Home Actualitate Afacere imobiliara penala la Posta

Afacere imobiliara penala la Posta

DISTRIBUIŢI

Incurajat de faptul ca autoritatile au tacut malc si i-au acoperit toate afacerile clientelare parafate ilegal, managerul faliment numit politic la sefia Postei, Dan Mihai Toader, a mai incheiat, recent, un nou contract imobiliar cu -arome- penale, extrem de dezvantajos pentru compania de stat aflata in prag de privatizare. Astfel, in calitate de sef al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Toader a decis in 19 septembrie a.c. ca Posta sa-si majoreze, printr-o inginerie imobiliara, participarea la majorarea capitalului social al Imopost Development SA – afacere despre care, acum cateva luni, consoarta -managerului faliment- sustinea ca ar fi controlata prin intermediul unui off-shore de seful Postei si de catre amicul acestuia, afaceristul Sorin Creteanu. Documentele oficiale arata ca pentru a mari zestrea Imopost Development SA, Toader a agreat sa puna la bataie un imobil extrem de scump, situat in buricul Capitalei si aflat in proprietatea Postei. Transferul imobiliar, aparent legal, ascunde insa anumite aspecte financiare care arata ca scopul principal urmarit nu a fost nicidecum beneficiul Postei. Actele oficiale aflate in posesia noastra demonstreaza ca pentru a majora participatia Postei la afacerea privata controlata indirect de Creteanu, Toader a aportat imobilul din strada Matei Millo nr. 10 (imobil format din subsol, parter, patru etaje si mansarda, situat in zona Piata Palatului, vizavi de Autoritatea Nationala a Vamilor) avand o suprafata construita desfasurata de peste 4.324 m.p. si o bucata de teren de 1.697 mp, valorand doar 6.548.680 RON (echivalent a 1.855.150 euro). Pentru a -justifica- subevaluarea imobilului respectiv si a terenului aferent acestuia, Toader & co. s-a -acoperit- cu un raport de evaluare realizat de Vision Financial Brokerage Company SRL Bucuresti la 29 august a.c. Studiind insa documentul respectiv, orice novice observa cu ochiul liber, de la -o posta-, reaua intentie dovedita de Toader in ceea ce inseamna administrarea averii CNPR. Conform raportului, Vision Financial Brokerage Company SRL a precizat, foarte clar, faptul ca evaluarea proprietatii imobiliare apartinand Postei la suma de numai 1.855.150 euro s-a facut in ipoteza demolarii constructiilor. Cu toate acestea, Toader a gasit de cuviinta sa majoreze participarea Postei la afacerea Imopost Development SA, in spatele careia se gaseste amicul sau Creteanu, fara a lua in calcul valoarea de piata a imobilului construit in Matei Millo, ci doar pe cea a suprafetei de teren.

La inceputul anului 2005, imediat dupa ce a fost numit pe criterii politice la sefia Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), -managerul faliment- Dan Mihai Toader a gasit de cuviinta sa bage compania de stat intr-o afacere imobiliara controlata de amicul sau, afaceristul Sorin Creteanu. Afacerea respectiva, botezata Imopost Development SA, a starnit, inca de la inceput, numeroase controverse, dupa ce Posta s-a asociat in respectiva afacere, fara licitatie, cu ComNord SA (n.r. – entitate in spatele careia se aflau Sorin Creteanu si Puiu Popovici – ginerele fostului demnitar Ion Dinca), agreand ca in vederea construirii unui hotel/centru de afaceri sa puna la bataie un teren de lux situat pe Calea Victoriei, basca suma de 40 milioane de euro. Date oficiale arata ca la momentul initial al constituirii Imopost Development SA, desi venise practic cu zestrea cea mai mare, Posta a detinut doar 32,954% din respectiva companie (aport in natura evaluat la 175.059.930 RON). Alaturi de Posta, in structura initiala a actionarilor Imopost Development au figurat ca actionari SC Procema – Institut de Cercetare, Proiectare si Productie Experimentala in Domeniul Constructiilor si al Materialelor de Constructii SA – 66,37%, Marilena-Simona Creteanu (0,000188%) si SC ComNord SA (n.r. – companie in care apar ca actionari Sorin Creteanu – 57,49%, Tivichi Stere – 6,14% si Naveco Limited – 33,35%, despre care sotia lui Mihai Toader dezvaluia pentru -Curentul- ca ar fi un off-shore cipriot, in care seful Postei ar fi asociat cu Creteanu si Popoviciu). Ca afacerea a fost gandita inca de la inceput ca o caracatita – care sa actioneze in beneficiul celorlalti actionari, nu al Postei – o arata datele ORNC, care arata ca in spatele actionarului majoritar al Imopost Development SA, Procema SA, se regasesc actionarii ComNord SA (Tivichi Stere), in vreme ce Marilena-Simona Creteanu detine – ca persoana fizica – o groaza de participatii la companii legate de Sorin Creteanu.

ComNord, -prietena- Postei

Asocierea, fara licitatie, dintre Posta, ComNord SA si celelalte societati implicate in proiectul imobiliar creat in spatele Imopost Development SA a ridicat controverse. Un motiv a fost chiar faptul ca SC ComNord SA era acuzata intr-un Armagedon ca -prin licitatii aranjate- a primit de la Posta -cinci contracte in valoare de 25 miliarde lei pentru modernizarea a cinci oficii postale din Bucuresti-. -Contractele au fost cedate de ComNord – contrar prevederilor contractuale – Dirdates Product SRL, apartinand fostului presedinte al CNPR si actualului primar PD de Medgidia, Dumitru Moinescu, care, la randul sau, le-a subcontractat altor societati, unele alese chiar dintre cele care participasera la licitatii si care ofertasera preturi cu pana la 7 miliarde de lei mai mici fata de pretul ofertat de ComNord SA-, acuza Armagedonul in care autoritatile erau sesizate sa verifice daca ComNord si-a respectat prevederile contractuale in ceea ce priveste calitatea lucrarilor executate si termenele de executie.

Subevaluare evidenta

Incurajat ca nimeni nu l-a intrebat despre asocierea cu ComNord SA, Dan Mihai Toader a decis, in 19 septembrie a.c., ca Posta sa-si majoreze, printr-o inginerie, participarea la majorarea capitalului social al Imopost Development SA. Documente oficiale (facsimil 1) arata ca, pentru a mari zestrea Imopost Development SA, Toader a agreat sa puna la bataie in favoarea companiei controlate acum de Procema SA (in spatele careia se regasesc interesele lui Creteanu) un imobil extrem de scump, situat in buricul Capitalei si aflat in proprietatea companiei nationale. Operatiunea respectiva, care a majorat participarea Postei la capitalul social al Imopost Development de la 32,954% la 40,31%, ascunde aspecte financiare care demonstreaza cum Toader nu urmareste decat administrarea in conditiile legii a patrimoniului Postei.

Documente aflate in posesia noastra arata ca la majorarea participatiei capitalului social al Imopost Development singurul care a participat a fost Posta Romana, care a bagat in patrimoniul companiei private un imobil din strada Matei Millo nr. 10 (imobil format din subsol, parter, patru etaje si mansarda, situat zona Piata Palatului, vizavi de Autoritatea Nationala a Vamilor), avand o suprafata construita desfasurata de peste 4.324 mp si o bucata de teren de 1.697 mp. Surprinzator, Toader a agreat ca valoarea respectivelor active situate in inima Capitalei (zona Sala Palatului) sa fie aportate pentru o suma de numai 6.548.680 RON (echivalent a 1.855.150 euro, la un curs de 3,53 lei/euro). Pentru a -justifica- subevaluarea evidenta a imobilului respectiv si a terenului, Toader a folosit un raport de evaluare care demonstreaza insa ca evaluarea proprietatii imobiliare apartinand Postei la suma de numai 1.855.150 euro s-a facut in ipoteza demolarii constructiilor (vezi facsimil 2). Ca atare, in aceasta situatie, rezulta clar faptul ca valoarea la care Toader a acceptat sa fie evaluate activele Postei in Imopost Development SA nu a luat deloc in calcul valoarea de piata a imobilului din Matei Millo, ci numai valoarea suprafetei de teren(!!!).

Semne de intrebare

-Curentul- a atras de mai multe ori atentia asupra faptului ca asocierea Postei la Imopost Development SA are si o alta problema, legata de situatia juridica a imobilului din Calea Victoriei 133-135, aportat initial de Posta. Cladirea respectiva, fost sediu al Ministerului Constructiilor, nefolosita din cauza gradului ridicat de risc seismic, a fost cedata la 10 iulie 1996, prin Hotarare de Guvern (nr. 550) din administrarea Municipalitatii in cea a Regiei Autonome Posta Romana. La un moment dat, in 2002, fostul ministru PSD al comunicatiilor, Dan Nica, a gasit de cuviinta sa emita un Certificat de Atestare a Proprietatii care a -batut in cuie- faptul ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 ar apartine Postei. Noua ani mai tarziu, in iunie 2005, din motive inca necunoscute, Posta a mai primit in concesiune de la Consiliul Local al Municipiului Bucuresti (Decizia 460.382/10 iunie 2005), pentru -hotel, birouri, comert-, un teren de 8.216 mp aflat in vecinatatea cladirii din Calea Victoriei 133-135. Pana acum nimeni nu a putut explica logic de ce Posta are nevoie sa intre in afaceri imobiliare, in conditiile in care compania isi externalizeaza chiar si activitati principale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.