Asociația Ad Astra constată că, în ciuda presiunilor publice și a intensificării discuțiilor referitoare la problema plagiatelor, în locul unei abordări simple, clare și care să ducă rapid la eliminarea acestui flagel care amenință credibilitatea internațională a sistemului de învățământ românesc, decidenții politici aleg implementarea unor măsuri complicate procedural, cu durate lungi de timp și care, cel mai probabil, în contextul actual, nu vor duce la o redresare rapidă a deficiențelor din sistemul de învățământ românesc. Deși problemele referitoare la plagiat au aparut și au fost discutate pe larg încă din 2012, atât MENCS cât și marea majoritate a universităților din România nu au luat măsuri energice pentru îmbunătățirea integrității în mediul academic.
· Prin Hotărârea nr. 681 din 29 iunie 2011 era aprobat Codul studiilor universitare de doctorat.
· Art. 50 al acestuia prevede:
(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională în organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate lua măsurile prevăzute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.
· Art. 170 al Legii 1/2011, la care se face trimitere mai sus, prevede:
(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.
· Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012 detalia metodologia punerii în practică a celor de mai sus (vezi art. 27). Din păcate însă, Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012 a fost abrogat de Ordinul nr. 4608 din 28 iunie 2012, care la rându-i a fost abrogat de Ordinul nr. 5644 din 5 septembrie 2012, aflat încă în vigoare, dar cu amendamente numeroase.
Constatăm deci că încă din 2012 exista cadrul legal pentru retragerea titlului de doctor de către MENCS, la propunerea CNATDCU. În acest context și în lumina dezbaterii naționale pe tema educației și cercetării, inițiate de Președinție, cerem:
· Ca toate universitățile din România să publice sau să pună la dispoziție pentru consultare (versiune online și tiparită, sau numai online) tezele de doctorat susținute de la înființarea Școlilor Doctorale și până în prezent (conform cu art. 168 alin. 9 din Legea 1/2011 și art. 66, alin. 1 din Codul studiilor universitare de doctorat); modul de acces la toate tezele să fie clar descris pe pagina principală a universității; accesul la tezele disponibile numai în bibliotecile universitare să se faca pe baza legitimației de intrare sau codului de acces electronic, fără nici un fel de restricții suplimentare. Tezele vor fi publicate imediat dupa susținere. Autorul poate declina publicarea în întregime a tezei până la un interval de 5 ani de la susținere. Rezumatul tezei se va publica întotdeauna online cu 3 săptămani înainte de susținere.
· CNATDCU să analizeze în regim expres (recomandabil 45 de zile) orice cerere care semnalează o suspiciune referitoare la integritatea unei teze de doctorat.
· MENCS să pună la punct un mecanism care să ducă la retragerea titlului de doctor și de conducator de doctorat, în cazurile în care s-au dovedit abateri de la normele etice și științifice de redactare a unei teze de doctorat, în maxim 60 de zile de la decizia CNATDCU (inclusiv prin reaprobarea metodologiei cuprinse în Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012, art. 27).
· Demararea de urgență de către CNATDCU a unei acțiuni de verificare a calității școlilor doctorale și aplicarea sancțiunilor legale acolo unde se constată abateri, inclusiv prin închiderea acestora.
În același timp, dorim să subliniem că discuția referitoare la plagiate și încălcarea integrității academice nu trebuie să se rezume doar la tezele de doctorat! Similar cu propunerile de mai sus trebuie să existe mecanisme de sancționare a altor încălcări ale integrității științifice precum: lucrări științifice plagiate, rapoarte de cercetare măsluite, monografii plagiate, și altele.
Membrii Asociației Ad Astra
22.02.2016