La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc licitaţia internaţională publică deschisă pentru proiectul aeroportului braşovean. Ceea ce nu s-a spus este faptul că din cele 23 de oferte făcute ca intenţie de participare, s-a ajuns la una singură, respectiv cea a firmei Intelcan Tehno Sistem Canada. Interesant de amintit este că în urmă cu peste un an, această firmă se asociase iniţial cu Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local Braşov, Primăria Ghimbav, dar şi cu consiliile judeţene din Covasna şi Harghita, tocmai pentru construirea aeroportului de la Ghimbav. Mai mult, după ce s-a făcut această asociere privind construcţia unui aeroport în valoare de 120 milioane de euro, între Consiliul Judeţean Braşov şi Intelcan, edilii locali au constatat cu stupoare, după ce au consultat şi legea, că trebuie organizată o licitaţie internaţională. Pentru suma deloc de neglijat de peste 120 milioane de euro, normele UE şi cele româneşti cer o licitaţie internaţională pentru ca împrumutul să poată fi contractat de la bănci străine de către Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local Braşov şi firma câştigătoare a licitaţiei.
Licitaţie la limita legii
Prin urmare, aşa-zisa licitaţie de vineri de la Consiliul Judeţean Braşov pentru realizarea aeroportului Braşov-Ghimbav a încălcat mai multe prevederi ale OUG 34/2006 privind libera concurenţă sau cu privire la atribuirea contractelor de achiziţie publică, concesiuni de lucrări publice sau concesiune de servicii. Cel mai grav este poate faptul că nu s-au asigurat condiţiile pentru participarea mai multor firme, aşa cum solicită textul legii. Numai că, din păcate, fiind vorba de 120 milioane de euro, contravenţiile pentru nerespectarea legii se ridică la aproximativ 10.000 de lei, o sumă insignifiantă în raport cu beneficiile afacerii. Tentativa de licitaţie i s-a părut însă perfect legală şefului comisiei – consilierul independent Iancu Vespasian – care spune că firmele interesate au dispus de -un timp rezonabil, necesar pentru obţinerea informaţiilor complete şi relevante pentru elaborarea ofertei-, dar recunoaşte cu nonşalanţă faptul că -unii ofertanţi ne-au solicitat prelungirea timpului de depunere a ofertelor pentru că nu au avut timp să viziteze locul şi să-şi elaboreze documentaţiile, dar noi le-am spus că nu se mai poate-.
O firmă cu capital de 30.000 de euro
Chestionat de presă, directorul Intelcan România, Ioan Toma, nu a precizat în ce vor consta garanţiile pe care noua firmă – ce se va înfiinţa după această asociere – le va pune gaj pentru a obţine cele 120 milioane de euro. Cu atât mai mult cu cât capitalul social al sucursalei Intelcan din România depăşeşte cu puţin suma de 30.000 de euro, firma canadiană fiind specializată în aeroporturi militare, făcute până acum în Orientul Mijlociu şi Bulgaria.
Potrivit unor surse locale, se doreşte ca CJ să pună gaj patrimoniul pe care îl are la dispoziţie. Preţul aeroportului ar trebui însă să fie suportat de partenerii noii societăţi comerciale pe actiuni, S.C. Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, în proporţia patrimonială stabilită de actul constitutiv, mai exact 64,3% – Intelcan, 20% – C.J. Braşov, 10%- Primăria Braşov, 5% – Primăria Ghimbav, 0,5% – C.J. Covasna, 0,2% – C.J. Harghita.