Home Actualitate Aproape 800 de copii din centrele de plasament, internați cu ușurință la...

Aproape 800 de copii din centrele de plasament, internați cu ușurință la Psihiatrie

DISTRIBUIŢI

Sute de copii cu un compor­tament dificil din centrele de plasament ajung cu ușurință la Psihiatrie, unde sunt internați de cele mai multe ori printre adulți cu probleme psihice. Aici sunt puși în cămașa de forță și ajung să fie agresați și chiar abuzați.  ?ê?£i asta pentru că atunci când au probleme cu copiii, îngrijitorii din centrele de plasament preferă să sune la 112 și să-i reclame, decât să prevină situațiile conflictuale. Un raport arată că 10%  dintre copiii din centrele de plasament au fost internați în secții de psihiatrie, într-un interval de un an și jumătate.  
Raportul organizației negu­vernamentale Hope and Homes for Children, care a auditat 159 de centre de plasament din România, arată că durata medie de spitalizare la Psihiatrie a unui copil dintr-un centru de plasament a fost de 13 zile. Într-un an și jumătate au fost internați în secții de Psihiatrie 780 de copii.
„Numărul mare de internări derivă și din faptul că în centre nu există suficienți specialiști care să ofere îndrumare personalului de îngrijire directă privind manage­mentul comportamentelor difi­cile, iar internările se fac cu foarte mare ușurință. În lipsa procedu­rilor și a instrumentelor de lucru pentru diminuarea comporta­men­telor dificile, personalul preferă să apeleze numărul de urgență 112, pentru rezolvarea situației de criză“, se arată în raportul Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din România al HHC România.
Președintele HHC România, ?ê?£tefan Dărăbuș, consideră că numărul mare de internări reprezintă „o tară pe care noi, ca țară, o avem“. „Mai ușor băgăm în cămașă de forță decât prevenim“, a mai spus Dărăbuș.
Pe de altă parte, copiii care suferă de boli mintale, se mai arată în raport, au parte de servicii foarte restrânse în sistemul actual. Lipsa acută de secții de neuro­psihiatrie infantilă duce astfel, frecvent, la internarea copiilor cu boli mintale în secții de psihiatrie adulți, unde sunt neglijați și chiar abuzați.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.