Home Actualitate Apa minerala -Amfiteatru- are proprietati mai slabe decat apa chioara

Apa minerala -Amfiteatru- are proprietati mai slabe decat apa chioara

DISTRIBUIŢI

Apa minerala -Amfiteatru-, un produs local, fabricat la una din portile Gradinii Botanice din Iasi, are o concentratie de magneziu mai mica de 15 ori fata de ceea ce sta inscris pe eticheta. Potrivit unor analize efectuate la laboratorul de chimia, biologia si bacteriologia apei de la Compania Nationala -Apele Romane– Iasi, una scrie pe eticheta, alta este in sticla. Consumatorul cumpara, de fapt, o apa cvasi-minerala si nu o -Apa minerala magneziana-, asa cum apare scris pe sticla.

Eticheta mincinoasa

nalizele de laborator au demonstrat ca apa minerala -Amfiteatru- are o concentratie de magneziu mai mica de 15 ori fata de ceea ce sta inscris pe eticheta. Or, unul dintre atuurile firmei Aquamold, cea care produce respectiva apa minerala, este tocmai continutul mare de magneziu. Izvorul nr. 3 din Gradina Botanica are cel putin 136,2 mg/l magneziu, concentratie ce este inscrisa cu rosu pe eticheta si care ar trebui sa se regaseasca si in continut. Analizele efectuate la cererea reporterilor nostri de catre laboratorul specializat din cadrul filialei iesene a Companiei Nationale Apele Romane au scos la iveala concentratii de magneziu de noua mg/l in cazul PET-ului de doi litri si 32 mg/l in cazul sticlei de 0,5 litri.

Potrivit specialistilor, un izvor de apa, chiar si neminerala, poate avea o concentratie de magneziu sub 10 mg/l. In ceea ce priveste fluctuatiile cantitative ale compusilor chimici continuti de apa -Amfiteatru-, chimistii spun ca se poate accepta o variatie a cantitatii de magneziu sau a oricarui alt element, insa in limita a 10%, mai ales in cazul unei apei captate din izvoare subterane. Practic, indiferent de sezon si de conditiile meteorologice, Izvorul nr 3. din Gradina Botanica nu poate da apa cu concentratie de magneziu mai mica de 126,9 mg/l. De altfel, nici concentratia altor elemente chimice nu este aceeasi cu cea inscriptionata pe etichetele de -Amfiteatru-. De exemplu, la calciu, pe eticheta firmei producatoare este prevazuta o concentratie de 64,12 mg/l. In schimb, din buletinul de analiza rezulta o cantitate de 180 mg/l.

OPC-Iasi demonteaza analizele facute la comanda SC Aquamod Trading

Contactata de reporterii nostri, Margareta Achitei, directorul general al firmei Aquamold Trading, a refuzat sa ne dea orice informatie referitoare la debitul izvorului si la productie, sub pretextul secretului de serviciu. Pusa fata in fata cu analizele noastre de laborator referitoare la calitatea apei pe care o imbuteliaza, Margareta Achitei nu a putut face altceva decat sa conteste credibilitatea laboratorului si, implicit, a analizelor. Ea sustine ca apa -Amfiteatru- este buna, fapt dovedit de un alt set de analize, comandate, de asta data, de propria firma. -Singurul laborator acreditat sa faca analizele apei pe care o imbuteliem este cel al Directiei de Sanatate Publica (DSP). Nu comentez concluziile altor laboratoare. Noi verificam periodic compozitia chimica a apei minerale pe care o imbuteliem, la DSP-.

Pe de alta parte, prof. Daniel Mangalagiu, de la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii -Alexandru Ioan Cuza-, ne-a explicat ca analiza cantitatii de magneziu are o marja de eroare neglijabila, indiferent de metoda folosita. -Nu cred ca specialistii de la Apele Romane au gresit. Se poate pune baza pe masuratorile lor, fiindca au aparatura performanta. Este imposibil sa fie o diferenta atat de mare, rezultata dintr-o greseala de laborator-.

Faptul ca firma care produce apa minerala -Amfiteatru- vinde altceva decat scrie pe eticheta o confirma si un control al Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC).

-Societatea Aquamold Trading a fost amendata recent cu suma de 20 milioane de lei, pentru ca la analiza unei mostre de apa din comert nu au fost evidentiate aceleasi cantitati de compusi chimici ca cele inscrise pe eticheta-, a declarat Ioan Haraga, inspector-sef al OJPC. Culmea este ca analizele OJPC au fost facute la acelasi laborator de la Apele Romane la care au fost efectuate si analizele noastre. Conducerea Aquamold nu a contestat rezultatul analizelor OJPC, ci a platit amenda de 20 milioane de lei si a promis sa schimbe etichetele mincinoase.

Fabrica Aquamold ar putea fi inchisa, cu consecinte penale

-Daca nu se respecta standardele firmei care sunt inscrise pe eticheta, trebuie ridicata licenta producatorului-, spune dr. Cornelia Teodorescu, seful Corpului de Inspectori ai Directiei de Sanatate Publica.

Pe de alta parte, specialistii in Drept considera ca falsa inscriptionare a etichetelor tine chiar de domeniul Codului Penal. -Dupa parerea mea, este vorba despre o infractiune de inselaciune, in forma agravanta, care se sanctioneaza penal cu trei-15 ani de inchisoare, fiindca este vorba de nerespectarea unui contract cu clientul. Oamenii cumpara apa ?çAmfiteatru?ê fiindca are anumite caracteristici. Daca acestea nu sunt reale, Aquamold trebuie sa raspunda penal. Este o inselaciune a clientului de buna-credinta-, ne-a declarat avocatul Corneliu Moraru.

Ca urmare a investigatiei noastre, seful OJPC a dispus inceperea unor controale serioase la apa minerala -Amfiteatru-. -Vom verifica atat sursa si linia de imbuteliere, cat si mostre de apa minerala aflate pe piata. Daca decalajul dintre compozitia inscrisa pe eticheta si compozitia reala persista, putem dispune inchiderea fabricii. Mostrele vor fi analizate la trei laboratoare diferite din Iasi – cele ale Directiei de Sanatate Publica, Apelor Romane si RAJAC, precum si la laboratorul Larex din Bucuresti-, a declarat Ioan Haraga, inspectorul-sef al OJPC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.