Home Actualitate Apa Nova, -caracatita de apa dulce-

Apa Nova, -caracatita de apa dulce-

DISTRIBUIŢI

Aroganta afisata de seful de serviciu Andrei Pogani se regaseste perfect in atitudinea staff-ului francez al Apa Nova, care – in cei aproape cinci ani de functionare – nu a produs mai nimic de calitate pentru bucuresteni, in afara de scumpirea serviciilor, concedieri masive si eliminarea bazei materiale -perimate-, prin vinderea ei la fier vechi, tocmai pentru a nu mai exista vreo posibilitate ca potentiala concurenta sa poate dispune de vreun utilaj, in caz ca le-ar fi reziliat contractul.

Inca din primavara acestui an, CURENTUL atragea atentia asupra bataii de joc pe care o practica Apa Nova fata de Capitala. Prin concedierile masive pe care le-a practicat imediat dupa ce a preluat infrastructura umana si materiala a fostei RGAB, prin vinderea la fier vechi a zeci de autovidanje inca in stare de functionare, francezii au reusit brusc sa puna mana pe bani frumosi, lasand insa Bucurestiul fara alta posibilitate de a-si rezolva problemele de apa si canalizare. Din 2000 si pana in prezent, societatea controlata de grupul francez Veolia a concediat 3.500 de salariati.

In momentul de fata, Apa Nova are cu putin peste 2.000 de angajati, din care 700 – personal TESA. Mai raman vreo 1.400 – cei de teren, pentru interventii in strada, care actioneaza in cele sase sectoare ale Capitalei. Dar multi din cei 1.400 lucreaza la reteaua de apa si foarte putini la reteaua de canalizare. Practic, pentru un sector, exista cel mult 30 de angajati pentru problemele de canal. Pentru a se vedea subdimensionarea personalului, este suficienta precizarea ca populatia sectorului 6 se ridica undeva in jurul a 500.000 de locuitori, -producatori de debit casnic, dimineata-, dupa cum spunea Andrei Pogani, seful de serviciu (nu -de servicii-, sa nu facem confuzie!) de la -tentacula- romaneasca a Veolia, Apa Nova. Este deci clar ca doar cateva zeci de vidanjori pe fiecare sector nu pot raspunde cu promptitudine problemelor de canalizare nici macar pe timp de seceta.

In atentia edililor!!!

Rezultatele filialelor Veolia din cele patru colturi ale lumii stau marturie pentru teapa internationala derulata – cu complicitatea guvernelor sau a unor inalti functionari corupti – de aceasta -caracatita de apa dulce-. Pentru ca atat Primaria Capitalei, cat si Prefectura sa stie cu cine au de-a face daca este vorba de apa si canalizarea bucurestenilor, le vom da cateva exemple din activitatea -surorilor- pe care Apa Nova le are in lume.

Precizam ca datele de mai jos sunt extrase din Raportul asociatiei -Public Citizen- din SUA, care militeaza pentru drepturile consumatorului si pentru servicii publice decente.

UNGARIA

In 1999, consiliul municipal al orasului Szeged a incercat sa rezilieze concesiunea de cinci ani pe care o avea cu Vivendi, pentru a relua societatea de apa a orasului. Motivul a fost dorinta Vivendi de a suplimenta cu 20% capacitatea sistemului de canalizare, ceea ce a implicat niste costuri mult prea mari pentru comunitatea locala. In plus, societatea care urma a executat lucrarile – Generale des Eaux (tot Vivendi, de fapt…) detinea 70% din actiuni, in timp ce comunitatea din Szged – doar 30. Generale des Eaux a primit si drepturi exclusive pe contractele generate de aceasta extindere a sistemului de canalizare.

Societatea de apa a platit societatii care executa lucrarile onorarii anuale fixe, mult supraevaluate, numai pentru intretinere, celelalte activitati fiind taxate separat… Acest aranjament a avut ca rezultat faptul ca o parte substantiala a profiturilor Vivendi aveau sa ajunga in buzunarele Generale des Eaux, profituri care au fost -exportate- tot in conturile Vivendi

Rezultatul a fost ca municipalitatea din Szeged a pierdut 3,2 milioane de dolari in cei cinci ani.

Pentru a impiedica noi cheltuieli aiurea, orasul Szeged si-a facut propria societate de lucrari si intretinere prin finantari private, punand capat dependentei exclusive de Vivendi.

Dar Vivendi a solicitat arbitraj international, rezultatul fiind ca in momentul de fata societatea de apa si canal din Szeged a devenit o societate pe actiuni, din care 49% sunt detinute de societate si 51% – de comunitatea locala. Totodata, membrii consiliului municipal din Szeged detin majoritatea in consiliul de administratie si in consiliul de supraveghere ale noi societati.

AUSTRALIA

Filiala Vivendi in Australia si Noua Zeelanda, -United Water-, a reusit performanta ca, in numai un an de zile, sa faca sistemul de canalizare din Adelaide atat de neperformant, incat orasul a ajuns sa fie supranumit -Marele Rahat-. Din cauza mirosului si a emanatiilor foarte puternice, sanatatea multor rezidenti a avut de suferit. Ancheta care survenit a scos la iveala lipsa de control adecvat si de filtrare care au permis infestarea lagunelor de langa oras. Cauza? -United Water- incerca sa reduca la minimum costurile. In timp ce in perioada de actiune din Adelaide inflatia s-a situat la 11%, -United Water- a scumpit apa cu aproape 60% ! In acei sapte ani, a mai si concediat aproape 1.000 de angajati.

INSULELE PHILIPPINE

In 1999, Vivendi (actuala Veolia) si un asociat local au negociat o propunere de oferta fara apel privind gestionarea distribuirii de apa in orasul Cebu. Dar au intampinat o opozitie serioasa a angajatilor din sectorul Apa, care au denuntat neregulile din contract, Vivendi fiind nevoita sa plece.

In orasul Roxas, contractul de apa cu Vivendi, -Capiz-, pentru o durata de 25 de ani, a fost pus -in asteptare-, ca rezultat al controlului facut de Consiliul de Dezvoltare Regionala.

Contractele de apa incheiate in 1987 intre Veolia si statul Selangor au fost reziliate de detinatorul malaiez al concesiunii in 2003.

GABON

O situatie relativ similara cu cea din Romania se inregistra nu mai demult decat ianuarie in aceasta tara africana. Filiala Veolia Water din Gabon, SEEG a cauzat o penurie de apa potabila, care -a fost rezultatul lipsei de intretinere a retelei mostenite de concesionar inca de la privatizarea SEEG-, se arata in comunicatul Consiliului de ministri al guvernului gabonez, preluat de Agentia France Presse.

Gabonul a fost pus atunci intr-o situatie penibila, penuria de apa avand loc tocmai in timpul summit-ului Uniunii Africane, desfasurat pe 10 ianuarie acest an, in capitala Libreville.

Si exemplele ar putea continua…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.