De mai bine de doua luni, majoritatea brasovenilor care nu au centrale termice -beneficiaza- din partea CET Brasov de apa calda cu intreruperi. Luna trecuta, timp de trei zile brasovenii n-au avut nici macar apa rece. Cauza: CET primeste de la Distrigaz resurse la limita de avarie, ca urmare a datoriilor istorice de 114 miliarde ROL pe care le are catre furnizorul de gaz. De aceea presiunea gazului e foarte scazuta, iar apa calda produsa si furnizata nu ajunge in tot orasul. Exista foarte multe situatii in care tocmai bun-platnicii n-au apa calda, iar rau-platnicii au. De aceea, anumite asociatii de proprietari au actionat in instanta CET. Pentru a echilibra situatia, conducerea CET a inaintat Distrigaz Bucuresti un plan de masuri, prin care se solicita sistarea totala a livrarii de gaz pentru asociatiile cu datorii, astfel incat sa poata fi deservite cu prioritate cele fara datorii.
Brasovul vrea o subventie de 45% la gigacalorie
Directorul general al CET Brasov SA, Mircea Paraschiv, spune ca planul propus de Distrigaz vizeaza doar centralele termice care deservesc asociatiile de proprietari care si-au platit facturile la timp sau care respecta graficul de esalonare. Pentru a evita aparitia unor situatii de acest gen, primarul Brasovului, George Scripcaru, sustine ca va cere ca 45% din costul total al gigacaloriei sa fie finantat din bugetul central. -Sper ca vom reusi sa convingem guvernul, mai ales pe ministrul Gheorghe Barbu, ca trebuie adoptata o hotarare de guvern prin care se propune ca de la bugetul central sa fie subventionat 45% din costul total al gigacaloriei-, a explicat Scripcaru, care a adaugat ca e posibil ca saptamana viitoare guvernul sa discute si sa aprobe proiectul de ordonanta privind stabilirea preturilor locale de referinta pentru energie. Conform proiectului, statul ar urma sa suporte 45% din costurile de achizitie a combustibililor pentru CET-urile detinute, iar restul – de autoritatile locale, cu precizarea ca primariile ar putea hotari un pret local de vanzare a energiei termice mai mare decat cel reglementat. Cei de la ANRE propun ca majorarea sa fie in medie de 5% fata de pretul national de referinta, de 1.075.000 ROL/gigacalorie, in scopul acoperirii costurilor reale de productie. Cu toate acestea, la Brasov, AGA de la CET si Consiliul local au aprobat ca pret de productie 3.150.000 ROL/gigacalorie.
Bun-platnici vs CET
Pentru ca de mai bine de doua luni incaseaza facturi, dar distribuie rar, sau chiar deloc, apa calda in mai multe cartiere din Brasov, CET a fost actionata in instanta de doua asociatii de proprietari (Asociatia de Proprietari Uranus-Jupiter si Asociatia Astra 83). Acestea acuza CET de sistarea apei calde fara preaviz, in conditiile in care au achitat chiar si in avans facturile. -Prin nelivrarea apei calde menajere sunt afectate 820 de apartamente si aproximativ 2.000 de persoane-, a declarat Gheorghe Vascan, unul dintre reprezentantii asociatiilor reclamante, care au cerut inclusiv plata unei despagubiri egale cu de doua ori valoarea ultimei facturi, adica 14.833,04 lei. Pana acum, centralele termice pentru care CET a solicitat reluarea furnizarii gazului si care ar putea relua, la randul lor, furnizarea apei calde in regim normal, 24 de ore din 24, sunt in numar de cinci: 15 Noiembrie 37, 2 Astra, 2 B Saturn, Avram Iancu 155 si Tudor Vladimirescu PB 26.
Debite de circa 170 miliarde de lei vechi
Pentru a-si recupera datoriile pe care unele asociatii de proprietari si anumite companii le au, CET Brasov a trecut executari silite. Pana acum au fost efectuate mai mult de 250 de executari, iar procesul va continua pana se vor recupera datoriile de la asociatiile de proprietari (117 miliarde ROL) si de la agentii economici (60 miliarde ROL). Marti avut loc o intalnire intre directorul general al CET Brasov, Mircea Paraschiv, primarul George Scripcaru si directorul DGFP Brasov, Lucian Voinescu, pentru a se vedea cum s-ar putea recupera aceste debite. Printre principalii datornici persoane juridice catre CET se numara Hidromecanica, Tractorul si Rulmentul.