Home Actualitate Alfabetul protestelor a ajuns la litera G – de la Greva Generala!

Alfabetul protestelor a ajuns la litera G – de la Greva Generala!

DISTRIBUIŢI

Toate cele patru mari federatii sindicale din Educatie au decis intrarea in greva generala cu incepere de luni, 7 noiembrie.

Ca un avertisment, ieri, cateva sute de cadre didactice reprezentand Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia -Spiru Haret- si Federatia -Alma Mater- a cadrelor didactice din invatamantul universitar au pichetat timp de doua ore Palatul Parlamentului in semn de protest fata de bugetul -rusinii nationale- acordat Educatiei pentru 2006.

Sindicalistii considera ca bugetul invatamantului va fi in continuare prea mic, sub 4% din Produsul Intern Brut, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1.800 miliarde de lei.

In ceea ce priveste anuntul de luni seara privind majorarea bugetului pentru Educatie, liderul FSLI, Aurel Cornea, afirma ca acesta reprezinta o -inducere in eroare a opiniei publice-, fiind bazat pe un calcul gresit. -Cele 1.800 miliarde de lei vechi alocate in plus reprezinta o crestere de 0,06%, cat timp 1% din PIB inseamna 32.000 miliarde de lei. Astfel, bugetul Educatiei creste de la 3,78 la doar 3,84% din PIB, si nu la peste 4%, cum s-a anuntat-, sustine Aurel Cornea.


Acelasi punct de vedere este sustinut si de Razvan Bobulescu, presedintele federatiei -Alma Mater-, care a declarat ca -cele 1.800 miliarde de lei vechi sunt doar o picatura intr-un ocean de nevoi-, reprezentand doar 0,06% din PIB.

-Noi cerem peste 800 de miliarde de lei doar pentru acordarea integrala a indexarii salariale de 6% din luna octombrie, pentru care nu toate universitatile au avut bani si care, in unele locuri, a fost data din venituri proprii, contrar legii-, a mai spus Bobulescu.

Astazi, reprezentantii celor patru federatii sindicale si ai celor doua mari organizatii studentesti – USR si ANOSR – se intalnesc pentru a pune la punct detaliile viitoarelor proteste.

Pichetul de ieri, un avertisment serios

Profesorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au decis, ieri, sa opreasca lucrul din 7 noiembrie pentru a determina autoritatile statului sa aloce educatiei 6% din PIB, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.

Tot marti, cei o suta de lideri din FSLI care au decis declansarea grevei generale au pichetat, pentru doua ore, Palatul Parlamentului pentru sustinerea cererii de majorare a alocatiilor pentru invatamant. La pichet au participat si alti sindicalisti din invatamant, membri ai federatiei -Spiru Haret- si ai Federatiei Educatiei Nationale, si universitari din federatia -Alma Mater-.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat deja ca intentioneaza sa opreasca lucrul din 8 noiembrie, cand incep discutiile in plenul parlamentului pe marginea proiectului de buget pe 2006.

Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor Independente -Spiru Haret-, a declarat ca organizatia sa va intra in greva generala, urmand sa decida in scurt timp daca protestul va incepe in 7 sau in 8 noiembrie.

Totodata, federatia -Alma Mater- a decis inca de vineri sa intre in greva generala, saptamana viitoare, alaturi de preuniversitari.

Guvernul, departe de realitatea din invatamant

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, si purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu, au declarat, luni seara, ca bugetul alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2006 va fi de aproximativ 4,2-4,3% din PIB, prin suplimentarea acestuia cu 1.800 de miliarde de lei vechi.

FSLI, FSI -Spiru Haret- si FNS -Alma Mater- solicita insa alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, in 2006 (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget – pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 – de 850 miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.

Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant. Sindicalistii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.