După ce a câștigat zeci de milioane de euro cu dedicație de la Sică Orban
Loviți din plin de criza economică, până și cei mai „potenți“ oameni de afaceri, cei ale căror funcții și relații le asigură accesul direct la „cufărul“ fondurilor statului român, au dat din colț în colț și s-au întrebat ce pot face pentru a prospera, nu pentru a supraviețui, așa cum gândesc mulți alții. Iar soluția a fost oferită chiar de voci din Guvern: creșterea ritmului investițiilor în infrastructură. Personajele principale la care vom face referire s-au prins destul de repede că într-adevăr asta e singura soluție. Singurul efort pe care trebuiau să-l facă era saltul în barca actualei puteri, căci fosta, care le-a asigurat succesul de milioane de euro, nu mai poate face nimic. Concret, vorbim de patronul Romstrade din Adunații Copăceni și proprietarul companiei aeriene BlueAir, Nelu Iordache (foto), și de strânsa lui prietenie cu șeful aeroportului Băneasa, Ștefan Mladin. Vom detalia însă și modul în care afacerile lor de miliarde s-au desfășurat fără probleme de-a lungul mandatelor mai multor miniștri, până-n zilele noastre.
Omul de afaceri care a știut să se adapteze oricărei guvernări este Nelu Iordache, afacerist care și-a betonat calea de rulare spre prosperitate (la propriu chiar) sub deviza „banul asigură supraviețuirea la toate schimbările de regim“. Iordache deține compania de construcții Romstrade din Giurgiu și este proprietarul companiei Blue Air. Nelu Iordache a fost conștient de faptul că e bine „să-i îngropi“ pe oameni în bani, pentru că ulterior aceștia devin foarte generoși și-ți acordă toată susținerea de care ai nevoie pentru preluarea celor mai bune lucrări din fonduri publice. Și-a însușit caseta tehnică foarte bine, iar sprijinul a venit de la nimeni altul decât directorul Aeroportului Băneasa, Ștefan Mladin, care a știut să-i dea contracte „fără număr“ de zeci de milioane de euro.
Afacerile i-au crescut de 10 ori sub Orban
Povestea lui începe sub steaua fostului ministru al Transporturilor, PSD-istul Miron Mitrea. Însă nu a dus-o rău nici sub ceilalți ce au ocupat acest post. Numai că vorbim de o „explozie“ sub PNL-istul Ludovic Orban. Evoluția afacerilor Romstrade arată că firma a înflorit pur și simplu după ce portofoliul Transporturilor a fost preluat de Orban. Cifra de afaceri a Romstrade a sărit de 10 ori în 2007, la 661 de milioane de lei, de la doar 65 de milioane de lei în anul precedent. După ce Orban a fost înlocuit de PDL-istul Radu Berceanu, surse din minister ne-au declarat că prosperul afacerist și-a găsit repede noi susținători, amplasați foarte bine în cercul lui Berceanu. Unul dintre ei este Tichieru Sorin, ce ocupă un „umil“ post de consilier personal al ministrului Transporturilor, iar celălalt se numește Ionescu Adrian, director general în minister și mână dreaptă a lui Berceanu, după cum se vorbește pe la colțuri. Însă adevărata prietenie și marea „dragoste“ a lui Nelu Iordache, bazată ca-n orice dragoste pe interese materiale, este cea cu directorul Aeroportului Băneasa, Ștefan Mladin. Pentru a-și derula afacerile împreună în continuare, cei doi aveau nevoie de noi stâlpi de susținere în ministerul lui Berceanu și, potrivit surselor noastre, i-au găsit în persoanele lui Tichieru Sorin și Ionescu Adrian. După căderea guvernului Tăriceanu, afaceristul Nelu Iordache a căutat intens conexiuni noi la Ministerul Transporturilor. Avea și de ce. Potrivit informațiilor oficiale, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedura de executare silită a Blue Air, cel mai mare operator low cost autohton, pentru datoriile pe care le acumulase la sfârșitul anului către bugetul statului de aproape 20 de milioane de lei (4,75 milioane de euro). Și cum poți să plăteti datoriile către stat decât cu bani de la stat?
Orice lucrare realizată pe Băneasa, executată doar de Romstrade
Directorul Mladin și-a arătat în nenumărate rânduri devotamentul față de Iordache și, când venea vorba de vreo lucrare la Aeroportul Băneasa, i-o servea, evident, lui Iordache. Că doar avea bietul om datorii la stat. Una din cele mai cunoscute lucrări, executată în timpul mandatului lui Orban la Ministerul Transporturilor, este reparația pistei Aeroportului Băneasa, lucrare nășită și binecuvântată, prin sumele date cu ușurință, de nababul Ștefan Mladin. Inițial, se stabilise prin licitație ca lucrarea să coste 18.000.000 de euro, însă printr-o serie de acte adiționale semnate de Mladin și „parafate“ de Orban, lucrarea a ajuns să coste 64.000.000 de euro. Iar orice altă activitate de modernizare a fost realizată doar de Romstrade, prin respectarea întocmai a procedurilor legale (a se citi clientelare).
Potrivit surselor noastre, Mladin desemna Romstrade să facă lucrarea, firma o realiza și, ulterior, pentru a se asigura „respectarea“ legii, se organiza licitație care, cu grija lui Mladin, dar și a unui alt personaj, Liliana Pop, director economic al Aeroportului Băneasa, lucrarea era câștigată, (culmea, nu ne-am fi așteptat) de Romstrade.
Directorul economic, soția președintelui echipei de fotbal a lui Iordache
La Aeroportul Băneasa, nimeni nu are întâmplător funcția pe care o deține. Ca dovadă, Liliana Pop, cea care aranjează licitațiile cu Mladin, este soția președintelui echipei de fotbal a lui Iordache din Adunații Copăceni. Liliana Pop s-a tot plimbat între Băneasa și Romstrade și, mai nou, este angajată și la aeroport și la Romstrade, că doar sunt vremuri grele și trebuie să câștige un ban.
BlueAir își plătește datoriile… dacă își aduce aminte
Aceleași surse ne-au confirmat faptul că BlueAir își plătea datoriile când își aducea aminte, fapt ce îi conferea aeroportului brava calitate de a subvenționa activitatea operatorului aerian privat, dar și modul de drenare a fondurilor către Romstrade. Mai mult, Blue Air își plătea datoriile către Băneasa, iar în aceeași zi Pop Liliana întocmea toate actele necesare prin care se achitau datoriile către Romstrade pentru „lucrările de modernizare a aeroportului“, căci banii trebuie să circule, nu să zacă în trezoreria aeroportului.
Noi afaceri
Pe același considerent, al circulației banilor în conturile Romstrade, Nelu Iordache se înghesuie la noi contracte, bineînțeles tot cu statul.
Unul din proiectele în care Iordache Nelu s-a implicat „în plin avânt“ a fost centura ocolitoare a Timișoarei, unde dacă te duci să te uiți găsești într-una din zilele bune aproximativ 10 muncitori, iar în celelalte zile vă dați seama ce „înghesuială mare“ e pe șantier. Toate acestea au însă o explicație, Iordache Nelu vroia, potrivit informațiilor noastre, să dea în acest caz un tun serios prin modificarea proiectului tehnic astfel încât șoseaua de 2 benzi să devină una de 4, însă, întrucât nu i-a ieșit șmecheria, târâie proiectul până la paștele cailor știind că prietenii de la companie nu o să-l atace prea tare.
Același avânt îl are și la realizarea lucrărilor de modernizare a DN 66, dar și a variantei ocolitoare a localității Adunații Copăceni. În acest ultim caz folosește în plus o altă șmecherie, astfel a obținut de la companie o creștere a valorii contractului pentru ranforsarea drumului din Adunații Copăceni care „s-ar degrada ca urmare a traficului camioanelor Romstrade“, în realitate neefectuånd nicio lucrare, așa că, după ce termină centura ocolitoare, șoseaua va fi refăcută doar la nivelul actual, iar diferența rămasă îi intră în buzunar.
Se pregătește un tun și la Aeroportul Otopeni
Directorul general de la Transporturi, Adrian Ionescu, în calitate de mână dreaptă a ministrului, s-a gândit că, la vremuri de criză, nu i-ar strica niște bani în plus. Lui și firmei italienești Astaldi, după cum ne-au informat sursele noastre. Firma Astaldi, componentă a societății Romairport, execută lucrările de modernizare a aerogării Aeroportului Otopeni. Conform acelorași surse, deși nu are nicio prerogativă pe segmentul transporturilor aeriene, Adrian Ionescu face tot felul de presiuni (sprijinul său principal în acest demers îl constituie Țară Gabriel, directorul general al aeroportului) în scopul de a determina modificarea costurilor prevăzute pentru realizarea etapei a treia de dezvoltare a aeroportului de la 75 milioane de euro la vreo 200 milioane de euro, fără însă a se schimba prevederile tehnice ale proiectului sau, altfel spus, aceleiași lucrări îi crește prețul de 3 ori, precum făt-frumos din poveste.