Home Actualitate Afaceri suspecte la Spitalul Cantacuzino

Afaceri suspecte la Spitalul Cantacuzino

DISTRIBUIŢI

Aproape o jumatate de milion de dolari plateste Spitalul Clinic -Doctor Cantacuzino- pentru curatenie. Contractul a fost semnat cu o firma la care actionari majoritari sunt doua societati din strainatate si una dintre companiile lui Cristi Borcea de la Dinamo. In ciuda incercarilor de a afla daca firma careia i s-a incredintat curatenia spitalului – Romprest Service Otopeni – a avut parteneri la licitatie, oficialii de la institutia publica nu au dorit sa raspunda. Durata contractului este de trei ani si depaseste cu mult sumele care spitalul le-a cheltuit pentru medicamente. Afacerea pare destul de incalcita, mai ales ca Romprest Service SA are ca actionar si CN Aeroportul International -Henri Coanda- care, in acelasi timp, este si clientul acestei firme.


Intr-o perioada in care sistemul sanitar se zbate intre viata si moarte, un spital bucurestean cheltuieste pentru curatenie aproape o jumatate de milion de dolari. Oficialii de la Spitalul Clinic -Dr. I. Cantacuzino- nu pot sa vorbeasca despre acest contract decat cu aprobarea consiliului de administratie, iar in -Monitorul Oficial- nu a fost publicata rubrica de oferte care au participat la licitatia pentru acest serviciu scump, cumparat de catre institutia amintita. Firma castigatoare are printre actionari si administratori nume sonore ca directorul de la Dinamo – Cristi Borcea sau directorul comercial de la Aeroportul International -Herni Coanda- – Valentin Iordache.

Contractul pentru serviciile de curatenie ale Spitalului Clinic -Dr. I. Cantacuzino- a fost semnat pe 26.07.2004 cu firma Romprest Service SA Otopeni, care are la Registrul Comertului numarul J23/978/2003 din 09.06.2003, adica a fost inregistrata la data respectiva in evidentele ONRC. Intrebati despre posibilitatile acestei firme de a prezenta un bilant contabil pe ultimii trei ani, mai-marii Spitalului -Cantacuzino- au spus ca nu vorbesc decat dupa ce discuta in consiliul de administratie. -Nu putem sa dam astfel de informatii. Nici nu le mai tin minte-, a explicat directorul Belusica, care raspunde chiar de semnarea acestor intelegeri.

De asemenea, Afrodita Marinescu, sefa serviciului de aprovizionare, a incercat sa evite raspunsul la intrebarile referitoare la numarul de contraoferte facute pentru aceasta licitatie.

In cazul acestui contract este surprinzatoare valoarea, ea fiind enorma comparativ cu sumele pe care le cheltuieste in general spitalul respectiv. Comparativ, vedem ca in acest an, aceasta este singurul contract semnat de spital conform -Monitorului Oficial-. De asemenea, anul trecut au existat sase astfel de anunturi de atribuire a unor contracte de achizitie publica, majoritatea rezumandu-se la cateva sute de milioane de lei, drept pentru care discrepanta mare dintre sume naste semne de intrebare.

Totodata, durata contractului este de trei ani de zile, considerata foarte mare pentru o institutie publica, mai ales ca in incercarea de a descalci itele acestei afaceri nu am reusit sa aflam de la managerii institutiei care sunt modalitatile de plata si nici transele in care se plateste. Din anuntul de participare am observat ca spitalul plateste din sumele obtinute de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, adica aceleasi sume din care sunt cumparate medicamente.

Borcea si statul matura la spital

Firma care se va ocupa in urmatorii trei ani de curatenia de la Spitalul Clinic -Dr. I. Cantacuzino- are capital majoritar strain. Peste 65% din actiuni sunt detinute de firmele Detaco LLC din Statele Unite si Eurus Consulting din Germania. Urmatorul actionar important este societatea comerciala Crimbo Sav Gas care apartine directorului executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, iar zece procente apartin C.N. Aeroportul -Henri Coanda-, unde firma are si sediul, si care detine si un contract de asigurare a curateniei.

Desi este romaanul cu cele mai multe actiuni la Compania Romprest Service, Cristi Borcea nu prea vrea sa vorbeasca despre aceasta firma. -Nu ma ocup eu. Se ocupa partenerul meu. Eu am decat niste actiuni acolo printr-o firma de-a mea-, s-a eschivat dinamovistul.

Cu toate acestea, el sutine ca firma la care a investit in capitalul social doua miliarde de lei este foarte competitiva. -Nu cred sa existe probleme la contractul acesta. Nu stiu amanunte, dar cred ca totul este bine-, a conchis Borcea.

La randul sau, directorul Romprest Service – Florian Busca, cel indicat de directorul executiv al lui Dinamo ca fiind cel mai in masura sa discute despre aceasta situatie, a solicitat intrebarile prin fax, dar raspunsul sau nu a sosit pana la inchiderea editiei.

Romprest Service este multilateral dezvoltata

Tot in acest an, firma lui Cristi Borcea a mai beneficiat si de doua contracte extrem de banoase de la Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti. Surprinzator, la acea data compania Romprest Service se ocupa de estetica rutiera. Interesant este modul cum s-a organizat de aceasta data cheltuirea celor 12,7 miliarde de lei fara TVA. Primul contract se referea la intretinerea mijloacelor pentru siguranta rutiera a drumurilor si era in valoare de 9,18 miliarde de lei. La aceasta licitatie a mai participat o singura firma, iar oficialii de la DRDP au anticipat, probabil, ca vor mai semna un contract cu Romprest Service pentru ca, la capitolul -alte informatii- din anuntul de atribuire, au scris ca -pentru achizitionarea ulterioara de servicii similare se va aplica procedura de negociere cu o singura sursa-, legalizand astfel era Borcea pe drumurile din jurul Capitalei. La nici o saptamana de la data semnarii acestui contract, inca trei miliarde de lei au mai fost bagate in buzunarele lui Borcea pentru servicii asemanatoare.


Vamesa penala, administrator la Romprest Service

Mihaela Badila, fosta Enescu, arestata in aprilie 2002 pe cand ocupa functia de sefa a Vamii Baneasa, a fost si administrator la Romprest Service. Femeia, care mai ocupase in trecut functia de sef al Vamii din Chitila, a ajuns in atentia politiei intr-un caz de contrabanda in care prejudiciul a fost de 50 milioane de dolari. La vremea respectiva, Mihaela Badila era cercetata pentru contrabanda cu tigari cunoscuta sub numele de Operatiunea -Portelanul-.

Conform anchetatorilor de la acea vreme, vamesa de la Baneasa ar fi acoperit cu acte niste traficanti de tigari. Conform informatiilor de la vremea respectiva, Badila ar fi primit 100.000 de dolari pentru a se implica in afacere. De asemenea, se presupune ca ea ar mai fi primit sub forma de imprumut 200.000 de dolari de la doi escroci care au pagubit statul la un import de zahar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.