Home Actualitate Arafat a „verificat” aeronava NATO dar să doteze ambulanțele cu Cyanokit n-a...

Arafat a „verificat” aeronava NATO dar să doteze ambulanțele cu Cyanokit n-a fost în stare

DISTRIBUIŢI

O parte a presei il prezenta ieri pe Raed Arafat „verificand” avionul C17 al NATO, specializat pentru transportarea ranitilor. Ce farsor! Asta, in timp ce o noua manifestare a incompetentei oficialilor Ministerului Sanatatii si ai celui de Interne iese la iveala: pe salvari si nici in spitalele din Romania nu exista medicamentul anti-cianuri ce trebuie admnistrat imediat dupa ce un om a inhalat fum in urma unui incendiu la cladiri. Medicamentul ar fi fost de mare ajutor tinerilor scapati cu viata din club. Cei de la Unifarm au cerut dupa incendiu o donatie de la firma producatoare si au primit abia duminica, ieri, 20 de cutii de Cyanokit, un medicament aprobat in UE inca din 2007 care este utilizat in cazul intoxicarilor cu cianuri, in cazul victimelor care au inhalat, ingestat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite in spatii inchise. Pe site-ul companiei producatoare, indicatia este ca acest medicament sa fie administrat cat mai repede cu putinta. O cutie costa 700 de euro si contine vitamina B12A. „Cel mai mare salvator din lume” Arafat, verifica ieri avionul specializat pentru evacuarea ranitilor din razboaie al NATO care e o uzina in sine dar medicamente n-a putut sa ceara macar familiilor sau populatiei pentru a mai salva cateva vieti, daca ei n-aveau bani in buget. Asta e marele SMURD, „cel mai bun servicu de salvare din Europa” dupa cum il prezinta lingaii lui Arafat.

Medicamentul este un tratament-standard in SUA, Marea Britanie sau Franta, in cazurile de intoxicari cu fum. Nu trebuie făcută analiză a ceea ce s-a inhalat pentru că dacă nu ar fi fost cianuri inhalate, medicamentul nu avea vreun efect advers. Prima intrebare a medicilor straini sositi vineri, 6 noiembrie in Romania a fost de ce nu s-a administrat Cyanokit.
Dr. Ioan Lascăr a răspuns că acest medicament nu se poate administra la pacienții resuscitați. De acord, dar nu toți au fost resuscitați. Și oricum, medicamentul nu se găsește în spitalele românești, așa că ce să administrezi? Desigur ni-l amintim pe Bănicioiu care spunea: avem tot ce ne trebuie!
Sorin Ionita membru al organizatiei Expert Forum care a discutat cu medicii straini sositi in Romania sustine ca administrarea antidotului trebuie facuta de urgenta, mai ales in cazurile in care nu se cunosc cu certitudine substantele din fumul inhalat de pacienti: „Cyanokit este un intravenos care trebuie injectat imediat pentru a combate intoxicatiile cu cianuri, asociate cu inhalarea de fum la incendiu. Este indicat la inhalari de fum cu compozitie incerta, neavand efecte adverse daca cianurile nu sunt prezente. Pentru ca nu a fost folosit, apar acum aceste simptome de care se plange doctorul Enescu”.

Dan Enescu, directorul spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu, a explicat ca multe victime ale incendiului, care initial pareau a fi bine, au revenit la spital in zilele urmatoare, cu complicatii pulmonare sever cauzate de toxinele din fum, care abia acum incep sa-si arate efectele.

„Stim ca este un accident atipic, s-a transformat acea incinta intr-un crematoriu, o camera de gazare, cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante pe care le-am putea contracara individual, dar impreuna nu stie nimeni ce poate face cu ele”, a declarat Dan Enescu, potrivit hotnews.ro.

Medicul a mai precizat ca una dintre fetele care a ajuns la Spitalul Universitar in seara incidentului statea pe un scaun sub observatie, nu parea sa aiba nimic, dar s-a prabusit brusc si a murit.

„Deci despre acest lucru este vorba, adica sunt niste efecte pe care nu le putem sustine, nu le putem cunoaste. (…) Dupa parerea mea, componenta aceasta chimica este cea mai importanta. Deci sistemul nostru ar fi putut negocia fara niciun fel de problema in conditiile unui traumatism accident colectiv normal, dar acesta are ceva supradaugat, cu care cu greu te poti lupta. Noi ne confruntam cu niste cazuri pe care reusim sa le aducem la o stare aproape buna si dintr-o data incep sa se prabuseasca. Nu este evolutia unei boli ale arsurii nomala pe care o cunoastem pana acum. Ne putem astepta la orice”, a mai spus Dan Enescu.

Dezorganizarea lui Arafat este incredibila: de pilda, familia unui pacient transferat in Austria a fost trimisa inital in Belgia. Parintii unuia dintre pacientii internati in spitalul Universitar au fost anuntati ca fiul lor va fi transferat in Belgia. Asa ca vineri, la 5 dimineata, oamenii decolau deja de pe Otopeni. La Bruxelles au aflat insa ca, de fapt, fiul lor se afla la Viena. Asa ca au luat un alt avion cu destinatia Austria.

Bani multi cheltuiti in plus, in conditiile in care autoritatile au anuntat ca vor deconta cheltuielile unui singure persoane care insoteste pacientul.

A fost o eroare de comunicare, sustin nesimțiți din cadrul guvernului. Pe de alta parte, ambulantele care au dus ranitii in stare grava catre avioanele care urmau sa ii transporte in alte tari au asteptat extrem de mult la bariera aeroportului pentru a fi verificate iar medicii au trebuit sa treaca de controlul obisnuit al pasagerilor ceea ce a intarziat decolarea.

Ambulantele care au dus ieri la aeroportul Baneasa ranitii ce urmau sa fie transferati au fost oprite la bariera si verificate multe minute pe toate partile.

„Va rog sa ramaneti aici in lateral, nu va apropiati de ambulanta”

„Nu aveti pacient? Da?
– Nu avem niciun pacient.”

Din fericire nu s-a intamplat nimic grav, iar aeronavele au decolat pana la urma. Au existat insa probleme si la aterizare. De pilda, in Olanda.

Colonel doctor Florentina Ionita-Radu, comandantul Spitalului Universitar Militar: „Initial, el era destinat sa mearga intr-un centru de mare arsi, aflat la 250 km de Rotterdam. Medicul nostru nu a fost de acord. Aceasta distanta i-ar fi pus viata in pericol si in niciun caz sa fie preluat de paramedici. Motiv pentru care avionul romanesc a asteptat inca o jumatate de ora Spartanul, pana a venit un echipaj alcatuit din echipa medicala specifica, din medici de terapie intensiva si reanimare care au preluat pacientul si l-au lasat in Rotterdam.”

Pacientul a ajuns cu bine la spital.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.