
Frații Becali, liderii lotului de condamnați în dosarul transferurilor
Lumea fotbalului a intrat ieri în șoc după pedepsele grele pronunțate de magistrații Curții de Apel București în dosarul transferurilor, mai ales că Tribunalul îi achitase ulterior pe toți cei opt inculpați. Situația s-a schimbat radical ieri, după judecata dosarului în apel. Liderii lotului sunt Ioan și Victor Becali, condamnați la 8 și 7 ani de închisoare cu executarea pedepsei. În urma lor vine Cristi Borcea, care va trebui să execute 7 ani de închisoare, dar și Gheorghe Copos, cu 5 ani. Meme Stoica a primit și el 4 ani de închisoare,tot cu executare. Restul oamenilor din fotbal au fost condamnați la pedepse mai blânde, cu suspendarea executării. Oricum, toți cei condamnați ieri nu au de ce să-și facă griji, cel puțin deocamdată, pentru că decizia CAB nu este definitivă, și în mod cert va urma judecata recursului la Curtea de Casație.
Ioan și Victor Becali au avut practic securea deasupra capului după ce procurorii au cerut, la ultimul termen de judecată, pedepse orientate spre maxim, care ar fi putut însemna 20 de ani de închisoare. Au scăpat însă cu 8 și 7 ani de închisoare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, și evaziune fiscală, fiind considerați de anchetatori liderii grupării. Din acest motiv, al contribuției la producerea prejudiciului, ei vor fi obligați și la acoperirea într-o proporție cît mai mare a acestuia, respectiv 4 milioane de euro, bani pe care ar trebui să-i plătească Ioan Becali, reprezentând diferența dintre sumele de bani din acte și cele încasate efectiv din transferurile unor fotbaliști. Gheorghe Copos a fost condamnat și el pentru evaziune fiscală, spălare de bani și a primit cinci ani de închisoare cu executare, dar și obligativitatea de a returna 500.000 de euro. Lotul secund al condamnaților a scăpat mai ieftin. Aici este cazul lui Gigi Nețoiu, Gheorghe Popescu și Jean Pădureanu, fiecare cu câte trei ani de închisoare cu suspendare.
12 transferuri în străinătate
Cei opt oameni din fotbal au fost trimis în judecată pe 2 octombrie 2008 în dosarul Transferurilor, iar Judecătorii Tribunalului București i-au achitat pe toți, la începutul lunii aprilie, însă procurorii au atacat decizia cu recurs. Pădureanu are 76 de ani, cel mai în vârstă dintre cei opt inculpați. Anchetatorii spun despre el că ar fi efectuat ilegal transferurile fotbaliștilor Ionel Ganea și Lucian Sânmartean, creând un prejudiciu statului, și unor cluburi de fotbal, în valoare de 1,7 milioane dolari.
În total în actul de sesizare al instanței întocmit de procurorii DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.?óÔé¼?¿Au fost analizate transferurile jucătorilor Cristian Dulca – din ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București la Genoa Cricket and Spa din Italia, (anuarie 2001), Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara, iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Mihai Niculescu