Home Actualitate -Afacerile- cu terenuri ies la iveala

-Afacerile- cu terenuri ies la iveala

DISTRIBUIŢI

Ani la rand, s-au aprobat transferuri de teren prin incalcarea legii, beneficiarii obtinand profituri imense de pe urma mutarii unui lot de la marginea judetului, in apropierea municipiului Iasi. Prefectura va ancheta fiecare caz in parte, urmand sa ceara anularea tuturor titlurilor date ilegal si trimiterea in judecata a celor vinovati. Printre acestia se numara si fostul prefect, Florin Vitan, care a aprobat o -gaura- funciara fara precedent in judetul Iasi.

Timp de 10 ani, VIP-urile din Iasi si-au mutat padurile sau terenurile dintr-un colt al judetului pana in coasta Iasiului, incalcand dispozitiile in vigoare. Coloneii Puiu Constantinescu si Mircea Artenie, fostul sef al FPS – Toader Berlea, fostul secretar PCR pe probleme de agricultura – Ionel Mitrica, inspectorul Prefecturii, Sebastian Peterca, si fostul sef al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului, Alexandru Tudorache, au profitat din plin de afacerea transferurilor. Un hectar de teren la marginea judetului nu valoreaza decat cateva milioane de lei. Pentru aceeasi suprafata – adusa in preajma Iasiului, pretul se calculeaza in milioane de dolari. Conducerea Prefecturii s-a angajat oficial sa descalceasca itele tuturor transferurilor de padure si sa le atace pe cele ilegale. Juristii Prefecturii vor trebui sa verifice, pana la sfarsitul lunii, lista celor 45 de transferuri de padure prezentate in cotidianul -Monitorul-. -In prima etapa, va avea loc o inventariere a listei de transferuri, pentru a se vedea in ce conditii au fost facute. Pana la sfarsitul lunii, vom analiza legalitatea fiecaruia, in functie de actele care exista in arhiva Prefecturii. In cazul transferurilor care se vor dovedi ilegale, cererea de declarare a nulitatii lor va fi avansata imediat Judecatoriei-, a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. El a evitat sa avanseze un termen ferm pana la care sa fie atacate toate titlurile ilegale. Chiar daca nu s-a precizat momentul in care va fi atacat si ultimul titlu, secretarul general al Prefecturii a apreciat ca prima actiune in instanta va fi facuta in cel mult trei saptamani. -Verificarea tuturor actelor pe baza carora s-au efectuat transferurile reprezinta un volum foarte mare de munca. Este hazardata avansarea unei date finale a intregii operatiuni. Primul titlu ilegal va fi insa atacat in prima jumatate a lunii iunie-, a afirmat Leonte.

Atacarea in instanta a unui titlu de proprietate nu reprezinta o premiera in activitatea Prefecturii. Niciodata pana acum insa, nimeni nu a fost tras la raspundere pentru ca a aprobat eliberarea unor titluri ilegale. Conducerea Prefecturii s-a aratat hotarata sa ceara urmarirea in justitie a celor care au favorizat ilegalitatile. -Nu poate exista o ilegalitate fara ca nimeni sa nu fie vinovat de aceasta. O data cu cererea de anulare a unui titlu, vom solicita Parchetului sa se pronunte cu privire la eventualele aspecte penale-, a incheiat Leonte.

Vitan, cercetat de Parchet, Tudorache, judecat de Tribunal

Dupa doua saptamani de ezitare, conducerea Prefecturii s-a hotarat sa atace in instanta titlul de proprietate al lui Alexandru Tudorache si sa solicite Parchetului gasirea celor vinovati de comiterea celei mai mari ilegalitati din domeniul Fondului Funciar din ultimii 10 ani. Primul nume pe aceasta lista este cel al fostului prefect, Florin Vitan, care a aprobat o -gaura- funciara fara precedent in judetul Iasi. Fostul director al ANDS, Alexandru Tudorache, a obtinut transferarea ilegala a unei mosii de 50 de hectare din comuna Costuleni la Agromixt Miroslava. Cu toate ca legea interzice transferul de terenuri dintr-o comuna in alta, Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat, fara sa clipeasca, cererea lui Tudorache. Nici unul dintre membrii de atunci ai CJFF nu si-a pus problema ca Tudorache nici macar nu-si dovedise dreptul de proprietate asupra terenului revendicat. Prefectura a cerut, oficial, Judecatoriei sa constate nulitatea titlului de proprietate obtinut de fostul sef al ANDS. Legea 1/2000 interzice explicit efectuarea de transferuri dintr-o comuna in alta. Prefectura a preferat, insa, sa atace titlul prin -invaluire-, fara a ataca transferul propriu-zis. -Daca am fi mers pe aceasta varianta, procesul se putea prelungi foarte mult. Tocmai de aceea vom ataca titlul nu pe fond, ci pe exceptie-, a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. Motivul invocat de Prefectura pentru anularea titlului lui Tudorache este tardivitatea cererii de retrocedare a mosiei. -Cererea a fost depusa in 1998, de Traian Tudorache, care a decedat dupa 10 zile. Nu a fost dovedita depunerea unei a doua cereri. De asemenea, autorul cererii trebuia sa depuna, in termen de 90 de zile, actele prin care sa-si dovedeasca dreptul de proprietate. Acest termen a trecut fara ca actele sa fie prezentate, astfel incat a intervenit decaderea din drepturile de mostenitor-, a explicat Leonte.

Cele doua argumente prezentate de Leonte nu sunt insa singurele arme de care dispune Prefectura in viitorul proces cu Tudorache. Terenul de la Costuleni a fost revendicat de opt mostenitori, singurul improprietarit fiind insa doar fostul sef al ANDS. Acesta nu a dovedit ca este si reprezentantul legal al celorlaltor sapte. Mosia a fost retrocedata la Agromixt Miroslava, desi Tudorache nu a putut demonstra ca terenul a ajuns acolo in mod legal. Alexandru Tudorache a fost beneficiarul celei mai mari afaceri de Fond Funciar girate de Prefectura in ultimii 10 ani. Fostul prefect, Florin Vitan, a pozat, timp de patru ani, in cel mai aprig aparator al legalitatii. Cu putin inainte de plecarea sa de la conducerea Prefecturii, Vitan isi exprima regretul ca nu mai are timp sa atace in instanta titlul de proprietate obtinut ilegal de colonelul Mircea Artenie. Cu toate acestea, Vitan a semnat cu ochii inchisi actul prin care Tudorache primea in dar 50 hectare de teren la Miroslava. Cadoul facut de Vitan pe ultima suta de metri al mandatului sau il pot aduce in situatia de a fi cercetat penal. -S-au incalcat numeroase prevederi legale, ceea ce reprezinta, cu indulgenta, un lant de neglijente in serviciu. Poate fi insa vorba si de abuz in serviciu, fals intelectual sau uz de fals. Tocmai de aceea am solicitat si Parchetului sa cerceteze cazul pentru gasirea eventualilor vinovati-, a incheiat Leonte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.