Nu cunosc cu exactitate condițiile apariției coronavirusului. Se pare că primele cazuri au fost cauzate de consumul cărnii unor animale foarte rare. Că virusul era prezent în această carne sau a fost o mutație genetică produsă spontan, e greu de optat pentru una din două variante. Există și posibilitatea ca apariția virusului să fi fost rezultatul imprevizibil al unor cercetări științifice efectuate în domeniu.
Mutatis mutandis, există incertitudini asemănătoare în marea problemă a apariției universului, sistemului solar, planetei noastre, viața pe pământ și a omului.
Teoriile științifice cele mai recente consideră că acum 14 miliarde de ani, s-a produs fenomenul Big Bang imposibil de descris în limbajul obișnuit, prin care au luat naștere spațiul, timpul și materia. Primele galaxii se formează acum 45 miliarde de ani, iar primele elemente de viață acum 3,7 miliarde de ani.
Formele de viață se diversifică extraordinar – plantele și animalele cele mai diverse, iar acum 65 de milioane de ani apar mamiferele și, în final, acum 3,5 milioane de ani – omul.
A fost necesară o evoluție de aproximativ 2,5 milioane de ani pentru ca acesta să devină homo sapiens – strămoșul omului de azi.
Am menționat mai sus conceptul de evoluție, specific Teoriei privind evoluția naturală a speciilor elaborată de Charles Darwin la jumătatea secolului al XIX-lea Evoluționismul (Darvinismul) explică apariția diferitelor specii animale și ale omului în particular prin evoluție naturală.
Darvin nu încearcă să explice cine a elaborat legile evoluției naturale, ci constată existența lor.
Din nou – mutatis mutandis, dacă studiem primul capitol al Bibliei – Geneza, vom constata că, în limbajul specific metaforic al scriitorilor Sfintei Scripturi, ni se înfățișează succesiuni de evenimente izbitor de asemănătoare cu cele ale științei moderne. „S-a făcut lumină”, „s-au despărțit pământul de ape”, „au apărut plantele”, „au apărut animalele”, „a creat Dumnezeu pe om” etc). Ideea evoluției este prezentă în mod implicit în Biblie.
Față de cele arătate în Geneză, evident, cu limbajul caracterizat de metafore („a fost ziua întâia, a doua etc”) „zilele” putând fi interpretate ca perioade cosmice, ce aduce nou știința modernă?
Ar dori să aducă precizie, renunțarea la metaforic. Dar „Big Bang” nu e tot metaforă?. În fond e un cuvânt nou pentru cel vechi de „Geneză”. Iar ideea evoluționistă, pe care o prezintă Darwin, nu e în nici un fel explicată cauzal. Nimic nu ne împiedică să considerăm fenomenul evoluției ca fiind prezent în creația lui Dumnezeu. Controversa evoluționism – vs, creaționism e o falsă problemă. Evoluționismul nu-și modifică de fel esența dacă în loc de Big Bang spunem Dumnezeu!…
Iar creaționismul nu-și pierde fondul de credință dacă acceptăm că Dumnezeu, în atotputernicia sa, a utilizat fenomenul evoluției!…
Înainte de a pune punct analogiei dintre incertitudinile privind condițiile apariției coronavirusului și controversa creaționism – vs, evoluționism, voi reproduce câteva versuri din „Scrisoarea I” a lui Eminescu:
„Fu prăpastie ? genună? Fu noian întins de apă?
N´a fost lume pricepută și nici minte s´o priceapă,”…
„Dar deodat ̓un punct se mișcă… cel d´intâiu și singur, iată-l
Cum din chaos face mumă, iar el devine Tatăl…
Punctu-acela de mișcare, mult mai slab ca boaba spumii,
E stăpânul fără margini peste marginile lumii…
Oare Eminescu a anticipat Teoria Big Bangului?
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.
Starea de necesitate = bomba covid 19 : e ca moartea ,nu o poți fenta …