„Curentul“ a intrat în posesia unui schimb de emailuri care arată că managementul ArcelorMittal Galați schimbă ruta tradițională de aprovizionare cu materie primă a combinatului, Constanța-Canalul Dunăre-Marea Neagră, pe ruta Burgas-Canalul Bîstroe. Schimbare pentru care ArcelorMittal plătește dublu. Informații apărute recent au scos la iveală faptul că ArcelorMittal Galați a instituit un adevărat embargou împotriva Companiei Comvex, profitând de poziția dominantă de pe piață. Operarea unei rute alternative de aprovizionare a combinatului de la Galați afectează nu doar terminalul Comvec, ci și Portul Constanța și canalul Dunăre-Marea Neagră. Consiliul Concurenței deja analizează o posibilă încălcare a Legii Concurenței de către combinatul siderurgic ArcelorMittal.
Este vorba despre un schimb de emailuri între doi oficiali ArcelorMittal: unul e dl. Cem Ugur, manager din Europa de Vest al ArcelorMittal, iar celălalt e dl. Unmesh Nerkar, manager la ArcelorMittal Galați, cel care coordonează tehnic operațiunile combinatului.
Corespondența se referă la un transport de minereu de fier din Brazilia spre Romånia (Guaiba este un port din Brazilia, într-o zonă bogată de exploatare minieră de minereu de fier). Dl. Cem Ugur indică drept rută de transport pentru minereul de fier Guaiba-Constanța, vorbind și de o navă cu o capacitate de 70.000 de tone – Jin Sheng. Dl. Unmesh Nerkar, de la Galați, care e direct interesat în realizarea transportului, indică limpede: „Not to Constanța, but to Bourgas“, adică „Nu spre Constanța, ci spre Burgas“. Prin urmare, dă indicații de transport astfel încåt minereul de fier încărcat în Brazilia să fie descărcat la Burgas și de acolo preluat și dus pe nave mici (deci mai scump) pe Marea Neagra și Canalul Bîstroe spre Galați.
„Curentul“ a arătat, într-o anchetă publicată zilele trecut că ArcelorMittal Galați nu are niciun argument economic pentru aprovizionarea cu materie primă pe ruta Burgas-Canalul Bîstroe, în dauna rutei Constanța-Canalul Dunăre-Marea Neagră.
ArcelorMittal plătește dublu pentru a ocoli terminalul Comvex, Portul Constanța și Canalul Dunăre-Marea Neagră. Potrivit autorităților din zona portuară Constanța, costul integral al transportului prin Constanța este de 5,77 euro/tonă, inclusiv comisioane și asigurarea mărfurilor, în timp ce costul tranzitului prin Burgas este cuprins între 16,13 și 19,13 euro/tonă.
Traficul de minereu de fier, în cădere
Portul Constanța este grav afectat de decizia ArcelorMittal Galați de a schimba ruta de transport a materiilor prime. Traficul de minereu de fier și cărbune (materii prime pentru industria siderurgică) și, evident, a veniturilor încasate de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța au scăzut substanțial. Conform datelor furnizate ziarului „Curentul“ de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ (CNAPM) SA Constanța, în primele 6 luni ale anului 2009 s-au înregistrat scăderi la minereul de fier cu 4.356.074 tone, în valoare de 1.035.288 de euro, față de aceeași perioadă a anului precedent. La cărbuni și derivați traficul a scăzut cu 2.611.009 tone, cu pierderi de 572.776 de euro, în primul semestru 2009 față de primul semestru 2008. „Este evident faptul că scăderea drastică a traficului de mărfuri pe acest segment și implicit a veniturilor CN APM SA Constanța, nu se poate datora numai efectelor crizei economice mondiale, un rol determinant în această scădere a traficului avåndu-l și decizia ArcelorMittal SA Galați, de schimbare a rutei de transport a minereului. Trebuie subliniat faptul că în cazul menținerii deciziei ArcelorMittal SA Galați de deviere a rutei de transport, traficul portuar, inclusiv veniturile CN APM SA Constanța, vor continua să fie afectate“, a declarat, pentru „Curentul“, Ioan Bălan, director general CN APM SA Constanța.
De asemenea, a scăzut drastic și volumul de mărfuri operate de Canalul Dunăre-Marea Neagră. Potrivit datelor Administrației Canalelor Navigabile (ACN) furnizate ziarului „Curentul“, în primele șapte luni ale anului s-a înregistrat o scădere bruscă a traficului de minereu de fier de 93% față de aceeași perioadă a anului 2008, de la 2.204.870 tone la 164.515 tone, și la dispariția totală în ultimele 3 luni a traficului de carbune. Administrația Canalelor Navigabile, în baza cifrelor de trafic din anii anteriori și anticipånd perioada de criză economică și-a estimat un trafic pe anul 2009 la mărfurile analizate de 2.800.000 tone, cea ce reprezintă cam 27% din totalul mărfurilor estimate să tranziteze în acest an. „Pånă în prezent, minereul de fier, cărbunele și laminatele tranzitate reprezintă numai 7% din acest trafic estimat cea ce are o influență negativă asupra bugetului pe acest an. Este greu de crezut că noul patronat al Combinatului Siderurgic Galați va crește în următoarele trei luni, de trei ori, traficul la mărfurile analizate, în condițiile în care pe primele 7 luni a fost o tendință permanentă de reducere a cantităților din partea acestora fără un preaviz sau o consultare a celor care pånă acum au contribuit la realizarea beneficiilor acestui combinat“, a declarat directorul ACN, Valentin Zeicu.