APEL
Către,
Consiliul Național al Rectorilor
Domnului Președinte Sorin Cîmpeanu,
Universitățile trebuie să îi învețe pe viitorii profesori să predea și on-line!
Domnule Președinte,
Începând cu data de 11 martie 2020, din cauza pandemiei generate de coronavirus, școlile și universitățile au fost nevoite să apeleze la o altă formă de învățare decât cea în sălile de clasă sau în amfiteatre, mai exact învățarea on-line.
Atât cadrele didactice, cât și elevii și studenții au constatat că acest tip de învățare este mult mai dificil și mai stresant și că există, în mod real, dificultăți în implementarea lui, cauzele fiind multiple.
Principala cauză a numărului de elevi – 250.000, potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării – care nu au participat și nu participă la aceste lecții, a fost generată de lipsa echipamentelor absolut necesare pentru a face școală on-line, situație întâlnită și în cazul personalului didactic. Sunt și situații în care cadrele didactice transmit teme, fișe de lucru etc. cu ajutorul telefoanelor mobile personale, ca variantă minimă de menținere a activității cu elevii, caz în care este evident că nivelul calitativ al învățării on-line este departe de cel în care sunt folosite laptopuri, tablete sau computere.
Trebuie să recunoaștem că anumite sincope întâlnite la învățarea on-line sunt cauzate și de faptul că nu toate cadrele didactice stăpânesc foarte bine tot ceea ce este necesar pentru utilizarea la parametri normali a echipamentelor necesare învățării on-line, întrucât nu au avut posibilitatea sau ocazia unei instruiri în acest sens. Trebuie apreciat faptul că toate cadrele didactice au făcut eforturi uriașe pentru a face față acestor provocări neașteptate, care au luat pe toată lumea prin surprindere.
Soluția pe termen scurt și care revine Ministerului Educației și Cercetării pentru a instrui cadrele didactice care nu stăpânesc foarte bine aceste metode de predare on-line, este de a pune la dispoziția acestora platforme specializate și customizate cu ajutorul cărora să poată deprinde aceste abilități.
Domnule Președinte,
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face, prin intermediul dumneavoastră, un apel către Consiliul Național al Rectorilor din România de a analiza și de a se implica activ asupra găsirii unor soluții referitoare la formarea viitoarelor cadre didactice.
Este un adevăr dureros, dar este real faptul că, de ani buni, universitățile nu mai furnizează pentru sistemul de învățământ profesori, ci absolvenți de învățământ universitar, iar federația noastră a atras atenția constant asupra acestui fapt, în ultimii ani. Din păcate, din motive care nu ne sunt cunoscute, solicitarea noastră nu a fost urmată și de schimbări ale sistemului de formare inițială a cadrelor didactice.
Profesorul, în adevăratul sens al cuvântului, nu înseamnă o persoană care înmagazinează doar informații teoretice, din matematică, fizică etc, ci este mult mai mult: înainte de orice trebuie să fie o persoană care are abilități și cunoștințe pedagogice, deci să poată transmite informațiile pe care le deține și discipolilor săi. Așa cum spunea Petre Țuțea: “Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar, care ia un lemn murdar din noroi, îl spală și face mobilă de lux”.
Da, profesorul din România trebuie să redevină “fabricant de oameni”, iar pentru a se putea face acest lucru, primul pas este cel al revizuirii din temelii a formării inițiale. Pe lângă pregătirea metodică și practica pedagogică, lucruri care au dispărut acum din planurile cadru ale universităților sau sunt opționale, dar care sunt absolut necesare pentru un viitor profesor, mai trebuie introdusă în planurile-cadru, ca modul obligatoriu în masterul didactic, instruirea pentru predarea on-line. Și asta se poate face chiar din anul universitar 2020-2021.
Acest tip de predare on-line poate fi folosit nu doar în caz de pandemie, ci și în situațiile în care școlile sunt închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Este adevărat că învățarea în sălile de clasă sau în amfiteatre este cea mai eficientă, dar trebuie să fim pregătiți ca, la nevoie, așa cum se întâmplă acum, să putem apela la școala on-line, pentru a nu lăsa flacăra cunoașterii să se stingă.
Domnule Președinte,
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, preocupată fiind de o reformă reală a sistemului de învățământ, a atras atenția Ministerului Educației , încă de la începutul anilor 2000, asupra faptului că există o problemă cu formarea inițială a cadrelor didactice și, deși ni s-a dat dreptate, nu au fost luate măsurile necesare prin care să fie schimbată măcar viziunea acesteia. De fiecare dată a fost invocată autonomia universitară, motiv pentru care nu se poate interveni.
Am luat, astfel, această hotărâre de a ne adresa direct învățământului superior, prin intermediul dumneavoastră, ca Președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România și împreună să putem identifica cele mai bune metode prin care să fie formați viitorii profesori, adaptați și la nevoile reale ale sistemului de învățământ actual, care implică și digitalizarea acestuia. Sunt absolut convins că, atâta timp cât ne dorim acest lucru, vom reuși să găsim soluțiile necesare!
Suntem convinși că va fi un câștig pentru România, dacă învățământul superior va da învățământului preuniversitar, dar și celui universitar cadre didactice bine pregătite, pedagogi adevărați, care țin pasul cu schimbările care se petrec în întreaga lume și nu doar absolvenți de facultăți. Și, cu siguranță, beneficiul va fi reciproc:va primi și învățământul superior elevi mai bine pregătiți.
Am încredere în știința de carte și buna pregătire a corpului profesoral din învățământul superior și mă bazez pe faptul că universitățile sunt conduse de oameni înțelepți și care au posibilitatea să contribuie substanțial la reformarea sistemului educațional din România, răspunzând favorabil APELULUI FSLI.
Cu deosebită considerație,
Președinte FSLI,
Simion Hancescu
București, 5.05.2020