Home Actualitate Andrei Chiliman a parafat mutilarea Catedralei Sfântul Iosif

Andrei Chiliman a parafat mutilarea Catedralei Sfântul Iosif

DISTRIBUIŢI

Încurajați, probabil, de grupurile de interese trans-naționale care se învårt în jurul proiectului „Cathedral Plaza“, mastodontul înfipt în coasta Catedralei Sfåntul Iosif, șefii de la Millennium Building Development (MBD) continuă politica amenințărilor și a șantajului. În ciuda deciziei Primăriei de a soma firma Millenium să înceteze lucrările de construcție la clădirea „Cathedral Plaza“, pe care le execută fără autorizație valabilă, Arhiepiscopia a primit drept răspuns continuarea și mai în forță a lucrărilor, cåt și amenințări de chemare în judecată.
Politica amenințării cu răspunderea personală a dat rezultate remarcabile în privința fostului (provizoriu, renominalizat, încă în funcție) ministru Paleologu, care a afirmat în mai multe rånduri că nu va face nimic în privința respectării legalității de către Millenium, pentru că în secunda doi va fi chemat în judecată personal și, atunci, pe el cine îl va apăra? Ministrul Culturii, însă, deși are posibilitatea și obligația de a opri lucrările la „Cathedral Plaza“, a adoptat tactica struțului cånd este vorba de Millennium și pe cea a crocodilului cånd este vorba de ARCB. „Lacrimile“ vărsate la televizor pentru patrimoniul național nu îl împiedică să atace Catedrala Sfåntul Iosif și pe cel mai înalt reprezentant al ei, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, cu o virulență și insistență ignobilă, ne informează părintele Ieronim Iacop, purtătorul de cuvånt al Arhiepiscopiei.

Avizul lui Chiliman

„Arhiepiscopia Romano-Catolică București a fost supusă aceleiași amenințări: 20 de milioane de euro despăgubiri! Despăgubiri pentru ce? Pentru frica sau corupția altora? Pentru că are curajul și demnitatea de a cere ca legea să fie respectată într-un stat pretins european?“, se întreabă părintele Ieronim. Amenințarea a rămas o vorbă în vânt, cei care au proferat-o cunoscând că nu au cum să atace Arhiepiscopia, legea, adevărul și dreptatea fiind de partea ei, consideră prelatul. De altfel, starea de ilegalitate din jurul construcției datează de la începutul ei. Astăzi, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, dă vina pe Adriean Videanu, care era primar general când s-au început lucrările. Însă, încrengăturile corupției privesc, de fapt, ambele primării, afirmă reprezentanții Arhiepiscopiei. Ziarul „Curentul“ are însă în posesie acte care dovedesc că primarul sectorului 1 și-a pus semnătura pe autorizația de construire a clădirii-mamut (vezi facsimil 1, 2).

Ilegalități pe bandă

Întâmplător, un alt Chiliman (coincidență de nume?), inginerul Ioana Chiliman, este semnatară, alături de arhitectul-șef al Capitalei, Adrian Bold, a tuturor actelor de urbanism: PUZ-ul din 2000, PUZ-ul din 2005 și avizele emise de Direcția de Urbanism prin care au fost stabiliți coeficienții urbanistici, printre care și cel mai grav, înălțimea exagerată conform zonei și amenințării la adresa Catedralei: 75 de metri. Practic, înălțimea mastodontului o depășește pe cea a Intercontinentalului și pune în pericol chiar și comunicațiile SRI, al cărui sediu se află în imediata apropiere, instituție care și-a manifestat, de asemenea, îngrijorarea față de clădirea Millenium.
În 2005, Bold a prelungit avizul din 2000, deși acesta expirase încă din 2002, fiind modificați indicatorii urbanistici maxim admiși cu încălcarea planului urbanistic zonal.
În documentația ce stă la baza autorizației primite de Millenium, acest aviz are un procent de ocupare a terenului (POT) de 53% și nu poartă ștampila Consiliului General al Municipiului București (CGMB), în schimb cel ce se află în arhiva Primăriei Municipiului București are un POT de 46% și este avizat de CGMB. Primul reprezintă un fals pentru care semnatarii pot răspunde penal, susțin reprezentanții Arhiepiscopiei. Avizul a fost esențial deoarece a stat ulterior la baza aprobării PUZ-ului. În mod cu totul special pentru birocrația ministerială, în doar cinci zile de la eliberarea acestui document a apărut și avizul 80/Z/06.02.2006 al Ministerului Culturii și Cultelor, dat în baza unor aprobări ale Comisiei Monumentelor Istorice la care s-a făcut părtaș și istoricul Andrei Pippidi. Pe 2 noiembrie, cele două părți se vor judeca într-un nou termen, din procesul ce pare că durează la nesfârșit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.