Home Actualitate Afacere tulbure pe bani publici

Afacere tulbure pe bani publici

DISTRIBUIŢI

Achizitionarea de catre Primaria Brasov a unui fost camin de nefamilisti, imobil ce urmeaza a fi destinat infiintarii Centrului de Asistenta Comunitara, naste intrebari asupra corectitudinii folosirii banilor publici. Primaria a achitat pe acest imobil aproximativ 3,8 miliarde de lei, desi blocul cu pricina este insa intr-o stare jalnica, iar tranzactia s-a facut fara acordul Consiliului Local si al primarului. In plus, banuielile ca afacerea ascunde si alte interese au aparut din faptul ca, la data cumpararii, cladirea, care apartinea SC COMAT SA, se afla sub sechestru, societatea avand datorii catre bugetul statului de 1,8 miliarde de lei.

Achizitionarea unui bloc in baza unei hotarari de principiu

In luna mai a acestui an, Consiliul Local Brasov a aprobat in principiu participarea la un parteneriat privind infiintarea unui Centru Social de Asistenta Comunitara, un fel de azil care sa ofere gazduire persoanelor aflate in dificultate, femeilor abuzate de soti violenti sau batranilor ramasi in strada. In baza acestei hotarari, municipiul va participa la acest proiect cu un imobil in care sa poata fi amenajat centrul, cladire care va fi achizitionata conform legii, dar numai in cazul in care nu exista un alt sediu care poate primi aceasta destinatie. In momentul identificarii fostului bloc de garsoniere de pe Strada Zizinului, Consiliul Local nu a fost informat si nici nu a emis o hotarare prin care aproba cumpararea blocului cu suma negociata de 3,8 miliarde de lei. Desi exista o expertiza privind starea imobilului, specialisti din cadrul Primariei sustin ca evaluarea nu este tocmai corecta, deoarece blocului i s-a acordat o uzura de numai 20%, cu toate ca a fost construit acum 20 de ani, iar in acest timp nu a fost intretinut cum se cuvine. Mai mult decat atat, chiar expertii recunosc ca imobilul este devastat.

Blocul cumparat se afla sub sechestru

Pana la data cumpararii blocului de garsoniere, apartinand SC COMAT SA, imobilul se afla sub sechestru, societatea avand datorii catre bugetul statului de 1,8 miliarde de lei. -Am ridicat sechestrul pentru a se putea face contractul de vanzare-cumparare, cu conditia ca banii sa intre la bugetul statului. Astfel, am incasat 1,8 miliarde de lei, cat este datoria curenta, iar pentru penalitati, care sunt mai mari, firma a depus o cerere de esalonare-, a declarat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov, Ioan Basca. Imobilul a fost deja cumparat, desi Centrul de Asistenta Comunitara nu exista inca. Seful Serviciului de Relatii cu Asociatiile de Proprietari, Gabriela Plopeanu, a precizat ca documentatia necesara pentru obtinerea banilor in vederea infiintarii centrului este depusa la Uniunea Europeana. Seful Serviciului Tehnic Investitii din cadrul Primariei, Liviu Budusan, spune ca la negocieri s-a inteles cu cumparatorul ca o parte din bani sa fie data la incheierea contractului, iar diferenta, dupa rectificarea bugetara. Pe de alta parte, consilierii locali nu stiu in patrimoniul cui va intra imobilul dupa finalizarea procedurilor de achizitionare. Unii cred ca acest bloc va intra in patrimoniul Crucii Rosii Elvetiene, care este parte in program, iar altii spera ca va ramane in patrimoniul municipiului.

Directia Economica din Primarie considera ca tranzactia este ilegala

Directorul economic din cadrul Primariei Brasov, Gheorghe Risteiu, nu a avizat proiectul rectificarii bugetare, din cauza unor inadvertente in buget referitoare la achizitionarea imobilului. -La data de 1 septembrie 2001 s-a autentificat actul de vanzare-cumparare a unui imobil, in valoare de 3,8 miliarde de lei, fara aprobarea Consiliului Local. Acest contract nu are viza de control financiar preventiv, iar conditiile de contractare nu sunt aprobate de Consiliul Local si nici de primar, ca ordonator de credite-, se arata intr-un referat al directorului economic. Risteiu mai sustine ca, prin Hotararea Consiliului Local nr. 189/ 2001, investitia privind sediul pentru Centrul de Asistenta Comunitara nu a fost aprobata de Consiliul Local decat in principiu, ceea ce inseamna ca imobilul nu putea fi achizitionat. Nici primarul si nici Consiliul Local nu au aprobat achizitionarea imobilului pe baza de proces-verbal de negociere, cu atat mai mult, cu cat intre acest act si contractul incheiat exista diferente. Primarul Ioan Ghise nu s-a pronuntat asupra acestor aspecte, el sustinand ca directorul economic trebuie sa se puna de acord cu juristii Primariei, pentru ca demersurile legate de sediul privind viitorul Centru de Asistenta Comunitara sa fie legale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.