Site-ul oficial al Politiei Federale Belgiene, la locatia -Stirile zilei-, a comunicat anihilarea a doua periculoase bande de hoti romani. Lovitura de gratie a fost data infractorilor joi, 8 mai a.c., cand Serviciul Judiciar Regional (SJR) din Anvers l-a arestat pe seful celor doua grupari criminale. Aceasta arestare a fost urmata de trei perchezitii si de retinerea altor 28 de delincventi.
Mafia albaneza, inlocuita de cea romana
Proiectul -Tirana-, derulat de politia belgiana in cursul anului 2001, a avut ca rezultat destramarea principalelor organizatii criminale albaneze, care operau pe teritoriul Tarilor-de-Jos (Belgia si Olanda), dar, in scurt timp, autoritatile de la Bruxelles au observat ca locul albanezilor a fost luat de infractori romani. Primele semnale de alarma au fost date de marirea numarului de concetateni de-ai nostri, veniti in Belgia, si de constatarea ca transportul particular de marfuri spre Romania crescuse simtitor, mai ales sub forma ajutoarelor umanitare.
In aprilie 2002, SJR a inceput supravegherea unei organizatii care utiliza orasul Anvers ca baza centrala operationala. Informatiile obtinute in urma anchetei au format dosarul -Boekarest- si duceau la concluzia ca o banda formata din romani opera in diferite orase europene, fiind vorba de asa-numitii -delincventi itineranti-. Dupa verificarea conturilor si viramentelor bancare ale respectivei organizatii, s-a ajuns la identificarea catorva persoane, iar din colaborarea cu politia olandeza a rezultat anihilarea unei bande de romani cu sediul la Tilburg (Olanda). Cu aceasta ocazie, au fost arestati 15 romani, responsabili de comiterea a 240 spargeri de locuinte, magazine si sedii de societati comerciale. Interogatoriile au relevat ca membrii bandei veneau din Anvers, din cadrul organizatiei aflate sub supravegherea politistilor belgieni.
Tigani si vasluieni, -colegi- in mafia romaneasca
Mijloacele electronice de supraveghere, datele furnizate de informatorii din lumea interlopa, activitatea politistilor sub acoperire, toate au dus la concluzia ca organizatia din Anvers era constituita din doua bande distincte, dar care utilizau aceleasi contacte si structuri organizatorice; prima, compusa, in principal, din tigani romani, cea de-a doua, din -turisti- veniti din zona Vasluiului. Data fiind aceasta diviziune, SJR a separat ancheta in doua dosare.
In dosarul -vasluienilor-, actiunile represive au inceput la jumatatea anului trecut. In perioada mai-august 2002, 21 de persoane au fost arestate sau date in urmarire generala, iar in orasul Deurne a fost descoperit un apartament folosit de banda ca depozit pentru bunurile furate intre sfarsitul anului 2001 si luna mai 2002. Aici, tot felul de marfuri neperisabile, printre care si bijuterii, erau triate si ambalate, pentru a fi aduse de un transportator roman, sub forma de ajutoare umanitare, in tara noastra. De asemenea, s-a mai stabilit ca bijuteriile cele mai valoroase erau vandute, prin filiera unor tainuitori de bunuri, in Anvers, pentru ca sumele rezultate din aceste tranzactii sa fie transferate in Romania, prin viramente bancare.
Politistii belgieni au reusit sa identifice doar 10% din obiectele gasite in apartamentul-depozit, sa le asocieze cu furturile din locuinte si, astfel, sa probeze comiterea a 100 de infractiuni. Prin extrapolare, considerand ca si restul de 90% din bunurile confiscate provin din jafuri, s-a estimat ca -banda vasluienilor- ar fi comis aproximativ 1.000 de delicte, fara a se mai tine cont de cele cateva transporturi de marfa catre Romania, pe care banda reusise deja sa le efectueze.
Prin arestarile efectuate pe 8 mai a.c., Serviciul Judiciar Regional din Anvers considera ca este pe cale sa rezolve si dosarul bandei de tigani. Dintre cei 28 de delincventi cercetati de politie, trei au fost pusi la dispozitia procurorilor, existand date ca doi ar fi sefii gruparii criminale, iar unul, autorul unei crime. 21 de infractori au fost retinuti si, imediat, repatriati in Romania.