Home Actualitate Arestarea lui Patriciu – motivata de obstructionarea anchetei

Arestarea lui Patriciu – motivata de obstructionarea anchetei

DISTRIBUIŢI

Mandatul de arestare emis de procurorii Parchetului instantei supreme pe numele lui Dinu Patriciu este motivat de incercarea omului de afaceri liberal de a zadarnici aflarea adevarului -dat fiind mediatizarea excesiva a cauzei, prin conturarea unui curent de opinie favorabila inculpatului, cu consecinta influentarii martorilor si a celorlalte parti din dosar-. Aceasta explicatie, la limita ridicolului, a fost intarita ieri de prezentarea principalelor capete de acuzare in dosarul Rompetrol. Dinu Patriciu, alaturi de doi dintre asociatii sai, Philip Stephenson si Richard Colin Hart, pe numele carora s-au emis de asemenea mandate de arestare, sunt acuzati de catre procurori de constituirea unui grup organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfasurarea unor operatiuni financiare ilicite. Grupul a fost structurat la mai multe niveluri de decizie, planificare si executie. Potrivit procurorilor, la el au aderat, in perioada 1998-2005, mai multi cetateni romani si straini.


Procurorii de la Parchetul instantei supreme au propus Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, a lui Phil Stephenson – vicepresedinte al companiei, dar si a lui Richard Colin Hart, reprezentant al unei companii cipriote. Motivul invocat a fost ca cei doi cetateni americani fie s-ar fi sustras urmaririi penale, fie ar fi facut pregatiri sa se sustraga, iar Patriciu ar fi incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului. Procurorii considera ca Dinu Patriciu influenteaza in mod direct desfasurarea procesului penal, deoarece statului roman ii este prezentata o versiune nereala a obiectului anchetei penale (respectiv cercetarea penala a investitorului olandez), cand in realitate obiectul cercetarii penale il constituie activitatea omului de afaceri in cadrul grupului Rompetrol ca persoana fizica. Joi seara, Tribunalul Bucuresti a admis cererea avocatilor lui Dinu Patriciu, care au sustinut ca au nevoie de timp sa-si pregateasca apararea, amanand judecarea propunerii de arestare pentru data de 3 martie.

Lista neagra a grupului transfrontalier

Potrivit procurorilor, la grupul infractional organizat in perioada 1998-2005 a aderat, alaturi de Patriciu, Stephenson si Hart, fostul presedinte si director general executiv al SC Rompetrol SA, John Hamilton Works. Acesta s-ar fi ocupat de operatiuni ilicite de instrainare a unor active ale Rompetrol si de externalizare a unei parti importante a unor sume cuvenite bugetului de stat. Un alt membru al grupului se arata a fi Sorin Marin, fost actionar la Rompetrol. Procurorii sustin ca Marin a indus in eroare autoritatile romane cu ocazia privatizarii unor societati comerciale si de spalare a banilor obtinuti in urma unor infractiuni comise prin intermediul mai multor fundatii.

Alte persoane implicate au fost Alexandru Nicolcioiu si Cristina Volintiru, acuzate de sustragerea de la plata sumelor de bani datorate bugetului de stat, de inducerea in eroare a autoritatilor romane in contextul derularii unor contracte de privatizare si de spalare de bani.

La gruparea infractionala organizata ar fi aderat apoi si persoane cu functii de decizie in cadrul unor institutii de stat, procurorii enumerandu-i, in acest context, pe Petrica Grama (Ministerul Finantelor) si pe Paul Miclaus (vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare). Procurorii precizeaza ca fiecare membru al gruparii a actionat pe baza unui plan, conform ierarhiei de conducere, organizare si executare a sarcinilor repartizate si -si-a adus aportul constient la indeplinirea obiectivelor comune propuse pentru atingerea scopului de maximizare a profiturilor-.

Anchetatorii mai afirma ca de coordonarea activitatilor ilegale ale grupului s-a ocupat Dinu Patriciu, care ar fi planificat, organizat si conceput -cu minutiozitate- strategia de comitere a actelor ilicite.

Oficiali romani in atentia DIICOT

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul instantei supreme a solicitat, in acest caz, verificarea conturilor a 60 de persoane, in ceea ce priveste tranzactionarea actiunilor Rompetrol. Printre acestea se numara premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea, ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu si sotia sa, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe.

Printre cei la adresa carora au fost formulate noi acuzatii se numara Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.