Mult controversatul procur Alexandru Lele va depune, azi, o plingere penala impotriva anchetatorilor sai, pentru modul in care acestia au derulat cercetarile. Lele a refuzat sa nominalizeze persoanele vizate, spunind doar ca -sint cel putin doua- si -sint situate pina la un nivel foarte inalt- in cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie. -Am elemente suficiente pentru a considera activitatea acestora legata de cercetarea mea, dar si de alte chestiuni, drept infractiuni-, a declarat Lele.
Ancheta declansata impotriva lui Alexandru Lele este instrumentata de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Curtii Supreme de Justitie, condusa de procurorul Ilie Piciorus. Din echipa care s-a deplasat la Oradea faceau parte, pe linga Cristian Panait – magistratul care s-a sinucis la inceputul lunii, procurorii Ovidius Paun si Elena Radescu. Procurorul general al Romaniei, Joita Tanase, s-a exprimat public destul de dur la adresa magistratului oradean.
Procurorul oradean a fost suspendat din functie in data de 29 martie, dupa ce Parchetul CSJ a inceput urmarirea penala impotriva lui -pentru favorizarea infractorului, arestare nelegala, cercetare abuziva si sustragere de inscrisuri-. La 20 martie, pe baza actelor premergatoare efectuate, ministrul Justitiei a avizat cercetarea penala si perchezitionarea casei magistratului. Perchezitia a fost efectuata de procurorul Cristian Panait in data 27 martie, dar a esuat deoarece Lele a chemat presa. In data de 10 aprilie, procurorul Cristian Panait a murit, dupa ce a cazut de la etajul patru al vilei din Bucuresti unde locuia, Parchetul CSJ avansind a doua zi ipoteza sinuciderii.
Alexandru Lele a declarat ca masurile luate impotriva sa sint un gest de razbunare politica, legat de faptul ca a emis, in vara anului trecut, un mandat de arestare pe numele lui Adrian Tarau, fiul prefectului PSD de atunci al judetului Bihor, Aurel Tarau, acuzat de contrabanda cu benzina.