Home Actualitate Afacerea anului la Brasov: privatizarea cimitirului

Afacerea anului la Brasov: privatizarea cimitirului

DISTRIBUIŢI

– Consiliul Local este in litigiu cu Prefectura, pentru ca a concesionat cimitirul firmei Comprest

– In afacere a aparut si firma fiicei consilierului local Traian Barsasteanu

– 1,4 milioane de lei, dupa sapte ani, pentru linistea mortilor

Situatia Cimitirului Municipal Brasov este, in continuare, sub un mare semn de intrebare. Regimul de proprietate si concesiune al acestuia nu este nici pe departe clarificat. In plus, multi dintre brasovenii care si-au ingropat rudele la Cimitirul Municipal se tem inca de faptul ca, desi au luat in concesiune locuri de veci pe terenul respectiv, co-administratorii actuali ai cimitirului le-ar putea dezgropa mortii dupa o anumita perioada de timp, in cazul neachitarii unei taxe pentru reconcesionare. In sedinta ordinara din luna martie, plenul Consiliului Local Brasov a decis sa concesioneze firmei Comprest administrarea Cimitirului Municipal firmei Comprest SA, care se ocupase si pana acum de administrarea respectivului obiectiv, fara a dispune insa de vreun act legal in acest sens. Cu toate ca au fost atentionati de catre reprezentantii Prefecturii brasovene asupra ilegalitatii concesiunii, care nu a fost facuta in urma unei licitatii, membrii Consiliului Local au decis, la inceputul acestei saptamani, sa-si mentina hotararea de concesionare directa a Cimitirului Municipal catre firma Comprest SA, pentru o perioada de un an.

Un cimitir in care mortii nu-ti gasesc linistea

Problemele iscate in jurul acestei afaceri au aparut o data cu privatizarea societatii comerciale Comprest, in 1999, adica exact atunci cand terenul cimitirului a fost atribuit spre administrare unei firme particulare, fara nici o licitatie. Administrarea Cimitirului Municipal fusese preluata de regia Comprest, in 1992, de la fostul GIGCL. Din 1999, de cand firma italiana Ecocave a cumparat 67% din pachetul de actiuni al Comprest, de administrarea societatii s-a ocupat societatea privata. De fapt, Comprest a preluat, dupa privatizare, tot portofoliul de administrare al fostei regii desprinse din GIGCL. Administratorul delegat al Comprest, Giuliano Lombrici, spune ca, dupa ce a studiat arhivele Primariei, si-a dat seama ca terenul apartine statului roman, pentru ca este situat in intravilanul municipiului. Una dintre problemele aparute, chiar in timpul procesului, prin care Primaria Brasov isi revendica de la Comprest dreptul de proprietate asupra terenului de la cimitir, se refera la modalitatea prin care Comprest ii pot fi recunoscute drepturile de creanta asupra investitiilor facute acolo din fonduri proprii. Conducerea societatii amintite foloseste acest element pentru a justifica recenta concesionare directa a cimitirului, decisa de Consiliul Local. -In compensarea faptului ca noi am facut deja cateva investitii importante acolo, este absolut normala decizia consiliului, prin care cimitirul ne este, in sfarsit, incredintat in baza unui contract de concesiune directa-, declara Giuliano Lombrici.

Locurile odihnei vesnice, concesionate pentru sapte ani

Unul dintre edilii care ar fi putut vota in plenul Consiliului Local pentru concesionarea directa a Cimitirului Municipal catre firma Comprest este Traian Barsasteanu. Fiica acestui consilier local este nimeni alta decat patroana firmei Scarlet SRL, co-administrator al Comprest pentru activitatile legate de cimitir. -Am incheiat cu firma Scarlet un contract de asociere in participatiune pentru Cimitirul Municipal, deoarece noi, fiind straini, am vrut sa stim cum se procedeaza si, de asta, ne-am gandit ca e mai bine sa-l administram impreuna cu o firma 100% autohtona, constienta de realitatile economiei romanesti-, spune conducerea Comprest. Adevarata problema a acestei asocieri a aparut o data cu pretentia co-administratorului Scarlet ca locurile de veci concesionate brasovenilor dupa 1982 sa fie taxate pentru reconcesionare, dupa caz, la intervale de 7, 15, 21 sau de 40 de ani. Satisfacerea acestei pretentii ar insemna – potrivit brasovenilor care si-au inmormantat acolo rudele – doar sporirea considerabila a sumelor incasate de co-administratorii cimitirului, fara sa se schimbe ceva in bine. -Ba mai mult, daca, de exemplu, dupa sapte ani, nu avem bani sa platim taxa de reconcesionare, terenul este cedat altcuiva si mortii nostri sunt pur si simplu scosi afara din pamant, aruncati-, spun suparati oamenii. Daca, dupa sapte ani, un brasovean nu dispune de suma de 1,48 milioane de lei, necesara achitarii taxei de reconcesionare pretinsa de firma Scarlet, respectivul loc de veci este concesionat in mod automat unei alte persoane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.