Deputatul USL Florea Damian pare să aibă un ascuțit simț al afacerilor, pe care le îmbină armonios cu politica. Intrat în aparatul de stat imediat după anul 1990, fostul și actualul deputat din partea Partidului Conservator a dovedit o slăbiciune pentru afacerile imobiliare, după cum arată și ultima sa declarație lui de avere, din care reiese că este proprietarul a cinci terenuri în Ilfov, dintre care două în zona cu dezvoltarea maximă din județ, Pipera-Voluntari. Politicianul conservator mai deține două apartamente în Capitală, o casă de vacanță și un spațiu comercial. Achiziționarea de proprietăți imobiliare este o combinație de succes pentru deputat, care a ales să investească în drepturile litigioase ale unor pensionare. Mai exact, Damian Florea reprezintă în instanță și în fața autorităților statului pensionari lipsiți de resurse, dar moștenitori ai unor terenuri de valoare, din care Damian Florea le percepe o cotă de 30% în schimbul ajutorului oferit pentru recuperarea proprietăților. Businessul este profitabil, pentru că față de declarația de avere din 2008, în cea din 2012 Florea Damian a mai adăugat un teren în patrimoniul propriu, dar și spațiul de producție. Vicepreședintele conservatorilor este și un iubitor al artelor, păstrând în colecția personală tablouri, icoane și sculpturi evaluate la peste 200.000 de euro.
Deputatul Damian Florea este reprezentantul legal al unei bătrâne de 68 de ani, Ruxandra Garofeanu, și al Eugeniei Spielhaupter, într-un proces îndreptat contra statului român. Aceeași calitate o are politicianul și în alte două procese deschise de moștenitorii unor alte persoane ale căror imobile au fost confiscate de autoritățile comuniste, la Tribunalul București. Cazul de față este însă, de departe, extrem de profitabil pentru politician, din pricina amplasamentului terenurilor la care și-a făcut parte.
După mulți ani de lupte prin instanțe, femeile și-au câștigat dreptul de a fi despăgubite pentru două suprafețe de pământ, însumând peste 18.000 de metri pătrați, în raiul imobiliar Pipera-Tunari, Erou Iancu Nicolae. Numai că dreptul lor a rămas doar pe hârtie, așa că deputatul le-a oferit ajutorul, contra unui procent de 30% din valoarea despăgubirii. La 16 noiembrie 2011, Damian Florea a încheiat în biroul unui notar public o procură prin care a fost împuternicit să o reprezinte pe Garofeanu la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, în vederea ”obținerii deciziei privind acordarea de despăgubiri cu privire la terenul de 15.325 mp”. În calitate de mandatar al Ruxandrei Garofeanu, politicianul a cerut Comisiei Județene Ilfov pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor să se reconstituie reclamantelor dreptul de proprietate asupra terenului, pe un amplasament disponibil echivalent, atașând și cele două sentințe ale Judecătoriei Buftea prin care reclamantele câștigaseră procesul cu autoritățile locale. Deputatul a pornit apoi o acțiune de executare silită împotriva Comisiei Județene Ilfov, pe care autoritățile au contestat-o la Judecătoria Sectorului 3 din Capitală, urmând ca judecata să aibă loc în luna martie.
Susține că face profit de numai 5.000 de euro
Documentele de la dosar ridică însă serioase semne de întrebare asupra legalității demersului întreprins de parlamentar. Cel puțin așa susține Comisia județeană, care a invocat în fața instanței excepția lipsei calității de reprezentant a mandatarului Florea Damian. Adică procura din 16 noiembrie 2011 întocmită pe numele deputatului și-a încetat valabilitatea la 16 martie 2012, dar parlamentarul a folosit-o în continuare, în noiembrie 2012. Atunci a fost începută executarea silită prin mandatarul Damian Florea, ”fără ca acesta să indice documentul care atestă calitatea acestuia de mandatar al celor două persoane”. În consecință, Comisia județeană Ilfov solicită magistraților să desființeze executarea silită argumentând și cu poziția inconsecventă a Ruxandrei Garofeanu. Aceasta a cerut inițial restituirea unei suprafețe echivalente de teren în Pipera Tunari, așa cum stabilise Judecătoria Buftea, iar apoi s-a răzgândit, potrivit unui proces-verbal încheiat la Comisie, unde ”reclamanta refuză orice fel de ofertă cu privire la un teren fizic și solicită în mod expres acordarea de despăgubiri”. Nu este greu de înțeles de ce: trebuia să-și onoreze contractul cu Damian Florea, care ar urma să primească cel puțin 900.000 de euro pentru serviciile prestate, întrucât valoarea imobiliară a terenului depășește 3 milioane de euro. Modest din fire, politicianul conservator și-a trecut în declarația de avere din 2008, la capitolul investiții și plasamente, cumpărarea de 30% din drepturi litigioase, evaluând provizoriu câștigul său la suma de….5.000 de euro! În cea din 2012, valoarea drepturilor nu a mai fost precizată.
Vezi mai jos declarația de avere a lui Florea Damian
Mihai Niculescu