Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost stăpână în Spitalul din Baia Mare unde tăia și spânzura știind că nimeni nu o va putea înlătura din funcție având sprijinul politic al partidului-stat din cre face parte, PSD. Astfel Pintea și-a angajat băiatul (nu pe cel care a făcut pușcărie pentru trafic de droguri) ca autopsier la spital vezi AICI și și-a ținut mama internată pe diferite secții din spital ca la azil, interzicând actualului șef al spitalului să dea relații despre asta presei, după cum am arătat AICI.
În același spirit al puterii absolute pe care crede ea că ar putea-o avea că așa pățesc toți mediocrii ajunși într-o funcție importantă, cred că brusc au devenit super inteligenți și superiori prostimii din jur, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a semnat recent un ordin prin care interzice unităților din subordine să ofere informații presei fără a avea avizul Ministerului Sănătății. Așa cum Ziarul Curentul a arătat în articolul „Cenzura 2.0 marca PSD: madam Pintea visează să exercite controlul informațiilor oficiale ce apar în presă și sună jurnaliștii noaptea” ordinul este un abuz în serviciu comis de ministrul Sănătății care plătește degeaba din bani publici cu 12.000 de Euro lunar cinci consilieri pentru că ori nu-i ascultă, ori sunt niște pile politice care aveau nevoie de niște sinecuri.
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, APADOR-CH, i-a transmis pe 29 mai 2018, ministrului o solicitare de abrogare a art. 2 din Instrucţiunile nr. 24165/15.05.2018, deoarece acesta încalcă articolul 8 alineatul 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care prevede că „informaţiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore.”
„Articolul 2 din Instrucţiunile ministrului nu prevede nici forma (scrisă, verbală) în care trebuie cerut şi primit avizul prealabil de la Ministerul Sănătăţii şi nici termenul în care acest aviz prealabil trebuie cerut şi, respectiv, comunicat. Indiferent de termenul necesar de obținere a acestui aviz, oricum Legea 544 ar fi încălcată, pentru că astfel devine imposibilă comunicarea imediată a informaţiilor solicitate de presă. Cu alte cuvinte, prin aceste instrucţiuni ministrul vrea să modifice o lege cu aplicabilitate generală, ceea ce este ilegal.
Chiar dacă s-ar asigura comunicarea informaţiilor către presă în maximum 24 de ore (ceea ce, practic, nu este posibil, având în vedere, durata normală într-un circuit birocratic a obţinerii unui aviz, care presupune: formularea solicitării, examinarea solicitării, motivarea admiterii/respingerii solicitării, întocmirea şi comunicarea avizului) tot s-ar încălca Legea nr. 544/2001, care prevede în art. 8 al. 5 regula că informaţiile solicitate de presă trebuie comunicate imediat, şi nu doar în maximum 24 de ore.
Mai mult decât încălcarea Legii 544/2001 instrucțiunile ministrului sănătății îngrădesc un drept fundamental, prevăzut expres în Constituţie, şi anume dreptul la informaţie, garantat în art. 31 din Constituţie: „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.”
În plus, dacă un funcţionar public (n.r- conform definiției pentru funcționar public din Codul Penal) îndeplineşte un act cu încălcarea legii (de exemplu, a Legii nr. 544/2001) şi prin aceasta cauzează o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane (de exemplu, a dreptului la informaţie, prevăzut în art. 31 din Constituţie), fapta poate fi considerată infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 al. 1 din Codul penal.”, avertizează APADOR-CH.
Întrebarea care rămâne este ce vrea să ascundă doamna Pintea de ochii jurnaliștilor de își riscă libertatea? Ce?
Sunteți niște tâmpiți apropo de comunicarea informației!
Medic de urgență
Cine sunt niște tâmpiți?