In ultimele trei luni de zile, activitatea Inspectoratului de Stat in Constructii a fost data peste cap, in special in teritoriu, de schimbarile facute la comanda, fara respectarea prevederilor legale. Sarabanda ilegalitatilor a atins cote greu de imaginat, ajungandu-se pana acolo incat legile organice sa fie modificate prin ordine si regulamente interne. Pentru conducerea institutiei in cauza, toate aceste aranjamente si jocuri de culise au devenit secrete de serviciu sau au caracter confidential. Concursurile pentru ocuparea posturilor de conducere au fost inlocuite cu numirea prin delegatie in aceste functii. Mai mult, examenele pentru posturile de conducere din teritoriu s-au transformat intr-o simulare de genul -afara-i candidatul, dar admis e protejatul-.
Practic, la Inspectoratul de Stat in Constructii, provizoratul a devenit litera de lege.
Dupa debarcarea Irinei Jianu, protejata lui Sergiu Sechelariu, la conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost instalata liberala Dorina Isopescu. Toate bune si fruumoase, numai ca de atunci si pana in prezent singurele realizari notabile ale noului inspector general de stat au fost cele legate de schimbarea cu orice pret a inspectorilor generali teritoriali si a inspectorilor sefi judeteni.
Provizorat legalizat fara concurs
La ora actuala, mai multe functii de conducere din cadrul ISC sunt ocupate ilegal, deoarece persoanele respective nu au sustinut concurs pentru ocuparea posturilor actuale. In aceasta categorie intra inspectorii generali de stat adjuncti Aureliu Trusca si sotia deputatului PSD Eugen Bejinariu.
In acesta categorie a celor numiti fara concurs se afla si directorul Directiei de Resurse Umane si Salarizare, Stefana Vasile. A fost numita pe post de catre fostul sef al ISC, Irina Jianu, si este mentinuta si acum de catre Dorina Isopescu. Mai mult, aceasta este si secretara Consiliului de conducere, desi legislatia in vigoare precizeaza ca aceasta sarcina revine unei persoane de la directia juridica. Trebuie precizat ca din Consiliul de conducere al ISC face parte si purtatorul de cuvant al Cabinetului Tariceanu, Oana Marinescu, fapt pentru care primeste lunar 8,5 milioane de lei, adica 20% din retributia lunara a inspectorului general de stat.
-Pentru postul de inspector general de stat adjunct si pentru postul de director al Directiei Resurse Umane si Salarizare din cadrul ISC nu s-a organizat concurs-, a precizat Dorina Isopescu.
Transparenta prin afisare pe usa
Referitor la concursurile din teritoriu, inspectorul general de stat Dorina Isopescu sustine ca acestea s-au organizat dupa un regulament intern, care tine cont de studii, vechime si experienta candidatului.
-Pentru ocuparea posturilor de inspectori generali teritoriali si inspectori sefi judeteni, anuntul s-a publicat cu 15 zile inaintea fiecarui concurs intr-un ziar national si unul local sau prin afisare la sediul ISC si al inspectoratelor judetene in cauza, in conformitate cu regulamentul intern-, a precizat inspectorul general de stat.
Dar nu se stie cand si in ce publicatii au fost anuntate posturile scoase la concurs. In realitate, Dorina Isopescu recunoaste ca publicare acestora s-a facut si prin afisarea la sediul ISC. Surse din cadrul inspectoratului sustin ca unele concursuri au fost anuntate prin afisarea pe usa directoarei Vasile Stefana. Prin aceste metode foarte transparente, s-a ajuns ca la carma Inspectoratului Judetean de Constructii Timis sa fie numit un specialist in chimie, provenit de la un laborator al Spitalului Judetean din Timisoara. Tot sub forma de concurs la Inspectoratul Judetean de Constructii Galati a fost instalat Rotaru Savel Barbu, care se apropie cu pasi siguri de 70 de ani.
O situatie deosebita s-a petrecut la Inspectoratul Judetean de Constructii Arges, unde unicul candidat a fost declarat castigator, desi nota sa la concurs a fost mai mica de 7, asa cum prevede chiar regulamentul invocat de doamna Isopescu. Cu toate acestea, fericitul castigator a fost validat pe post.
ISC face si protectie sociala
Intr-un raspuns transmis redactiei, se precizeaza ca -actiunile de control ale Inspectoratului de Stat in Constructii au scopul de protectie sociala in domeniu si au caracter preventiv-. De cand ISC se ocupa de protectie sociala? Greu de spus. In Romania, de protectia sociala se ocupa Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Purtatoare de cuvant a guvernului, Oana Marinescu a precizat ca nu are nimic de spus despre situatia de la ISC si singura persoana care poate oferi informatii este inspectorul general de stat Dorina Isopescu.
Surse din cadrul inspectoratului au precizat ca inspectorii sefi de la inspectoratele judetene Alba, Arges, Botosani, Braila, Bucuresti, Cluj, Galati, Giurgiu, Neamt, Suceava, Teleorman, Timis si Valcea si-au inaintat demisia -din motive de sanatate-. De asemenea, destul de multi inspectori judeteni au depasit problemele de sanatate prin acceptarea retelelor recomandate de catre Alianta D.A. si, astfel, acestia au putut imbraca salopele portocali pentru a-si continua activitatea de conducere.