Adrian Năstase a câștigat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcții, în care a reclamat că instituția arăta, într-un comunicat de presă din 13 februarie, că ar fi refuzat să plătească suma stabilită de instanță ca daune în dosarul "Trofeul calității".
Judecătoria Sectorului 5 a admis în parte cererea formulată de Adrian Năstase și a interzis Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), "pentru viitor", să mai publice comunicatul de presă emis la 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier a refuzat să plătească suma de bani stabilită de instanță ca daune în dosarul "Trofeul calității".
Instanța a dispus ca ISC să publice un comunicat de presă, "în aceleași condiții precum cele utilizate la emiterea comunicatului emis la data de 13.02.2013 (loc de publicare , marcarea caracteristicii de noutate a comunicatului, dimensiunea literelor utilizate)".
În noua informare de presă, ISC trebuie să arate că dezminte comunicatul referitor la Adrian Năstase, emis la 13 februarie și să facă mai multe mențiuni.
"În cuprinsul adresei emise în cadrul dosarului de executare nr. 1/2013 al Biroului Executorului Judecătoresc Timnea Vicențiu Pascal, comunicate mandatarilor reclamantului la data de 08.02.2013, au fost menționate refuzul Inspectoratului de Stat în Construcții de a răspunde notificării reclamantului înregistrate la pârât sub nr. 3677/07.02.2013 și solicitarea acestuia din urmă de a continua executarea silită; la întâlnirea din data de 11.02.2013, reclamantul, prin avocat, a evidențiat executorului judecătoresc Timnea Vicențiu Pascal faptul că stăruie în executarea voluntară a obligației, deci nu a refuzat orice colaborare, astfel cum s-a menționat în comunicatul de presă din data de 13.02.2013; la data de 12.02.2013, reclamantul a comunicat pârâtului, prin Biroul Executorilor Judecătorești Asociați «Dumitrache și Dumitrache», somația și punerea în întârziere cu privire la primirea prestației datorate conform Sentinței penale nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Completul de 5 judecători", sunt mențiunile care trebuie făcute de ISC în noul comunicat de presă, potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 5.
Instanța a respins solicitarea privind încetarea publicarii comunicatului de presă emis de ISC la 13 februarie, arătând că această solicitare a rămas fără obiect.
De asemenea, instanța a respins ca neîntemeiate celelalte solicitări din această cauză.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.
Fostul premier Adrian Năstase a arătat, în cererea de chemare în judecată înregistrată la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie, că ISC i-a afectat imaginea prin informațiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanță ca daune în dosarul "Trofeul calității".
Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 să oblige ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezente situația de fapt reală și, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunțată în cauză.
În plângerea adresată instanței, Adrian Năstase a arătat că, în februarie, reprezentanții ISC au arătat în mod nereal faptul că nu a vrut să plătească suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calității".
Năstase a precizat că el și-a exprimat dorința de a plăti suma de bani încă din 7 februarie, dar nu a putut, din cauza refuzului ISC de a o primi.
"Referirea în comunicatul de presă la inexistența unui refuz al ISC de a primi banii reprezintă o denaturare a realității prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecătoresc familiei Năstase la 8 februarie, n.r.) rezultă exact contrariul, executorul judecătoresc, «în numele și pentru ISC», arată expres că ISC «stăruie în recuperarea pe calea executării silite a întregii creanțe stabilite prin titlu executoriu» și că ISC «nu dorește să răspundă notificării dvs și dorește continuarea executării silite»", a arătat Năstase, în acțiunea depusă la Judecătoria Sectorului 5.
Fostul premier a menționat în acțiune că, prin prezentarea nereală a situației de fapt în comunicatul de presă și a faptului că ISC nu a menționat că instituția a refuzat inițial să primească banii, i-au fost afectate demnitatea, onoarea și reputația.
Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaților, Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul "Trofeul calității", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.
Cazacu arăta că Năstase este pregătit în orice moment să achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, dar instituția nu a dat contul în care să fie virați acești bani.
Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.
Prejudiciul total din dosarul "Trofeul calității" a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanța stabilind ca toți inculpații din dosar să plătească această sumă.
În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată în dosarul "Trofeul calității".
Olga Dumitrescu