Cotidianul "International Herald Tribune" susține în ediția sa electronică de ieri, citând Associated Press, că la baza militară Kogălniceanu au avut loc escale și activități americane suspecte, legate de programul "CIA – închisori secrete". Informația provine de la un ofițer român de rang înalt în rezervă, rămas anonim, care ar fi avut acces la informații legate de operațiunile derulate la baza constănțeană în cadrul programului CIA. Cel care a făcut respectivele declarații susține că a asistat la trei episoade, "unul în 2004 și două în 2005, întotdeauna la ora 1.00 noaptea", în care a văzut aterizând, într-o zonă cu acces restricționat pentru militarii români din baza aeriană, avioane cargo C-130 Hercules și militare americane venite din Irak care ar fi predat "pachete mari și misterioase care păreau a fi suspecți de terorism legați" sub protecția unor lunetiști plasați pe clădiri din zonă.
Ofițerul, care a precizat că nu a văzut niciodată niciun deținut, a mai povestit jurnalistei Alison Mutler – corespondenta AP în România, că "avioanele mimau probleme tehnice și rămâneau sub pază câteva zile, așteptând reparații care nu aveau loc niciodată, după care plecau spre nordul Africii cu încărcătura lor și doi agenți CIA la bord". "Totul era aranjat și făcut să arate ca niște activități normale. De la 50 de metri, spui că sunt ÇcoleteÈ, dar cred că în avioane erau oameni legați", a spus militarul. Acesta a mai precizat că, pentru a se pierde urma respectivelor misiuni, "piloții americani falsificau în mod curent datele din registrele de zbor sau nu le completau deloc".
Declarațiile, care întăresc suspiciunile cu privire la participarea României la transferarea ilegală a unor suspecți de terorism, survin în contextul în care Marea Britanie a recunoscut recent că CIA a folosit teritoriul său din Oceanul Indian pentru escale ale unor zboruri suspectate că transportau suspecți de terorism. Până acum România a negat informațiile că ar fi găzduit închisori secrete ale CIA, fiind acuzată de Comisia Europeană că evită să răspundă cererilor sale de a-și clarifica rolul în cadrul programului CIA în care deținuții erau în general ținuți în lanțuri și izolați, cu încălcarea Convenției europene a drepturilor omului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane