Home Actualitate -Am incercat sa scot acest oras din neant-

-Am incercat sa scot acest oras din neant-

DISTRIBUIŢI

Pentru prima oara, dupa 10 ani, in Roman se construiesc locuinte, se reface drumul E 85, care costa 42 de miliarde – cat bugetul Romanului -, iar la anul se va face un imprumut de 25-30 de miliarde pentru a reface si drumurile din Roman. Aceste lucruri se datoreaza in buna masura celor cu initiativa. Unul dintre ei este si primarul Dan Ioan Carpusor, omul care si-a propus sa-i faca pe investitori sa priveasca cu alti ochi Romanul. Saptamana trecuta, el a reusit sa covinga reprezentantii unei firme germane sa construiasca locuinte sociale, aplicand o tehnologie noua, care nu exista in Romania. Se va lucra cu module prefabricate, ce vor fi aduse din Bosnia, iar primele locuinte vor fi construite in luna iunie.

Rep.: Cum se prezinta astazi din punct de vedere economic Romanul?

D.I.C.: Problema este destul de complicata din acest punct de vedere, doarece suntem intr-un proces normal de transformare. Cu exceptia societatii comerciale -Polirom-, care este inchisa in totalitate si care, dupa parerea mea, nu mai are nici o sansa sa fie redeschisa, in rest toate intreprinderile functioneaza. Mi se pare normal ca ele sa nu mai functioneze cu acelasi numar de muncitori ca in *90, pentru ca intr-o economie de piata, in care elementul concurential este baza, reducerea costurilor presupune si reduceri de personal. -Petrotub-, intreprinderea fanion pentru Roman, din fericire pentru noi, are un trend ascendent, a mai angajat in ultima perioada 1.000 de oameni si cu perspective imbucuratoare in urma privatizarii. Din discutiile pe care le-am avut cu conducerea, se pare ca sunt sanse de a atinge capacitatea de functionare din 1990 intr-un timp foarte scurt. Daca ea va fi cumparata de un agent economic potent, are sanse reale sa mai angajeze someri din Roman.

Rep.: In ce masura elasticitatea legislatiei locale in domeniul relaxari fiscale, prin acordarea de facilitati, poate deschide apetitul investitorilor pentru aceasta zona?

D.I.C.: La nivel de teorie, totul este perfect si toata lumea vorbeste de aceste facilitati, numai ca, in practica, oricate facilitati le-am oferi investitorilor, nu vine nimeni. Problema este valabila la nivelul intregii tari si in special al Moldovei. Investitorii adevarati, potenti, nu vin in Roman.

Rep.: De ce?

D.I.C.: Problema este extrem de complicata si tine probabil de anumiti factori. Insa noi avem un plan foarte strict si cred ca in scurt timp vom culege primele rezultate, pentru ca Romanul are ce oferi pentru investitori. De exemplu, numai in zona rutei ocolitoare a orasului avem 28 de hectare care se pot pune la dispozitia investitorilor intr-o paleta de preturi din cea mai diversificata. Deci, putem oferi chiar gratis, daca avantajele colaborarii sunt evidente pentru comunitatea locala. Am mediatizat aceste facilitati peste hotare, iar saptamana trecuta am primit vizita reprezentantilor unei firme germane care vor, dupa discutii care au durat un an, sa vina in Roman sa construiasca locuinte sociale, aplicand o tehnologie noua, care nu exista in Romania. Se va lucra cu module prefabricate, ce vor fi aduse din Bosnia, iar primele locuinte vor fi construite in luna iunie. Noi vom obtine toate avizele de la MLPAT si, daca ne vom misca suficient de repede, se va demara aceste proces de construire. Sper ca nu numai la Roman. Suntem oras-pilot si vom beneficia de o serie de avantaje din acest punct de vedere.

Rep.: Veti mai candida la Primarie peste doi ani?

D.I.C.: Sunt momente in care-ti juri ca nu vei mai candida, dar sunt si momente de satisfactie, in care-ti dai seama ca drumul pe care l-ai ales este cel bun, ca, in urma muncii tale si a echipei pe care ti-ai format-o, incep sa apara roadele si atunci iti doresti acelasi lucru.

Rep.: Nu va este frica de reprosurile pe care le veti primi in conditiile in care evolutia societatii economice romanesti a fost caracterizata in ultimii ani de austeritate extrema?

D.I.C.: Din fericire, in acesti doi ani de zile de cand sunt la Primaria Roman, am incercat sa scot acest oras din neant si cred ca am reusit. Este parerea multor romascani, pentru ca sunt lucruri evidente. Pentru prima oara, dupa 10 ani, in Roman se construiesc locuinte, se reface drumul E 85, care costa 42 de miliarde – cat bugetul Romanului -, iar la anul se va face un imprumut de 25-30 de miliarde pentru a reface si drumurile din Roman. Anul acesta, se va da in folosinta cea mai moderna hala agro-alimentara din Moldova si, pentru prima oara in istoria Romanului, s-au mutat locuitorii din blocul -NATO-. Am putea continua cu astfel de realizari, care, adunate, creeaza, cred eu, un conform minim de care are nevoie. I-am invatat pe oameni sa se bucure la spectacolele pe care le-am dat in aer liber pe banii Primariei, le-am creat locuri de distractie pentru tineret s.a.m.d. Sunt chestiuni pe care cei de buna credinta le simt. Sigur, nu putem rezolva problema incalzirii, pentru ca este o problema la nivel national. Daca pretul la gigacalorie va creste in continuare, este imposibil de rezolvat aceasta problema. Banii – putini pe care-i avem – ne permit sa tinem in picioare un invatamant care este lasat, in totalitate, pe seama Consiliului Local. Tot anul acesta, vor fi finalizate trotuarele din zona centrala si, in premiera, in luna mai, se va concesiona, pe baza unei licitatii internationale, iluminatul public din municipiu. Intr-un an, romascanii vor avea iluminat occidental atat la nivelul cvartalelor, cat si al strazilor. Lucrarea este in conditii extrem de avantajoase pentru Primaria Roman, investitorul vine si plateste toata lucrarea, iar banii ii vom da intr-o perioada de 10 ani. O realizare cu care putine orase din tara de pot lauda.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.