
Nivelul redevențelor percepute de stat pentru producția de petrol și gaze nu va crește spectaculos în noua legislație în domeniu, dar va fi diferențiat în funcție de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, afirmă președintele ANRM, Gheorghe Duțu. „Pentru viitoarele acorduri petroliere redevențele vor fi diferențiate pentru zăcămintele on-shore, off-shore și deep off-shore”, a declarat miercuri președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezent la Bucharest Forum Energy 2014, eveniment organizat de Institutul Aspen România. Legislația actuală nu face diferența între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevențelor este cuprins între 3 la sută și 13 la sută din nivelul producției de hidrocarburi. Redevențele au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV. Duțu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevențele pentru fiecare în parte. „Să nu ne așteptăm la creșteri spectaculoase” a mai spus Duțu. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara în aprilie că, dacă va fi întrebat, va comunica ANRM și Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să ia o decizie privind noile redevențe la petrol și gaze după alegerile prezidențiale. În vara anului trecut,
Premierul Victor Ponta arăta că România va avea, în 2014, redevențe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană. El a arătat că noile redevențe ar putea fi aplicate mai devreme și companiei Petrom, „în funcție de negocieri” și dacă va exista „un regim stimulativ”.
Bugetul de stat încasează anual redevențe miniere și petroliere care se cifrează în jurul sumei de 1 miliard de lei. Cea mai recentă licitație în vederea concesionării pentru explorare și exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc în 2010. ANRM a anunțat, în urmă cu un an, că va scoate la licitație 30-35 de perimetre petroliere, din care 8 în Marea Neagră. Licitația nu a avut încă loc. La rândul său, Premierul Ponta nu a ratat ocazia de a-și da și el cu părerea în privința acestui subiect delicat: „România și după 1 ianuarie 2015 va avea o legislație, inclusiv cea referitoare la redevențe, foarte clară, stabilă. Ideea nu este să iei foarte mult din puțin, ci puțin din foarte mult, pentru că per total asta înseamnă continuarea investițiilor și înseamnă avantaje pentru țară, inclusiv pentru buget, pe care le știm cu toții. Dar cu siguranță că noua Lege a redevențelor va asigura în primul și în primul rând stabilitate”. În plus, și el a confirmat că Guvernul lucrează împreună cu experții Băncii Mondiale la un sistem diferențiat de redevențe exploatările terestre și cele maritime: „Cu siguranţă, diferențele de investiții și de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînțeles că să exploatezi o resursă on shore faţă de off shore presupune investiții și cheltuieli diferite și atunci cu siguranță că statul român va dori să aibă redevențe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investițiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privați consideră România o țară în care au stabilitatea și predictibilitatea de care au nevoie”.