Desi Legea 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere ii obliga pe consilierii locali si judeteni sa-si depuna declaratia de avere, foarte multi dintre acestia nu s-au obosit s-o faca. De ce? Pentru ca, voit sau nu, legiuitorul a omis sa prevada sanctiuni si pentru nedeclararea averilor la inceputul mandatului celor in cauza. In lege se spune doar ca -nedepunerea declaratiei din motive imputabile, in termen de 15 zile de la incetarea activitatii, conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control-. In aceste conditii, daca s-ar sesiza Curtea de Apel pentru o imbogatire dubioasa a vreunui ales local, instanta nu ar avea posibilitatea sa compare averea actuala a demnitarului cu cea detinuta la investirea in functie.
Prefectul de Bacau refuza sa nominalizeze consilerii aflati pe lista neagra
Din evidentele Prefecturii Bacau reiese ca trei consilieri locali din municipiu si alti trei consilieri judeteni nu si-au prezentat, pana in acest moment, declaratiile de avere. In aceeasi situatie se afla si trei consilieri locali din orasul Darmanesti si alti patru consilieri locali din orasul Targu Ocna. Lista este intregita de 14 consilieri locali din Berzunti, sase din Parjol, cate patru din localitatile Livezi, Sascut, Saucesti si Podu Turcului, cate trei din Glavanesti si Letea Veche si cate doi consilieri locali din comunele Gura Vaii, Beresti-Tazlau, Targu Trotus, Rachitoasa si Cleja.
Alte opt localitati din judet – Caiuti, Racova, Poduri, Plopana, Negri, Helegiu, Buhoci si Asau – figureaza in evidenta Prefecturii ca avand cate un singur consilier local care nu si-a declarat averea pana in prezent.
Mai grav in tot aceasta poveste este ca prefectul de Bacau, Radu Catalin Mardare, a refuzat sa prezinte presei numele consilierilor aflati pe lista neagra. -Nu vreau ca numele acestor oameni sa fie asociate cu coruptia. Pentru ca este posibil ca unii dintre cei care apar pe aceasta lista sa-si fi depus totusi declaratiile. Poate le-au scris, iar ele zac undeva intr-un sertar-, a fost explicatia prefectului de Bacau.
Argumentul lui Radu Catalin Mardare ar fi fost demn de luat in calcul la o luna de cand consilierii locali si judeteni si-ar fi preluat mandatul, acum insa este cam tardiv.
Legea lucreaza in favoarea lor
La Botosani, situatia este similara. La un an si jumatate de la investirea in functie, doar 10% dintre alesii locali si-au depus declaratia de avere.
Din cele 72 de unitati administrativ-teritoriale din judet, doar primariile din Botosani si Trusesti au depus declaratii de avere complete, adica pentru primari, viceprimari si consilieri. Alte cinci primarii (Darabani, Frumusica, Suharau, Draguseni si Havrana) au adus la Prefectura doar declaratiile primarilor, in timp ce din partea Consiliului Judetean exista la Prefectura doar declaratiile presedintelui si ale celor doi vicepresedinti.
De la toate celelalte primarii si consilii locale nu s-a primit nici o alta declaratie, printre cei care nu si-au depus-o numarandu-se Vasile Gherasim, primarul Dorohoiului, si Dumitru Roscaneanu, primarul Saveniului.
Cu toate ca a trecut un an si jumatate de la data la care toti acestia trebuiau sa depuna declaratiile amintite si, practic, tot de atat timp ei incalca Legea privind declararea si controlul avererilor, nici unul dintre primarii sau consilierii locali care nu si-au depus declaratia de avere nu poate fi tras in vreun fel la raspundere.
Desi este primul reprezentant al Guvernului, prefectul Costica Macaleti nu poate sa dea un ordin sau o dispozitie primarilor si consilierilor sa isi depuna declaratiile de avere. Singurul lucru pe care l-a putut face a constat in trimiterea unor circulare primariilor, prin care se reaminteste alesilor locali obligativitatea de aducere a declaratiilor de avere.
Acest lucru s-a intamplat saptamana trecuta, insa de atunci nici un primar sau consilier nu si-a depus declaratia de avere. -Nu le putem aplica nici o sanctiune-, afirma Gheorghe Munteanu, secretarul general al Prefecturii.
Nici primarii nu vor sa-si faca cunoscuta averea
Conform primelor informatii furnizate de Prefectura Prahova, 15 consilieri judeteni din cei 45 alesi nu au depus pana in prezent declaratiile de avere.
La nivelul localitatilor prahovene, lucrurile stau cam la fel: sapte consilieri ploiesteni din 31 au refuzat sa-si faca cunoscute averile si lista continua, dupa cum urmeaza: Azuga- doi consilieri din 15, Baicoi – doi din 21, Boldesti Scaieni – unul din 19, Slanic – cinci din 17, Bertea – spate din 13, Berceni – 11 din 15, Magureni – cinci din 15, Plopu – 10 din 11, Starchiojd – trei din 15 si Sotriile – patru din 13. Chiar si doi edili-sefi, Constantin Cucu, primarul comunei Plopu, si Ion Lupu, primarul comunei Bertea, amandoi alesi pe listele Partidului Democrat, nu au dorit sa-si declare averea.
Declaratiile de avere au intrat inclusiv in vizorul premierului Adrian Nastase, vineri, 11 ianuarie, dupa scandalul de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti.