Abuzul în serviciu este fapta funcţionarului care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea unei legi cauzează o vătămare a drepturilor legitime ale unei persoane fizice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Prin legea 571/2004, persoanele care „au reclamat ori au sesizat încălcări ale legii în cadrul autorităţilor publice, instituţiilor publice şi al altor unităţi” se bucură de protecție și capătă denumirea de avertizori publici. Avertizorul public nu poate fi concediat pentru că a semnalat încălcări ale legii iar în cazul unei comisii disciplinare, conform Legii 571/2004, poate chema presa.
Acesta este și cazul celor două cadre medicale de la Spitalul Universitar Daniel Simion și Mariana Luceanu care au devenit avertizori de integritate în această vară. Prost sfătuită, Adriana Nica, managerul SUUB a decis să o concedieze astăzi pe Mariana Luceanu, încălcând Legea avertizorului public și vătămându-i drepturile asistentei medicale.
Povestea a fost relatată de Loredana Diacu pe contul său de Facebook.
„Va amintiti ca in august in fata Spitalului Universitar doua cadre medicale faceau, pe canicula, greva foamei? Stateau acolo zi si noapte, rabdand de foame, doar doar se va schimba ceva. Ziua, sub un copac. Noaptea, dormeau in masini, in parcare.
Daniel Simion si colega lui, Mariana Luceanu au decis sa-si asume acest tip de protest extrem care le punea in pericol sanatatea nu doar pentru ei ci si pentru pacientii care ajungeau in spitalul lor,
Caci cei doi acuzau, in caz ca ati uitat, ca deşi spitalul primeşte bani grei de la buget, dezinfectanţii lipsesc, ca se operează cu truse ruginite, ca asistenţii n-au unde face un duş şi pleacă acasă cu bacterii pe ei, că se resterilizau firele de electro, deşi aveau ţesut ars pe ele şi aşa se foloseau, ca plăcile de electrocauter se foloseau una la 10-15 pacienţi, ca lamele de bisturiu erau puţine, ca un bloc operator stă nefolosit de 10 ani în timp ce medicii operează în condiţii precare etc. etc. etc.
N-au trecut, iata, nici doua luni de atunci si Marianei Luceanu i s-a desfacut contractul de munca.
Femeia a primit vestea azi.
Motivul? A lipsit nemotivat de la munca in perioada cat a facut greva foamei.
Cum s-a ajuns aici? Mariana Luceanu spune ca a facut cerere de concediu inainte de a i se alatura lui Daniel Simion in greva foamei cerere care nu i-a fost nici aprobata, nici respinsa. Pentru ca apoi sa i se impute ca a lipsit de la program.
A urmat o cercetare disciplinara la care presa n-a fost primita desi noi, reporterii, am sunat inclusiv la Ministerul Sanatatii, Nici ActiveWatch n-a fost primit.
Si dupa acest simulacru de cercetare, gata cu contractul, femeia ajunge somer. Iar prin concedierea ei se instaleaza, ca sa ma exprim asa, o teapa in piata publica. Caci cine va mai indrazni sa deschida gura in spital daca vede ce-a patit Mariana facand asta?
Si asta imi aduce aminte de vorba unuia dintre oierii de au venit de departe sa protesteze miercuri in curtea Ministerului Agriculturii si s-au trezit amendati. Si spunea oierul, dupa ce autoritatile le-a dat amenda asa:
„Noi fiindcă am venit şi am protestat cu un adevăr, şi am vrut să arătăm lumii întregi ce se întâmplă în ţara asta, am primit amendă, că aşa sunt legile în România. Dacă vrei să arăţi binele din România, eşti amendat şi torturat. În schimb, dacă vrei să faci nereguli, te asociezi cu ei şi nu e nicio problemă…”
Nasol? Da. Foarte.
Greu? Da, cumplit de greu.
Si totusi cineva trebuie sa arate binele si sa spuna adevarul. Chiar daca risca sa fii pedepsit.
Altfel in tara asta o sa se stinga lumina, Si o sa vina intunericul peste noi toti.
Respect, Mariana Luceanu, sper ca efortul tau sa fie pretuit asa cum merita!”, conchide Loredana Diacu.
Din pacate asistenta data afara va pierde procesul 99%. A gresit cand a facut greva, fara a avea aprobarea de CO. Conducerea a actionat imoral dar legal. Asistenta putea fi avertizor si fara greva foamei. Poate sa o salveze in instanta doar chestia cu absenta presei la cercetarea disciplinara, concedierea in acest caz fiind lovita de nulitate. Ca fapt divers: legea avertizorului public e o nenorocire pentru naivii idealisti care -si pun nadejdea in ea. Au toate sansele sa moara cu dreptatea in mana.
Problema cu cererile de concediu in spitale este alta: ceri 5 zile de CO dupa care nu primesti niciun raspuns. Nici ca da, nici ca ba. De fapt orice memoriu, referat sau cerere faci vei fi ignorat total. Conducerile spitalelor din Romania (nu cunosc exceptii) refuza comunicarea prin registratura cu salariatii (chiar si cu sefii de sectie!). Probabil ca pun o rezolutie mazgalita intr-un colt pe cererea ta, dupa care te lasa in aer, descoperit total dpdv legal. Nu stiu cum de nu remarca nimeni dintre cei care fac controlul activitatii manageriale aceasta situatie! Nu mai vorbesc de numere de inregistrare „pastrate” strategic si altele asemenea.
In Romania mori cu dreptatea in mabs.
Nu am citit inca Legea avertizorului public, o voi face curand. Dar eu cred ca in Romania ramane valabil proverbul:Lupul isi schimba parul, dar naravul ba.
Atunci ,propun atat Instanței cât și Conducerii spitalului sa fie concediați toti angajatii care întârzie,lipsesc sau vin doar ptr a semna condica de prezență!!!!de cand a venit Dumneaei la conducere???de atunci sa fie toti concediați!!!!Doamneeeee……de ce ne ai parasit????de ce nu revine Oprescu???pe vremea lui,nu pomenești de asa ceva….certuri…scandaluri între angajați????concedieri????l ă plâns un Amfiteatru intreg,în picioare l au aplaudat….acum il plânge tot spitalul
Ce sa riste ? Nu risca nimic. Securistii…