intensivă, nu neapărat din spitalele COVID, ci şi din celelalte spitale, pentru a vedea realitatea, dotarea fiecărei secţii şi necesarul şi conformarea. În acest sens, s-a făcut un raport, care a apărut chiar pe 23 decembrie (n.a. când Tătaru nu mai era ministru). După cum ştiţi, o ordonanţă de urgenţă a fost în primă lectură, care stipula că se pot accesa fonduri europene pentru a reface aceste instalaţii. Din informaţiile mele, că şi astăzi m-am informat, această ordonanţă de urgenţă se află în continuare pe masa iniţiatorilor – Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene – pentru avizare”, a afirmat Tătaru, la Parlament.
Întrebat dacă i-a predat ordonanţa actualului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Tătaru a spus: „Actele normative sunt la nivelul Guvernului şi sunt predate de la nivelul Guvernului. Deci, ordonanţa este a unui guvern, nu a unui minister. (…) Normal este ca noi să ne informăm, când preluăm un portofoliu, de toate probleme care sunt la nivelul Guvernului, să putem avea adoptarea la lucrurile care ne interesează”.
El a susţinut că nu vrea să dea vina pe nimeni pentru această situaţie: „Eu nu dau vina pe nimeni. La Ministerul Sănătăţii se află o ordonanţă, se află un raport, se află un plan de conformare”.
Așadar dacă ordonanța ar fi fost aprobată prin decembrie, într-o lună, banii europeni ar fi fost contractați și instalațiile ar fi fost deja și modernizate la ATI iar incendiul din Secția Infecțioase nu mai avea loc. Așa crede Tătaru.