Home Actualitate Afaceri penale derulate din bani publici: jaf la spitalul județean Ilfov

Afaceri penale derulate din bani publici: jaf la spitalul județean Ilfov

DISTRIBUIŢI

Sistemul sanitar din România nu a fost niciodată foarte sănătos. Salarii mici, lipsă de dotări și medicamente, mizerie… Aceasta este imaginea care ne urmărește de zeci de ani. De la momentul apariției crizei financiare globale care a lovit și România, multe spitale autohtone au intrat în moarte clinică. Acum, pentru lipsa subfinanțării spitalelor multă lumea este tentată să dea vina doar pe criză. Insă acest lucru ar fi o greșeală majoră, deoarece în multe cazuri banii alocați spitalelor nu sunt puțini. Vina haosului din unitățile medicale îl constituie, de cele mai multe ori, furturile „legalizate“ derulate sub oblăduirea unor indivizi numiți politic la cârma spitalelor.
Exemplul elocvent îl constituie Spitalul Județean Ilfov, unitate medicală care deși beneficiază de un buget anual ce depășește 100 de miliarde de lei, se află în colaps din cauza managementului „penal“ lui Eduard Armeanu – individ cocoțat și menținut pe criterii politice la cârma instituției spitalicești. Astăzi, „Curentul“ continuă dezvăluirile privind modul în care individul respectiv înțelege să jongleze cu banul public în detrimentul pacienților.

Armeanu tratează „voluntariatul“ cu contracte publice

În luna septembrie 2011, sub condu­cerea managerului Eduard Armeanu, Spitalul Județean Ilfov a lansat în SEAP o invitație pentru cerere de ofertă în vederea efectuării de lucrări de reparații capitale la secția ATI, în sumă de 156.451,61 lei. În urma lansării respectivei proceduri, ofertantul declarat câștigător a fost SC Continental Construct Imob SRL, o firmuliță care la data la care data depunerii ofertei declara pe propria răspundere că are… doi angajați. Acest element nu a contat la desemnarea drept câștigătoare a firmei respective, deoarece în documentația de atribuire parafată de Eduard Armeanu era prevăzut faptul că ofertantul avea „posibilitatea de a subcontracta o parte din contractul de achizitie publică, cu condiția de a preciza în documentele ofertei partea/părțile din contract pe care intenționează să o/le subcontracteze și datele de recunoaștere ale subcontrac­tanților“.
În anul 2011, cu ocazia controlului efectuat la Spitalul Județean Ilfov de către Camera de Conturi Ilfov, a fost luat la puricat și contractul de lucrări de reparații capitale la secția ATI, atribuit de Armeanu. Așa cum era de așteptat, auditarea modului de derulare a procedurii de achiziție a scos la iveală modul în care acest „Iosefini“ al cheltuirii banului public înțelege să jongleze cu sumele alocate spitalului. Astfel, veri­ficând documentația de atribuire a lucrării respective, auditorii publici externi au observat că „autoritatea contractantă a solicitat în fișa de date a achiziției o serie de criterii de calificare sau de selecție obligatorii, printre care: informații privind subcontractanții, propunerea tehnică în concordanță cu caietul de sarcini și altele asemenea“. Controlând însă formularele anexă la dosarul procedurii respective de achiziție publică, Camera de Conturi Ilfov a descoperit că „societatea câștigătoare nu și-a declarat subcontractanții“, deși „din declarația pe propria răspundere rezulta că SC Construct Imob SRL avea la data încheierii contractului de lucrări (nr. 9428/10.10.2011) doar 2 angajați“. Drept urmare, echipa de audit a fost obligată să reconsidere situația legată de cheltuielile directe cu manopera și contribuțiile sociale aferente acesteia asupra lucrărilor efectuate, având în vedere că nu se justificau calculul manoperei și a contribuțiilor sociale datorate către stat. In acest scop, prin Nota de constatare nr. 354/09.07.2012, Camera de Conturi Ilfov s-a adresat Administrației Direcția Generală a Finanțelor Publice Locale sector 3, unde era înregistrat sediul social al SC Construct Imob SRL. Răspunsul (nr. 351291/18.07.2012) oferit de DGFPL sector 3 a fost unul previzibil: „societatea nu figurează ca plătitor de impozit pe salarii și contribuții sociale pe anul 2011“. Cu alte cuvinte, societatea desemnată câștigătoare de Eduard Armeanu nu avea niciun angajat la momentul semnării contractului cu Spitalul Județean Ilfov. (!!!) Culmea, nu declarase nici subcontractanți! Ca atare ea nu putea fi, legal, desemnată câștigă­toare. Insă la baza atribuirii respectivului contract nu a stat legalitatea, ci ..relațiile, după cum spune chiar Camera de Conturi Ilfov. Astfel, asociatul unic al societății desemnată câștigătoare, Tucmeanu Alin Iulian, era „întâmplător“ și partener în desfășurarea unor acțiuni de voluntariat la Spitalul Județean Ilfov. Așa că voluntariatul trebuia cumva răsplătit! Si cum se putea mai bine, dacă nu cumva cu un contract gras finanțat din bani publici.

Ilegalități de la cap la coadă: măsurători și semnături inexistente, plăți nejustificate

Lăsând la o parte aceste „coincidențe penale“, Camera de Conturi Ilfov a mai descoperit o groază de alte nereguli în derularea propriu-zisă a contractului atribuit SC Construct Imob SRL. Astfel, în conținutul ultimului caiet de sarcini întocmit și semnat de reprezentantul tehnic al spitalului se prevedeau cu precădere „reparații capitale la pardoseli și tavan“, însă în devizul ofertă și în situația de lucrări aferentă s-au regăsit … „reparații efectuate la … pereți și tavane“. Mai mult, auditorii publici externi au mai descoperit că SC Construct Imob SRL nu a pus la dispoziția achizitorului caiete de măsurători și certificate de calitate din care să rezulte materialele puse în operă, așa cum stipula contractul și Ordinul nr 1568/2002 aprobat de MLPAT. Insă pentru managerul Armeanu aceste „chichițe“ nu au contat, fiind evident mai importantă reația de parteneriat cu „voluntarul“ Tucmeanu, asociatul unic al SC Construct Imob SRL. Acesta este și motivul pentru care Armeanu a aprobat decontarea din bani publici a lucrărilor efectuate de SC Construct Imob SRL luând de bune ca documente justificative la plata facturilor situațiile lucrărilor prezentate de firma „voluntarului“ Tucmeanu, fără însă ca acestea să fie semnate de beneficiarul lucrării sau de dirigintele de șantier (numit de Armeanu prin Decizia nr. 544), așa cum prevedea legea. Trecând însă peste aceste abateri penale, care dovedesc fără tăgadă modul în care managerul Eduard Armeanu înțelege să utilizeze banul public ca pe propria moșie, Camera de Conturi Ilfov a concluzionat vizavi de acest contract: „valoare plăților nejustificate achitate de Spitalul Județean Ilfov către SC Construct Imob SRL se cuantifică la nivelul sumei de 66.463,81 lei, din care 63.525,74 lei – contravaloarea mate­rialelor și a manoperei nejustificate în situațiile de lucrări și 2.938,07 lei dobândă penalizatoare aferentă calculată până la data auditului“. Cu alte cuvinte, peste 42% din valoarea totală a contrac­tului atribuit SC Construct Imob SRL au constituit … Plăți nejustificate! Ce a răspuns managerul Spitalului Eduard Armeanu atunci când a fost luat la întrebări de auditorii Camerei de Conturi cu privire la acest contract: „Nu am avut cunoștință de vreo deficiență. Au fost respectate procedurile de achiziție publică. Dacă sunt deficiențe vom solicita remedierea lor de către persoa­nele responsabile“. Despre plățile nejustificate, Armeanu nu a scos nicio vorbă. Cât despre recuperarea sumelor plătire nejustificat, nici atât. Ca atare, banii respectiv s-au dus … pe Apa Sâmbetei.

Armeanu are slăbiciune la Tucmeanu

Dovedind o sensibilitate aparte pentru relația cu constructorul SC Construct Imob SRL, Eduard Armeanu a agreat să depășească de dragul acestei firme și pragul cheltuielilor bugetare pentru anul 2011. Așa se face că, fără a avea bani alocați și nicio măcar vreo notă de justificare, Armeanu a achiziționat de la firmulița „voluntarului“ Tucmeanu, la data de 21.11.2011, și o instalație de apă sterilă în sumă de 11.387 lei (n.n. – factura nr. 1034/22.11.2011). ?ê?£i dacă tot i-a dat bani lui Tucmeanu fără a ține cont de prevederile legii, Armeanu a mai achiziționat fără vreo prevedere bugetară sau vreo notă de justificare și un aspirator Hospivac de 10.292 lei, dar și o cabină modulară de 6.030 lei. Astfel, dintr-un foc, spitalul a cheltuit cu 27.709 lei mai mult decât prevederile bugetare aprobate în 2011. O sumă probabil „insignifiantă“ pentru managerul Armeanu, dar extrem de consistentă pentru pacienții obligați să-și cumpere medicamente cu banii proprii atunci când se internează pe „feuda“ condusă de acesta. Vom reveni.

Mircea Florescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.