
Familia Năstase a primit luni, o dublă lovitură din partea justiției. Adrian Năstase s-a întors la pușcărie pentru a ispăși o pedeapsă de patru ani de închisoare, în timp ce soția acestuia, fosta primă-doamnă Dana Năstase, s-a ales cu cazierul judiciar pătat de o condamnare la 3 ani de închisoare, pedeapsă cu suspendarea executării pedepsei. La umilința care planează asupra fostului prim-ministru și a apropiaților săi se adaugă și aspectul financiar, deloc de neglijat. Năstase a fost obligat prin decizia judecătorească definitivă la achitarea prejudiciului din dosarul ”Zambaccian”, de aproximativ 1,8 milioane de lei, adică aproximativ 409.000 de euro. Aceasta se adaugă sumei deja achitate de Năstase, aproximativ 700.000 de euro, în urma condamnării din procesul ”Trofeul Calității”, ceea ce face ca fostul premier să fie mai sărac cu 1,1 milioane de euro.
Decizia de luni a completului de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitvă și a fost luată după analizarea recursurilor din dosarul ”Zambaccian”, promovate atât de familia Năstase cât și de către Direcția Națională Anticorupție. La judecata în primă instanță a dosarului, Năstase primise o pedeapsă de doar trei ani de închisoare, dar cu suspendare. Luni, cei cinci judecători ai Instanței Supreme au hotărât că Năstase este vinovat pentru săvârșirea a două infracțiuni, luare de mită, pedepsită cu patru ani de închisoare și șantaj, pentru care a primit trei ani de detenție. Potrivit legii penale, pedepsele au fost contopite, fostul premier urmând să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare. Nici după ce va părăsi închisoarea, Năstase nu se va putea considera, cel puțin din punct de vedere moral, reabilitat, chiar dacă acesta este ultimul dosar penal pe care l-a avut pe rol. Urmează alți cinci ani de interzicere a unor drepturi civile, inclusiv dreptul de a alege și a fi ales și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, ceea ce înseamnă pentru politicianul Adrian Năstase o ieșire definitivă de pe scena politică.
Patru ani de închisoare nu înseamnă însă neapărat că fostul politician va sta o perioadă egală după gratii. Din condamnare vor fi scăzute cele opt luni petrecute deja în penitenciar, din prima condamnare, în urma căreia a fost eliberat condiționat. Năstase poate cere contopirea pedepselor, caz în care magistrații îi pot adăuga un spor de pedeapsă. Există și posibilitatea ca după aproximativ un an și jumătate-doi ani petrecuți la închisoare, Năstase să solicite iarăși eliberarea condiționată.
Putem spune însă că soția fostului prim-ministru a scăpat doar cu rușinea unei condamnări care va rămâne, popular vorbind, doar ”pe hârtie”. Completul de cinci magistrați ai instanței supreme a găsit-o vinovată pe Dana Năstase de săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită și participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală, condamnând-o la trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus însă suspendarea condiționată a executării pedepsei. În plus, doamna Năstase ar putea ajunge la închisoare dacă ar săvârși o altă faptă penală, instanța stabilind un termen de încercare de opt ani.
Fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Paula Jianu, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată și la doi ani de închisoare pentru participație improprie la fals intelectual la legea contabilității, în formă continuată. Ea se află deja la închisoare, executând pedeapsa de șase ani de închisoare primită în ”Trofeul Calității”
Sentința a fost pronunțată în jurul orei 16.00, timp în care Adrian Năstase, soția sa și fiul său cel mare, Andrei, s-au aflat în reședința lor din Strada Muzeul Zambaccian. În scurt timp, au venit avocatul său, Ion Cazacu și sora fostului premier, Dana Barb. Aceasta a declarat că familia Năstase este ”puternică” și Năstase este pregătit să treacă și peste această încercare, având în vedere faptul că în în iunie 2012, când a fost condamnat pentru prima dată, a încercat să se sinucidă trăgându-și un glonț în gât. După două ore, Adrian Năstase a plecat într-un SUV cu geamuri fumurii, alături de avocatul său și Andrei Năstase, predându-se la Secția 2 Poliție, unde este arondat cu adresa de domiciliu. Polițiștii de la Biroul Urmăriri l-au preluat de acolo pentru a fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde urmează să-și petreacă următoarele 28 de zile în carantină. De abia atunci, din punct de vedere al procedurii, el poate fi transferat la Penitenciarul Jilava, unde sunt închiși condamnații definitiv. La ieșirea din Secția 2 de Poliție, Năstase, încătușat și flancat de polițiști, a spus că nu se aștepta la această decizie și că nu se simte pregătit. ”Este îngrozitor de injust, o răzbunare murdară” a mai apucat să spună fostul premier. A ajuns în jurul orelor 19 la Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat.
Mita-importuri din China
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soții Adrian și Dana Năstase au achiziționat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.
Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Paula Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentința va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistrați pentru dare de mită, spălare de bani și fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentința din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, la Completul de cinci judecători, care luni a dat decizia definitivă în această cauză.
Pe 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.
Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.