Marele miting de ieri despre care șefii de sindicate anunțau că va zgudui din temelii guvernul a fost, în final, ca-n bancurile de la Radio Erevan. N-au fost 20.000 de oameni, ci vreo 5.000, iar aceștia mai mult s-au plimbat decåt au protestat. Bucureștenii de rând au avut parte, pe lângă un trafic infernal, pentru care îi mulțumim din nou domnului Oprescu, și de noi parteneri de plimbare pe Calea Victoriei, care a fost înțesată de grupuri-grupuri de cetățeni din provincie care au lăsat baltă mitingul în favoarea unei promenade în centrul Capitalei. Aceste lucruri „mărunte“ nu i-au împiedicat pe liderii sindicali să-și execute numerele de acrobație sindicală. Liderii sindicali care rosteau pe o scenă cuvinte mari despre cum își bate joc țara de ei sunt aceiași cu administratorii de la Realitatea Media, patronată de Sorin Ovidiu Vîntu, societate care are datorii la stat ce depășesc 1 milion de euro. Cam ipocrit să ceri bani de la stat, în timp ce tu, în calitate de administrator la o firmă, nu-ți plătești datoriile la buget! Ca o coincidență, pe multe dintre banere scria „Noi vrem respect“, lozincă inspirată din campania lansată de postul de televiziune „Realitatea“. O vorbă veche spune însă că ceri respect atunci când și tu îi respecți pe alții, ceea ce nu este cazul sindicaliștilor-administratori de firme care trag țepe bugetului de stat.
Cei mai mulți dintre sindicaliști nu prea aveau habar ce ar trebui să ceară de la guvernanți. Am întrebat în stânga și-n dreapta pentru ce protestează, dar cei mai mulți se bălbâiau sau trimiteau ziariștii la șefi: „Vă explică ei!“. De unii nu te puteai apropia din cauza rapidității cu care mâncau semințe și le expediau pe asfalt. Alții se ofereau, totuși, să ofere explicații: „Nu suntem de acord cu legea salarizării unice. Ne-au tăiat sporurile. Dar nu vreți să faceți o poză cu mine?“. Și dacă tot erau la miting prin centru Bucureștiului, mulți dintre ei s-au gândit să arunce un ochi și pe la marile magazine, să viziteze Calea Victoriei. Pe la orele 13.00 au început deja să se plictisească de mâncat semințe și de fluturat stegulețe. Astfel că la ora 14.00 era deja curățenie. Nici urmă de protestatari. Cu siguranță, mare parte din acei oameni au bătut un drum lung și costisitor în speranța că prezența lor acolo și vocile sindicaliștilor îi vor determina pe guvernanți să mai pună ceva la salariile cu care abia își duc existența. Însă, adevărul e că acei oameni nu au fost decât mase de manevră aduși la spart semințe în Piața Victoriei pentru bunul plac al sindicaliștilor și al partenerilor lor de afaceri.
Mai mult afaceriști decât sindicaliști
Și dacă tot vorbim de afaceri, am mers până la urmă să stăm de vorbă și cu șefii de sindicate. Nu de alta, dar o parte din liderii sindicali care au protestat în Piața Victoriei sunt și administratori la Realitatea Media, patronată de Sorin Ovidiu Vîntu, societate care are datorii la stat de peste 1 milion de euro. Între administratorii de la Realitatea Media se numără, potrivit datelor de la Registru Comerțului, Marius Petcu (lider sindical CNSRL Frăția), Iacob Baciu (CSDR), Dumitru Costin (BNS), Liviu Luca (FSLI Petrom), Ion Popescu (Meridian), Achille Duțu. Dacă la întrebările legate de revendicări șefii de sindicate aveau lecția învățată și-ți puteau spune pe nerăsuflate lista de cereri, la întrebarea legată de taxele pe care nu le-au plătit statului în calitate de administratori nu prea au mai avut cuvinte. Marius Petcu – președinte CNSLR Frăția, a refuzat categoric să ofere vreo explicație. „Dar ce relevanță are cu ocazia acestui miting? Vorbim separat altădată!“, a spus Petcu, după care ne-a întors, deloc elegant, spatele. La rândul său, Iacob Baciu – președintele Confederației Sindicatelor Democrate din România, în care se regăsesc majoritatea cadrelor didactice, s-a dezis total de datoriile către stat. „Sunt membru în consiliul de administrație. Nu confundați lucrurile. Duceți-vă și întrebați-l pe directorul de acolo. Eu nu mă ocup cu așa ceva, iar ei să-și plătească datoriile“, ne-a spus Baciu. Ceea ce nu știe Baciu scrie în Codul Penal și anume că necunoașterea legii nu înlătură răspunderea penală.
În urmă cu câteva zile, ziarul „Curentul“ dezvăluia cum liderii de sindicate, care sunt în același timp și administratori ai Realității Media, patronată de Vîntu, au administrat atât de bine societatea încât aceasta are datorii la bugetul de stat de peste un milion de euro, motiv pentru care Ministerul Finanțelor a declanșat și procedura de executare silită. Dezvăluirile făcute de ziarul „Curentul“ au fost preluate ulterior de ziarul „Financiarul“ și de Antena 1 și dezbătute în emisiunea „Nașul“ de la B1 Tv.
De asemenea, ieri, Hotnews a făcut un interviu cu Dumitru Costin, liderul BNS, pe aceeași temă: „Acest trust de presă își va plăti datoriile fără niciun fel de problemă. S-au adoptat măsurile necesare pentru ca datoriile să fie plătite și această povară uriașă pe care au identificat-o unii să fie rezolvată și să le fie ridicată această piatră uriașă de pe suflet“, a declarat ironic Dumitru Costin. Întrebat dacă nu este în conflict de interese fiind administrator la o firmă cu datorii la stat și în același timp lider sindical care protestează împotriva Guvernului, care reprezintă statul, liderul BNS a devenit extrem de nervos: „Nu văd nicio problemă“, dar, „S-ar putea să aveți dreptate. Sunteți mulțumit cu răspunsul meu? Aveți dreptate, domnule. Sunteți fericit? Nu sunteți fericit? Aveți dreptate. Aveți dreptate. Nu v-am făcut fericit cu răspunsul ăsta?“, a încheiat apoteotic șeful BNS. Curat respect, domnule Costin!
{mp3}08_10_2009_interviu{/mp3}
Mișcările sindicale, pregătite la masa lui Vîntu
Am aflat cu stupoare de la Ion Popescu, președintele Confederației Meridian, că nu ar trebui să ne facem griji pentru că sunt ei în conflict de interese. Căci ei se întâlnesc adesea la masa lui Vîntu să discute problemele „apăsătoare ale țării“, eventual să mai pună de o grevă, ca între șefi de sindicate, căci „această calitate de membru în CA al Realitatea Media SA dă posibilitatea unor discuții pe teme sindicale între membrii CA. E o întålnire a confederațiilor sindicale, de fapt. Numai acolo mai reușim să stăm de vorbă despre viața sindicală. (…)Noi facem schimburi de informații între noi cu problemele sindicale. De foarte multe ori avem discuții de felul acesta, ce tematici să mai abordăm, care să vină și în sprijinul vieții sociale. Ultima temă au constituit-o parcă schimbările climatice. Abordăm mai mult teme globale“, a declarat Ion Popescu pentru „Financiarul“. Ne-am liniștit, în cazul ăsta. Pe Vîntu, schimbările climatice îl interesau de fapt. Pentru asta avea nevoie de șefii de sindicate în calitate de administratori la Realitatea Media…