Home Actualitate ADS poarta razboaie juridice inutile, platite din pusculita statului

ADS poarta razboaie juridice inutile, platite din pusculita statului

DISTRIBUIŢI

Conform legislatiei, Agentia Domeniilor Statului – institutie subordonata Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale – are in portofoliu majoritatea fostelor IAS-uri comuniste. Infiintata in 2001, institutia a avut parte de manageri care, din cauza incompetentei sau a intereselor, au permis semnarea a numeroase contracte oneroase care au pagubit statul roman. Mass-media a subliniat deseori ca in jurul ADS au gravitat numeroase companii, care fie nu au platit redeventa pentru terenurile arendate, fie au arendat suprafete enorme de teren la preturi insignifiante. Conform statisticilor, doar in prima jumatate a acestui an, ADS a decis sa rezilieze 45 de contracte paguboase parafate de fosta conducere.

Procesul de recuperare a pagubelor este insa foarte dificil, tinand cont de faptul ca aproape 40 de societati la care ADS detine pachete minoritare de actiuni sunt in dizolvare, asemenea multor SRL-uri care fie au beneficiat de contracte de arenda, fie de asociere in participatiune. In mod surprinzator, desi mai-marii ADS de acum dovedesc bunavointa in ceea ce priveste recuperarea debitelor, procesul e ingreunat din pricina profesionalismului in materie juridica a -recuperatorilor- institutiei.

-Curentul- a descoperit ca, pentru a recupera anumite debite de circa 800 milioane de lei de la societatea comerciala Italgrano SRL Constanta, sefa Directiei Juridice din ADS, Cornelia Nagy Bege, a cerut in instanta falimentul entitatii respective, in conditiile in care aceasta figura ca… radiata de la Registrul Comertului printr-o decizie judecatoreasca. In mod cu totul surprinzator, desi ADS a ajuns sa solicite deschiderea procedurii falimentului si a reorganizarii judiciare pentru societatea din Constanta, numele acesteia nu apare pe lista firmelor ale caror contracte au fost reziliate. Conform evidentelor, firma urmarita acum de Cornelia Nagy Bene este patronata de un italian si s-a asociat in participatiune cu ADS pentru un teren de 200 de hectare, dupa care nu si-a mai achitat obligatiile financiare asumate.

Asa cum spuneam, lupta oficialilor Agentiei Domeniilor Statului (ADS) privind recuperarea datoriilor de la diverse societati-capusa pare sa se transforme intr-un demers esuat, atata vreme cat numarul rau-platnicilor e foarte mare, multi dintre acestia nu mai exista, basca faptul ca unele actiuni initiate in instanta de juristii institutiei sunt de-a dreptul hilare. Un exemplu il constituie o actiune initiata de directoarea Directiei Juridice din ADS, Kornelia Nagy Bege, care, recent, a depus in instanta o cerere de deschidere a procedurii falimentului pentru o firma care nu mai exista.

Conform evidentelor, la data de 22 februarie 2006, Serviciul Lichidari din cadrul Directiei Juridice a ADS a inaintat Tribunalului Municipiului Constanta o cerere de -deschidere a procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului- societatii comerciale Italgrano SRL. Actul viza recuperarea de la societatea mentionata a unei datorii de 800 de milioane de lei vechi, neincasata de ADS in urma unui contract de asociere in participatiune pentru un teren de 200 de hectare exploatat de debitor. In motivarea cererii, jurista sefa a ADS s-a dovedit extrem de abila, ea explicand faptul ca administratorul Italgrano SRL, un anume italian pe nume Lossaco Girolamo, nu mai plateste nimic catre ADS in baza contractului semnat in data de 27.06.2001. In cererea adresata instantei, dupa identificarea debitorului, Kornelia Nagy Bege (n.r. – sotia consilierului Zoltan Nagy Bege, cel care l-a lovit in cap cu scaunul pe ieseanul Alecu Chitaru cand acesta l-a injunghiat pe directorul ADS, Tanczos Barna) sustine ca aceasta este dizolvata de drept conform extrasului de la Oficiul National a Registrului Comertului. In mod cu totul surprinzator, investigatiile noastre au aratat ca, daca jurista ADS ar fi investigat mai bine, ar fi constatat ca debitorul urmarit era radiat definitiv printr-o Incheiere (15951/2006) emisa de magistratii Tribunalului Municipiului Constanta. In atare situatie, se poate spune ca cererea directoarei ADS de recuperare a debitelor de la Italgrano SRL a fost facuta in zadar.

ADS, in off-side

Pentru a apara decizia luata de directoarea Directiei Juridice, ADS ne-a trimis o adresa in care se arata ca -lichidarea inceputa in baza Legii nr. 31/1990 nu impiedica deschiderea procedurii de faliment a societatii si nu elibereaza de raspundere asociatii-. Raspunsul ADS, extrem de logic, nu explica insa altceva: de ce actiunea initiata in vederea recuperarii celor 800 de milioane de lei vechi nu a fost facuta direct impotriva asociatilor debitorului, ci impotriva unei firme radiate, ale carei bunuri sunt in mod ipotetic inexistente (n.r. – alineatul 7, art. 31 al Legii 359/2004, in care se arata ca -bunurile ramase in patrimoniul persoanei juridice dupa radierea acesteia din registrul comertului (…) se considera bunuri abandonate-).

Mostenire grea

Managementul defectuos pe care directorii ADS l-au practicat pana acum face ca actuala conducere sa isi ocupe aproape tot timpul cu recuperarea datoriilor si cu rectificarea unor contracte paguboase semnate de fosta conducere cu firme-capusa. In afara de chinul recuperarii datoriilor de la zeci de societati comerciale partenere, ADS-ul se confrunta si cu situatia grea in care se regasesc companiile la care a avut actiuni si pe care le-a privatizat. In momentul de fata, 37 de societati la care ADS este actionar se afla in dizolvare de drept. Statisticile arata ca, dintre cele 37 de societati, sase au intrat in faliment, pentru 20 s-a depus cerere de reorganizare judiciara, o societate a fost deja radiata de la Registrul Comertului, iar activele care apartineau altor sase au fost executate de creditori. Cele mai multe societati aflate in portofoliul Domeniilor Statului si declarate in stare de dizolvare sunt din judetul Timis, zona din care provenea fostul director al institutiei, Corneliu Popa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.