Home Actualitate Arest prelungit pentru Adrian Duicu & ”asociații”

Arest prelungit pentru Adrian Duicu & ”asociații”

DISTRIBUIŢI

Instanța supremă a decis ca președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și omul de afaceri Constantin Popescu să rămână în arest preventiv pentru încă 30 de zile.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins astfel contestațiile formulate de Duicu, Ponea și Popescu, după ce Curtea de Apel București a decis, la propunerea procurorilor anticorupție, să le prelungească celor trei mandatele de arestare preventivă. Curtea de Apel București a admis, în 28 aprilie, propunerea formulată de Direcția Națională Anticorupție de prelungire a arestării preventive a lui Adrian Duicu, ștefan Ponea și Constantin Popescu, pentru încă 30 de zile, de la 4 mai până în 2 iunie. Totodată, instanța a respins ca nefondate cererile celor trei de înlocuire a arestării preventive cu o altă măsură preventivă mai ușoară. Decizia a fost contestată la ICCJ, care vineri a dat o decizie definitivă, în urma căreia Duicu, Ponea și Popescu vor fi cercetați în continuare în arest, în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți a fost suspendat din funcție în 18 aprilie. Adrian Duicu, Ștefan Ponea și Constantin Popescu au fost arestați preventiv în 4 aprilie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel București, la propunerea DNA.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuție cu șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, precum și asupra unor consilieri locali din CL Orșova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcționarii publici din conducerea MAI și pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, să îl mențină temporar pe Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local al municipiului Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț «convenabil», a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi)”, au scris procurorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-a folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.

 

Președintele CJ Mehedinți i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.
  

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.