– O retea formata din 12 persoane implicate in afaceri cu masini este anchetata de politisti
– Acestea au adus in tara masini scumpe, scutite de taxe vamale, pe baza certificatelor de handicapat
– Pagubele, evaluate pana in prezent, aduse statului sunt de peste 400 de milioane
– Printre capii afacerii se numara si Dumitru Gusu, seful Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap Botosani (ISTPH)
– Mai multe persoane, pe numele carora au fost eliberate certificate de handicapat, si-au adus din strainatate, in intervalul 1999-2000, masini dintre cele mai luxoase, de la Mercedes, Mitsubishi si Opel pana la Volkswagen si Ford, care ulterior au fost vandute sau incredintate altor persoane
Faptul ca Romania reprezinta nodul gordian al traficului cu autoturisme de lux al Europei nu mai este o noutate pentru nimeni. Noutatile constau insa in metodele traficantilor, care se schimba de la o zi la alta. De exemplu, politistii botosaneni au reusit, zilele trecute, sa anihileze o puternica retea care opera cu masini aduse din strainatate pe certificate de handicapati. Printre capii retelei se numara si Dumitru Gusu, seful Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap Botosani (ISTPH), o secretara din cadrul ISTPH, printre membri numarandu-se si alte opt persoane care au facilitat importul autoturismelor. Din cate spun politistii, afacerea s-a bazat pe o serie de dosare asa-zis -fabricate-, pe baza carora au fost aduse masini din strainatate fara plata taxelor vamale. Verificarile efectuate au scos in evidenta faptul ca mai multe persoane, pe numele carora fusesera eliberate certificate de handicap, isi adusesera din strainatate, in intervalul 1999-2000, masini dintre cele mai luxoase, de la -Mercedes-, -Mitsubishi- si -Opel- pana la -Volkswagen- si -Ford-, care ulterior au fost vandute sau incredintate altor persoane, desi legea ii obliga pe posesori sa nu le instraineze in termen de noua ani.
Reteaua
Cea mai mare afacere cu masini aduse din strainatate pe certificate de handicapati a fost demontata, zilele acestea, de politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Botosani, care au dispus inceperea urmaririi penale impotriva a 12 persoane implicate in aceste operatiuni. Acuzatiile aduse celor implicati sunt dintre cele mai grave, fals, uz de fals, evaziune fiscala si prejudicierea statului roman cu peste 400 milioane de lei. Pe langa capii afacerii, printre cei cercetati penal se numara si Dumitru Gusu, seful Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap (ISTPH), o secretara din cadrul ISTPH si inca alte opt persoane care au facilitat importul autoturismelor. Din cate spun politistii, afacerea s-a bazat pe o serie de dosare asa-zis -fabricate- pe baza carora au fost aduse masini din strainatate fara plata taxelor vamale. -Operatiunea- intrase in colimatorul politistilor inca de anul trecut, cand, in urma unor informatii primite, oamenii legii au initiat un amplu control in cadrul ISTPH. Verificarile efectuate atunci au scos in evidenta faptul ca mai multe persoane, pe numele carora fusesera eliberate certificate de handicap, isi adusesera din strainatate, in intervalul 1999-2000, masini dintre cele mai luxoase, de la Mercedes, Mitsubishi si Opel pana la Volkswagen si Ford, care ulterior au fost vandute sau incredintate altor persoane.
Modul de operare
Ancheta politistilor, care a fost coordonata la inceput de ofiterii Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare, a scos la iveala mai multe nereguli care au dus la concluzia ca cei din cadrul ISTPH nu ar fi tocmai straini de cauza fie si numai datorita faptului ca nu au verificat la timp toate dosarele pe baza carora s-au facut aceste importuri nelegale. Din cate spun politistii, afacerea s-a bazat pe o serie de dosare -fabricate- din care lipseau o serie de documente, iar unele acte nu fusesera obtinute tocmai pe cale legala. Procedura a fost pe cat de simpla, pe atat de eficienta. -Intermediarul- pleca in strainatate, cumpara masina, la intrarea in tara arata dosarele de handicapat si procura notariala, dupa care masina era plasata unei terte persoane.
Calculele efectuate de politisti si de reprezentantii Directiei Generale a Vamilor au evidentiat ca, prin neplata taxelor vamale pentru masinile aduse prin aceste operatiuni, statul roman a fost prejudiciat cu aproximativ 400 milioane de lei. Ce i-a ajutat cel mai mult pe politisti au fost chiar dosarele si documentele prezentate de -importator-, acte prin intermediul carora s-a ajuns direct la capii afacerii. -Actele normative aflate in vigoare, care reglementeaza importul de autoturisme de persoanele cu handicap, nominalizeaza exact documentele necesare si pasii care trebuie facuti, or, in respectivele dosare s-au gasit o serie de acte care nu au fost obtinute pe caile legale. Pe langa acestea, faptul ca, imediat dupa ce au fost aduse in tara, masinile au ajuns la alte persoane, desi legea ii obliga pe posesori sa nu le instraineze in termen de noua ani, a confirmat faptul ca este vorba de ceva ilegal-, au declarat politistii care s-au ocupat de acest caz.
Pe parcursul anchetei, politistii au aflat ca de fapt au fost doua variante prin care au fost aduse masinile din strainatate. Prima s-a bazat, din cate se pare, si pe complicitatea persoanei care detinea certificatul de handicapat pentru ca, spun politistii, in unele cazuri titularul de dosar ar fi primit cate 10 milioane de lei, iar cea de-a doua varianta s-a facut pe cai ocolite, fara ca persoana cu handicap sa fi banuit ca pe numele ei s-au adus masini din strainatate. Astfel, unii dintre cei cu handicap, in varsta de peste 70 de ani, s-au trezit peste noapte posesori ai unor masini de lux. Ancheta in cazul afacerii cu masini aduse pe certificate de handicapat a intrat in linie dreapta, dosarul urmand a fi inaintat, zilele viitoare, catre Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani in vederea solutionarii.