Afacerile care se petrec in sfera apararii sunt din ce in ce mai interesante, multe dintre ele desfasurandu-se la limita dintre public si secret. De cele mai multe ori, iesirea in evidenta a unor astfel de informatii este benefica pentru crearea unei imagini complete despre amploarea sumelor pentru cheltuirea carora este de multe ori nevoie numai de o semnatura de la un inalt functionar al armatei. Anul acesta, o firma bucuresteana a primit contracte de peste un milion de euro de la o unitate militara in trei transe, toate contractele fiind semnate dupa o negociere cu o singura sursa.
Ministerul Apararii Nationale a oferit un contract de un milion de euro unei firme de apartament care a participat la respectiva licitatie din postura de unic ofertant. Pe 26.08.2004, Unitatea Militara 02415 din Capitala a semnat un contract de 44.179.684.859 de lei in urma unei proceduri de negociere cu o singura sursa aplicata de institutia publica contractanta. Pentru acesti bani, unitatea militara amintita trebuia sa livreze un modul de comunicatii si informatica desfasurabil, pentru aceasta afacere nefiind organizata o licitatie propriu-zisa.
Societatea Comerciala MarcTel SIT este un SRL din sectorul 5 al Capitalei, iar cu noua zile inainte de semnarea acestui contract gigantic ea mai parafa o intelegere de aproape doua miliarde de lei cu Ministerul Apararii Nationale prin aceeasi unitate militara. De aceasta data, firma era angajata tot prin negociere directa pentru a realiza un centru de transmisiuni tip CSC pentru 50 de abonati.
Contracte semnate conform unei legi modificate
In tentativa de a descoperi care au fost resorturile care i-au determinat pe oficialii de la UM 02415 sa atribuie direct peste un milion de euro firmei MarcTel SIT ne-am lovit de raspunsuri seci: -Toate contractele au fost incheiate cu respectarea prevederilor OUG nr. 60, art. 9 alineatul 1, art. 12 pct. a, b si h-, se spune intr-un comunicat al Statului Major General al Armatei Romane, care nu au verificat faptul ca cele doua articole de lege fusesera modificate in urma cu doi ani de Legea 212.
Oricum, pentru a negocia in sistemul ales de MApN trebuie sa fie vorba despre un timp scurt care a existat pana la necesitatea de achizitionare, de o situatie de forta majora sau despre o continuare a unui contract care este deja pe rol, dar care nu este mai vechi de trei ani. Din verificarile noastre, singurele contracte pe care MarcTel SIT le are cu armata dateaza din acest an, asa ca ratiunea pentru care s-au oferit sumele de care vorbim unei singure firme ramane o necunoscuta.
Extensie de un milion de euro
Surprinzator, am descoperit ca banii care s-au scurs catre SRL-ul din Bucuresti nu sunt decat pentru niste completari ale unor sisteme pe care deja le avea MApN de la alte societati comerciale. -Cele doua contracte se refera la extensii, in teatrele de operatii unde activeaza militari romani, ale Retelei Militare Nationale de Comunicatii, a Intranetului militar si a sistemului de videoconferinte al Ministerului Apararii Nationale-, se arata in acelasi comunicat al Statului Major General.
Practic, un serviciu, care prin lege trebuie sa fie acoperit de o structura de sine statatoare – Serviciul de Telecomunicatii Speciale – a fost atribuit unei firme private. Practic, conform comunicatului SMG, vedem ca oficialii din MApN urmeaza sa discute cu structuri integrate ale NATO printr-un sistem care este elaborat de o firma privata, in conditii de securitate destul de indoielnice.
Aceste sisteme de comunicatii dintre sefii armatei si unitatile aflate in misiune in diferite colturi ale lumii au fost contactate de MApN in trecut, iar acum numai extinderea a costat peste 44 miliarde de lei, motiv pentru care ne este frica sa ne gandim la valorarea acestui contract.
Oricum, firma careia i-au fost date cele doua contracte a avut in urma cu trei ani o cifra de afaceri mai mica decat valoarea unei singure intelegeri semnate cu MApN, iar in 2002 cifra de afaceri era mult mai mica decat contractul pe care urma sa il semneze cu armata. In 2002, MarcTel SIT, care este proprietatea unei romance stabilite in Germania – Doina Elena Cadariu – si a unui bucurestean domiciliat in sectorul 2 – Calin Petru Pantea – avea datorii totale de peste noua miliarde de lei.
Mizilic de cinci miliarde
Cu doua luni inainte de semnarea acestor contracte, MarcTel primea, tot fara o competitie, 5,4 miliarde de lei pentru un contract de prestari servicii catre armata. Deja aici lucrurile se complica, deoarece serviciile erau pentru -extensia sistemului de comunicatii si informatica al MApN-. Practic, angajatii unei firme particulare reparau aparatura prin care se transmiteau secrete militare si care, prin definitie, are nevoie de securizare.