-Daca Miron Cozma e singurul vinovat pentru evenimentele din iunie *90, atunci putem spune ca e detinut politic-, sustine deputatul
Condamnat din nou la 10 ani de inchisoare pentru evenimentele de la Costesti, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, pare dispus sa dezvaluie secretele mineriadei din iunie *90, dupa ce liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, a anuntat ca in calitate de deputat a demarat o ancheta personala care sa conduca la aflarea adevarului despre respectivele evenimente. Pornind de la ideea ca Miron Cozma a fost doar o unealta a unor oameni politici, ieri, liderul PIN a purtat o discutie de aproximativ doua ore, la Penitenciarul Rahova, cu Miron Cozma, pentru a afla de la acesta secretele actiunii minerilor. -Mineriada din iunie *90 reprezinta originea complicitatilor politice postrevolutionare. Curatarea clasei politice din Romania se poate face pana la capat cu judecarea corecta a dosarelor legate de momentul decembrie *89, legate de mineriadele din *90, *91 si *99. Altfel, avem o clasa politica ce este in complicitate transpartinica si se acopera unii pe altii. Nu ne lecuim daca nu vom gasi si oamenii politici care au avut o contributie directa la organizarea acelor evenimente. Atata vreme cat Miron Cozma e unicul vinovat si nici un alt lider politic de la acea vreme nu va fi tras la raspundere, putem afirma ca fostul lider al minerilor este un detinut politic. Miron Cozma a recunoscut faptul ca este vinovat, dar a apreciat ca a fost doar o unealta-, a declarat Gusa la iesirea din penitenciar.
Desi s-a ferit sa dezvaluie culisele discutiilor purtate cu Cozma, liderul PIN a spus totusi ca -adevaratii vinovati pentru mineriada din iunie *90 sunt cei care au condus tara atunci, in primul rand fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prim- ministru Petre Roman (…) minerii doar au respectat niste ordine sau recomandari politice-.
Reamintim ca in dosarul -Mineriada iunie *90-, care are nu mai putin de 253 de volume si cuprinde dovezi incriminatoare referitoare la 20 de persoane, Asociatia Victimelor Mineriadelor (AVM) a formulat, in mai multe randuri, plangeri penale impotriva unor reprezentanti ai autoritatii postrevolutionare, precum Ion Iliescu, Petre Roman, Dan Iosif, Bogdan Niculescu Duvaz, generalul Cico Dumitrescu, Miron Cozma, procurorii Alexandru Tuculeanu, Ovidius Paun, generalul Pavel Abraham. Urmare a acestor plangeri, la exact 16 ani de la respectivele evenimente, fostul presedinte Ion Iliescu a fost pus sub invinuire pentru comiterea a nu mai putin de 13 infractiuni (n.r. – genocid, arestare nelegala, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, crime impotriva umanitatii etc) a caror pedeapsa cumulata depaseste 205 ani de inchisoare.
Conform anchetatorilor, in aceasta cauza s-au constituit parte civila peste 1.000 de persoane, acestea acuzand puterea politica de la acea vreme de -organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor-. De la inceputul acestei saptamani au fost citati pentru audieri Ion Iliescu, gral. Pavel Abraham, gral. Petre Petre (fost sef al unitatii MAI Magurele) si gral. Dobrinoiu (ex-comandant al Scolii de Politie Baneasa), acestia trebuind sa dezvaluie cine a organizat si ordonat inabusirea violenta a demonstrantilor din Piata Universitatii – eveniment soldat cu ranirea a sute de persoane, cu moartea altor sase si cu devastarea sediilor unor partide sau institutii publice.