Preocuparile presedintelui Traian Basescu privind negocierile cu o singura sursa, in cadrul unor contracte de sute de miliarde de lei, ar trebui sa aiba in vizor si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare,
cu sediul in Drobeta-Turnu Severin, ce are in subordine uzina de producere a apei grea si termocentrala folosita de aceasta uzina. Cele doua entitati care functioneaza sub patronajul regiei au semnat in ultimul an o serie de contracte mai mult decat suspecte. Inlocuirea in martie 2005 a directorului general nu a schimbat prea mult lucrurile, mai ales ca directorul economic nu a fost urnit de opt ani din aceasta functie.
Afacerile care se desfasoara in spatele RAAN depasesc adesea limitele bunului-simt. Contracte de sute de miliarde de lei atribuite fara licitatie, achizitii pe banda rulanta prin negociere cu o singura sursa sau furnizori fara capacitate financiara, preferati din considerente stiute numai de conducere – sunt numai cateva din obiceiurile managerilor de la cea mai mare uzina de producere a apei grele din lume.
Vizitele facute de procurori pentru a cerceta modul de atribuire si desfasurare a unor contracte par sa nu ii fi speriat prea tare pe directorii de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Firmele care au facut obiectul unor anchete penale au continuat sa primeasca bani de la Romag Prod si Romag Termo ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
Pentru zecile de contracte pentru care nu au organizat licitatie, directorul economic al RAAN, Gheorghe Dulcea, are o explicatie simpla: -Nu stiu exact ce s-a intamplat. Sucursala a intocmit o nota de fundamentare si au aratat acolo ca o singura firma are ceea ce voiam noi sa achizitionam-.
La randul sau, noul sef al lui Dulcea, fostul senator liberal Ion Sirbulescu, vrea sa acrediteze ideea ca, de cand a venit el la conducerea RAAN, nu s-au mai semnat contracte suspecte. Realitatea il contrazice. Vechile practici s-au pastrat, iar firmele care erau preferate inainte de alegeri continua sa castige si in prezent la fel de bine.
Unul dintre contractele atribuite direct de RAAN a intrat in atentia procurorilor din cauza metodelor folosite de angajatii firmei de stat. Cu toate acestea, obiceiurile nu s-au schimbat, iar compania care i-a determinat pe anchetatori sa intervina este in continuare un furnizor al Uzinei de Apa Grea.
300 de miliarde de lei mutate in acelasi cont
In 23 noiembrie 2004, fara nici un fel de licitatie, firma bucuresteana General Turbo primea de la Romag Prod 36 de miliarde de lei pentru unele lucrari. Conform anuntului de atribuire a contractului, din Monitorul Oficial, era vorba despre -sisteme de vibratii si deplasari axiale pentru supravegherea si protectia functionarii compresoarelor centrifugale; revizie gospodarii ulei ungere si etansare, suplimentare echipamente si lucrari-. Afacerea se petrecea dupa ce, pe 6 octombrie, aceeasi firma beneficiase de atribuire fara licitatie a unui contract de 35 de miliarde de lei pentru acelasi tip de lucrari.
In februarie 2005, limita imaginabilului in afaceri pe bani publici avea sa fie depasita in momentul in care Romag Prod a semnat cu General Turbo un contract de 245 de miliarde de lei pentru furnizarea si montarea unor turbine.
-Cei care au intocmit nota de fundamentare au explicat acolo ca General Turbo este singura firma care poate semna contractul cu noi. Ei sunt cei mai mari producatori de turbine de la noi din tara si asta a fost motivul pentru care nu s-a facut licitatie-, spune acum directorul economic al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Gheorghe Dulcea, care a participat la semnarea contractelor.
El nu poate sa explice deloc de ce aceeasi firma a fost considerata cea mai buna si pentru alt gen de servicii. Conform Ministerului Finantelor Publice, General Turbo are o datorie de 14 miliarde de lei la bugetul de stat.
Obiceiurile nu s-au schimbat odata cu conducerea
Actualul director al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Ion Sarbulescu, spune ca el nu cunoaste dedesubturile afacerilor. -Eu am fost numit in martie si nu stiu amanunte despre aceste contracte-, spune el sec.
Cu toate acestea, firma datornica la stat, care a fost preferata de fostii manageri de la RAAN si care a starnit, prin multitudinea contractelor, curiozitatea procurorilor, a continuat sa fie furnizor de baza al Uzinei de Apa Grea.
Cu cateva zile inainte ca Sarbulescu sa intre in biroul de la regie, General Turbo mai primea aproape 9 miliarde de lei. De data aceasta, in nota de fundamentare se arata ca firma bucuresteana se pricepe cel mai bine sa incalzeasca electric conductele, iar contractul se semna fara licitatie.
Pe 23 noiembrie 2005, in momentul in care Sarbulescu se instalase deja in functie si intelesese bine mersul lucrurilor, General Turbo era din nou recompensata cu un contract fara licitatie, de 3,9 miliarde de lei.
Carbune din Balta Verde
Pe 7 martie anul trecut, un alt contract fara licitatie intra la categoria celor suspecte. Managerii RAAN semnau cu Company ABV din satul Balta Verde, comuna Podari, tarlaua 21, parcela 11, un contract de 120 de miliarde de lei pentru furnizarea de carbune brun. -S-a facut fundamentarea de catre partea tehnica si s-a semnat contractul-, spune directorul economic Dulcea. El nu poate explica de ce o firma de acest gen era singura furnizoare posibila de carbune.
De asemenea, Dulcea nici nu poate sa spuna cum o firma care nu mai avusese de-a face cu statul a primit un contract mai mare de patru ori decat cifra ei de afaceri pe anul care trecuse. Mai mult, in 2004, Company ABV inregistrase pierderi mari, iar capacitatea sa economica era indoielnica.
Explicatii hilare pentru atribuiri directe de miliarde
Seria contractelor dubioase de la Romag Prod si Romag Termo este lunga. Firma Lescaci Com primeste in martie, dupa o licitatie, un contract de 9,2 miliarde de lei pentru amenajari hidrotehnice. In august, aceeasi firma primea un contract de 2,2 miliarde de lei. Atribuirea cu o singura sursa s-a realizat deoarece oficialii RAAN au considerat ca aceasta companie din Negresti Oas este singura din lume care poate sa refaca o protectie anticoroziva.
De altfel, toate explicatiile oferite pentru lipsa licitatiilor sunt hilare. Spre exemplu, lubrifiantii din turbine sunt de mai multi ani furnizati de aceeasi firma deoarece managerii sustin ca nu pot schimba producatorul, desi de la an la an uleiul este schimbat.