Home Actualitate Adrian Năstase, cercetat pentru spălare de bani într-o nouă afacere

Adrian Năstase, cercetat pentru spălare de bani într-o nouă afacere

DISTRIBUIŢI

Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi anchetat pentru spălare de bani fără ca procurorii anticorupție să fie nevoiți să ceară vreun aviz Camerei Deputaților, potrivit hotnews.ro. Informațiile, prezentate în exclusivitate, indică faptul că 10 miliarde de lei vechi – bani din care s-au făcut materialele electorale pentru Adrian Năstase în campania din 2004 – ar proveni din operațiuni fictive derulate în urma afacerii "Trofeul Calității în Construcții". Deocamdată, în acest caz nu s-a început urmărirea penală împotriva fostului premier, însă dacă se va decide acest lucru anchetatorii nu trebuie să ceară niciun aviz, deoarece afacerea a fost derulată de Năstase în calitate de șef de partid, și nu de premier.

Hotnews.ro a dezvăluit, în exclusivitate, că fostul premier Adrian Năstase ar putea fi anchetat pentru spălare de bani fără ca procurorii anticorupție să fie nevoiți să ceară avizul Camerei Deputaților.

Potrivit hotnews.ro, anchetatorii îl suspectează pe fostul premier de spălare de bani în așa-numita afacere "Trofeul Calității", din care Adrian Năstase, în calitate doar de șef PSD, ar fi beneficiat ilegal de bani pentru campania din 2004. Deși încă nu au început urmărirea penală împotriva lui Năstase, procurorii suspectează că cele 10 miliarde de lei vechi, din care s-au făcut materiale electorale, provin din operațiuni fictive derulate în urma afacerii "Trofeul Calității în Construcții". Afacerea fusese organizată de Inspectoratul de Stat în Construcții, condus pe atunci tocmai de Irina Jianu, în colaborare cu Urban Construct, o firmă privată al cărui director era Bogdan Popovici, un apropiat al soților Adrian și Dana Năstase. Irina Jianu organizase în anul 2004 o serie de seminarii cu firmele de construcții din toata țara, care erau invitate să participe contra unor taxe cu valori cuprinse între 5 și 15 milioane de lei vechi. Cele peste 3.000 de firme participante au cotizat în total cu peste 45 de miliarde de lei vechi. Conform anchetatorilor, sumele colectate au intrat în conturile societății organizatoare, Urban Construct, administrată de Bogdan Popovici.

10 miliarde de lei vechi spălați, bani de campanie

Iar din cele 45 de miliarde, 10 miliarde au fost trecuți în actele contabile ale Urban Construct sub titlul de cheltuieli proprii de promovare. Surse judiciare au precizat pentru Hotnews că, în realitate, banii n-au acoperit cheltuielile de promovare, cum apar în actele contabile, ci au fost virați societății Eurografica, administrată de Cristian Vasile Mihail. Firma cu pricina este cea care a asigurat materialele electorale folosite de Adrian Năstase în campania pentru prezidențialele din 2004 (afișe, pixuri, brichete, fulare etc). Dacă vor reuși să demonstreze implicare directă a fostului premier în acestă "afacere", procurorii îl pot acuza pe acesta de comiterea infracțiunii de spălare de bani, conform articolelor 13 și 17, lit.e din Legea 78/2000, care definesc corupția șefilor de partide și pentru care se prevede o pedeapsă de la unu la cinci ani de închisoare. Iar, pentru a trimite dosarul în instanță, anchetatorii nu sunt nevoiți să ceară vreun aviz, deoarece, în acest caz, Adrian Năstase era un simplu șef de partid și nu intra sub incidența legii ministeriale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.