Arestarea fostului director al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, Hihai Zgaia, a declansat un adevarat un seism in cadrul PNTCD. -Biroul National de Conducere considera ca prin acest abuz se continua seria razbunarilor politice initiate de PDSR impotriva reprezentantilor unicului partid de opozitie veritabila, autor al reformei economice in guvernarea anterioara-, se arata intr-un comunicat al PNTCD. Taranistii considera ca arestarea lui Mihai Zgaia nu are temei legal, deoarece acesta nu s-a sustras cercetarii penale si nu constituie un pericol social si este, de fapt, -un nou act abuziv impotriva membrilor PNTCD care nu au beneficiat, pana acum, de sustinerea fostilor lideri ai partidului-.
Cea mai virulenta reactie vine insa din partea fruntasului taranist, Mircea Muresan, fostul ministru al agriculturii, care spune ca arestarea lui Mihai Zgaia, este un abuz din partea Politiei, care incearca astfel sa repare gafele din ultima perioada. Muresan a afirmat ca Zgaia a fost arestat pentru ca, in calitate de membru in AGA al societatii Blasius Blaj, a fost de acord cu solicitarea Bisericii greco-catolice de retrocedare a unor proprietati ale acestui cult trecute de regimul comunist in proprietatea societatii comerciale agricole. Acel IAS era oricum in lichidare, iar Biserica greco-catolica nu a primit nici o cladire sau un metru patrat de pamant, a spus Muresan, adaugand ca este regretabil ca -vendeta politica s-a mutat pe terenul treburilor bisericesti-. Muresan a mai spus ca acuzatia de abuz in serviciu adusa lui Zgaia -nu sta in picioare- pentru ca nu a fost tulburata posesia cuiva, IAS-ul aflandu-se in lichidare si nici nu au fost aduse prejudicii pentru ca transferul de proprietate nu a avut loc.
Politia este de alta parere
Fostul director al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, Mihai Zgaia, membru PNTCD, si directorul societatii Blasius Blaj, Dorel Popa, au fost arestati, miercuri, pentru 30 de zile, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual si uz de fals, pentru un prejudiciu de 129 miliarde de lei prin restituirea ilegala a unor imobile catre Mitropolia Greco-Catolica din Blaj. Potrivit IGP, in baza unui protocol incheiat in data de 18 februarie 2000, actiunile firmei Blasius Blaj au fost trecute din patrimoniul FPS in cel al Ministerului Agriculturii. La 8 august 2000, cand Biserica a cerut restituirea imobilelor preluate de stat in mod abuziv, Mihai Zgaia, imputernicit sa reprezinte statul in administrarea societatii Blasius, a emis doua hotarari AGA prin care a instrainat cu titlu gratuit intreg patrimoniul catre Mitropolie. La propunerea directorului Dorel Popa, Zgaia a hotarat reducerea capitalului social al firmei Blasius cu 12.488.139.837 lei, suma ce reprezenta valoarea terenurilor si imobilelor predate bisericii. El a ignorat insa faptul ca societatea Blasius avea o datorie la buget de 17 miliarde de lei, precum si faptul ca Tribunalul Alba hotarase, la 15 iunie 2000, deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului in cazul firmei Blasius.