Home Actualitate Apatrizii de pe Otopeni s-au luat la bataie cu politistii de frontiera

Apatrizii de pe Otopeni s-au luat la bataie cu politistii de frontiera

DISTRIBUIŢI

Zona neutra din Aeroportul International Otopeni, considerata -lagar- de catre apatrizi, a devenit, luni seara, scena unui veritabil razboi al acestora cu fortele de ordine. In momentul de fata, in -lagar- sunt cazati sase apatrizi, -deportati- din Germania: cei cinci membri ai familiei Mogos si Mihai Ion. In urma cu o luna, cand ziarul nostru semnala situatia penibila si disperata a acestor apatrizi, scriam ca Marin Mogos figureaza in evidentele medicale ca fiind insulino-dependent. Chiar in dimineata sosirii pe Aeroportul Otopeni, el a facut o criza diabetica, fiind la un pas de coma. Lipsa doctorilor si a medicamentelor se resimteau si la celalalt apatrid, Mihai Ion, care sufera de tromboza. -Nu mi se dau medicamente, n-am vazut nici un medic de o luna, de cand sunt aici, si nici nu sunt hranit corespunzator-, afirma Mihai Ion, expulzat in Romania, dupa 25 de ani traiti in Germania. Inca de atunci, avertizam autoritatile ca cei sase apatrizi sunt predispusi gesturilor disperate. -Mai bine imi iau viata, mie si copiilor mei, decat sa accept sa intru in Romania-, declara, de exemplu, Marin Mogos. La fel si Mihai Ion, care ameninta ca isi va da foc, daca nu va fi trimis inapoi in Germania. Din nefericire, aceste avertismente au fost ignorate si primele gesturi disperate s-au comis, apatrizii, cu nervii intinsi la maximum, atacand, luni seara, politistii de frontiera.

Revolta apatrizilor

Luni seara, doua Salvari au venit sa-i consulte pe apatrizi, medicii hotarand ca unul dintre ei, Mihai Ion, trebuia internat, deoarece se afla in stare grava, din cauza trombozei de care sufera. In versiunea unuia dintre apatrizi, Marin Mogos, prezentata ziaristilor, dupa plecarea Salvarii, sase ofiteri de Politie ar fi incercat sa ii convinga pe apatrizi cu vorba buna sa intre in tara. Apatrizii au refuzat si, din acel moment, lucrurile ar fi inceput sa se precipite. Mogos sustinea ca au venit vreo 30 de politisti, care i-au batut intreaga familie, fiecare membru in parte. De exemplu, pentru BBC in limba romana, Mogos povestea: -… ne-au batut familiile, au batut-o pe sotia mea, au tras-o de par, au tarat-o, pe mine m-au tarat pe jos ca pe un porc, fetita mea, Mogos Gabriela, a fost lovita, baiatul meu, Mogos Gheorghe, la fel. Au spart o usa cu el. O fetita de-a mea care are 15 ani, Mogos Dorina, din cauza incidentului a ramas cu un soc, de-abia mai vorbeste-.

Mogos afirma luni, dupa incident, ca scandalul s-a petrecut in camera lui Mihai Ion, despre care nu stie ce s-a intamplat.

Indignarea politistilor

Pe de alta parte, politistii de frontiera s-au declarat socati de declaratiile apatrizilor, dar le interpreteaza ca fiind acte menite de a impresiona opinia publica pentru a atrage sprijin international, astfel incat sa se intoarca in Germania. Politistii mai sustin ca nu este singura tentativa a acestor apatrizi de a poza in victime ale abuzurilor politienesti si ca, in acest sens, chiar s-au dedat la mai multe provocari ale medicilor sau politistilor, prin agresiuni verbale si atitudini ostile.

In ceea ce priveste incidentul de luni seara, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera afirma, intr-un comunicat, ca la Centrul de Tranzit s-au deplasat doua Ambulante, una a spitalului Ministerului de Interne, iar cealalta a Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, al caror personal a efectuat un control medical persoanelor fara cetatenie care refuza intrarea in Romania. Dupa examinare, personalul medical a comunicat ca starea sanatatii apatridului Ion Mihai este foarte grava, motiv pentru care era necesara internarea lui de urgenta. In momentul in care apatridul a fost scos din incapere pentru a fi dus la spital, familia Mogos a intervenit, opunandu-se violent si lovind doi politisti de frontiera si pe un medic, apoi au distrus usa camerei si au deteriorat incaperea, se arata in comunicat.

In cele din urma, Ion Mihai a fost transportat la spital pentru acordarea asistentei de specialitate si, in acelasi timp, a fost asigurata supravegherea celorlalte persoane ramase in centru.

In comunicatul inspectoratului se precizeaza ca Politia de Frontiera, in virtutea atributiilor in administrarea zonei de tranzit si mentinerea ordinii si linistii la frontiera, este preocupata sa asigure celor cinci apatrizi conditii de cazare, intretinere si asistenta medicala. Persoanele in cauza nu sunt retinute si nici constranse in vreun fel sa ia o anumita hotarare sau sa actioneze impotriva intereselor lor, fiind astfel respectate prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Constitutia Romaniei.

Masura transportarii lui Ion Mihai la spital – la sugestia medicilor specialisti – a fost luata in sprijinul persoanei si al propriei vieti, dupa stabilizarea starii sale de sanatate acesta putandu-se intoarce in Centrul de Tranzit, unde, cu sprijinul avocatului personal, poate apela la caile legale pentru rezolvarea situatiei sale.

Romania va trebui sa raspunda instantei de la Strasbourg

Primele probleme cu autoritatile germane au aparut in 2000, imediat dupa semnarea controversatului protocol romano-german, cand le-a fost refuzat dreptul de munca, fiind obligati sa traiasca din ajutorul social. Familia Mogos se afla in Germania din 1990, iar din 22 februarie 1993 a capatat statutul de apatrid. In tot acest timp, au fost o familie normala, care si-a platit taxele regulat, neexistand nici cea mai mica contraventie inregistrata pe numele lor. Tocmai de aceea, Mogos Marin a actionat in instanta, la Strasbourg, statul german, procesul fiind inca pe rol, fapt care ridica semne de intrebare asupra actiunii fortate de deportare a acestora in Romania. De asemenea, familia Mogos si-a imputernicit avocatul sa actioneze in judecata si statul roman, tot la Strasbourg, cerand daune pentru fiecare membru al familiei, pentru fiecare zi petrecuta in -no man*s land–ul de la Otopeni. Cererea de acceptare a actiunii procesuale este fundamentata in baza Conventiei de la Geneva si a Tratatului de la New York, care stipuleaza drepturile apatrizilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.