Activarea clauzei privind vizele Schengen de către Elveția se poate face doar în situații excepționale, în cazul unui aflux masiv de imigranți, și vizează țările din afara Uniunii Europene, a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.
Potrivit sursei citate, Elveția a adoptat, miercuri, noile prevederile din acquis-ul Schengen, intrate în vigoare la 9 ianuarie 2014.
"Având în vedere participarea sa la Spațiul Schengen, Elveția a decis preluarea dezvoltărilor acquis-ului Schengen, introduse de intrarea în vigoare, la 9 ianuarie 2014, a Regulamentului nr. 1289/2013 de amendare a Regulamentului nr. 539/2001 de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație", se arată în răspunsul MAE.
Printre dispozițiile noului regulament se numără și cea referitoare la "posibilitatea suspendării temporare a scutirii de la obligația de a deține viză pentru cetățenii statelor terțe aflate pe lista pozitivă a statelor ai căror resortisanți nu trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre", informează Ministerul de Externe.
Activarea acestei clauze de ultim resort se poate face numai "în situații excepționale", în cazul unui aflux masiv de imigranți.
"Această clauză se aplică exclusiv cetățenilor statelor terțe (care nu sunt membre ale Uniunii Europene) listate în Anexa II a Regulamentului nr. 539/2001. Așadar, clauza nu se aplică României, având în vedere calitatea acesteia de stat membru al UE", a mai precizat MAE.