– Procurorii botosaneni au dispus, la sfarsitul sapamanii, arestarea preventiva pentru cinci zile a omului de afaceri Gheorghe Tomache, sub acuzatia de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals.
– Potrivit datelor aflate la dosar, in calitate de administrator al societatii -Mega-Tom- SRL, Gheorghe Tomache, in varsta de 41 de ani, este acuzat ca, in perioada mai 1999 – iunie 2000, a aprovizionat societatea cu produse petroliere de tip -M-, a intocmit facturi false, dupa care a vandut carburantii drept motorina.
– Saptamana trceuta, a fost anihilata o retea care efectua aceleasi -operatiuni-. Capii retelei, fratii Vasilica si Marius Craciun, cunoscuti -oameni de afaceri- din Piatra Neamt, au fost arestati preventiv pentru comert ilicit cu combustibil. In acest dosar a mai fost arestat si nemteanul Florin Sandovici, fiind acuzat tot de fals intelectual, uz de fals, inselaciune cu privire la calitatea marfurilor si respectiv complicitate la aceste infractiuni
– Cercetarile in legatura cu activitatea unor rafinarii din tara au fost preluate de inspectoratele teritoriale din judetele Prahova si Arges
A mai cazut un -operator- – botosaneanul Gh. Tomache
Procurorii botosaneni au dispus sambata, 2 februarie, arestarea preventiva pentru cinci zile a omului de afaceri Gheorghe Tomache, sub acuzatia de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals. Potrivit datelor aflate la dosar, in calitate de administrator al societatii -Mega-Tom- SRL, Gheorghe Tomache, in varsta de 41 de ani, este acuzat ca, in perioada mai 1999 – iunie 2000, a aprovizionat societatea cu produse petroliere de tip -M-, a intocmit facturi false, dupa care a vandut carburantii drept motorina. Pe parcursul cercetarilor, politistii au mai descoperit ca, in anul 2000, Gheorghe Tomache ar fi cumparat de pe piata neagra cupoane agricole si, prin intocmirea de facturi fiscale fictive pentru livrare de carburanti, a decontat la una din bancile din municipiu cupoane agricole in valoare de 1,268 miliarde de lei. Cumuland acest prejudiciu cu sumele pentru care Gheorghe Tomache a solicitat scutiri la plata TVA si a accizelor, politistii si comisarii Garzii Financiare au estimat prejudiciul total la peste cinci miliarde de lei.
Cercetarile in acest caz au durat mai bine de un an de zile, pentru ca ancheta Politiei si a Garzii Financiare s-a extins pe raza a sapte judete. Procedura prin care s-a derulat intreaga afacere a fost demontata, rand pe rand, de anchetatori care au urmarit firul de la poarta rafinariilor de unde se aproviziona Gheorghe Tomache si au verificat toate chitantele eliberate sau prezentate pentru decontare de societatea -Mega-Tom-.
Astfel, dupa ce masinile erau incarcate in rafinarii cu carburanti de tip -M-, care sunt scutiti de plata accizelor, cisternele luau drumul catre nordul Moldovei. Cele mai multe dintre transporturi s-au oprit insa pe traseu, prin Iasi si Suceava, unde carburantii de tip -M- erau revanduti drept motorina. Pe baza unui chitantier, omul de afaceri botosanean a intocmit, se pare, facturi fiscale pe numele unor societati fictive din tara, dupa care a solicitat rambursarea TVA.
Firma unui iranian, folosita ca acoperire
-In mod normal, daca intreaga cantitate de carburanti ar fi ajuns la Botosani, cateva statii PECO din judet ar fi trebuit sa fie pline ochi, or, acest lucru nu s-a intamplat. Cand am verificat registrele de iesire de la portile rafinariilor, am aflat ca respectivele cantitati fusesera ridicate de masini, fie in numele lui Gheorghe Tomache, fie in numele unor parteneri de afaceri ai acestuia, care au recunoscut ulterior ca au facut acest lucru la solicitarea botosaneanului. Mecanismul a iesit la iveala in momentul in care am verificat chitantele de decontare prezentate de -Mega-Tom- de la societatile din tara, care, culmea, faceau parte din acelasi chitantier, desi partenerii erau din localitati diferite-, a declarat unul dintre politistii care au lucrat la acest caz.
Spre surprinderea anchetatorilor, cand au vrut sa afle de unde provenea chitantierul pe baza carora au fost intocmite facturile false, politistii au ajuns la Directia Generala a Finantelor Publice Botosani, unde au descoperit ca acesta fusese ridicat de Gheorghe Tomache, in numele unei societati a unui iranian care are un punct de lucru in complexul -Pars-.
-Chitantierul a fost ridicat intr-o perioada in care iranianul nu fusese in tara, iar acest lucru ne-a facut sa credem ca omul de afaceri strain nu este cu nimic implicat in afacere-, au mai spus politistii.
Rafinariile din Prahova si Arges, sub lupa Politiei
Politistii nu exclud ca Gheorghe Tomache sa faca parte dintr-o retea de afaceristi cu produse petroliere, specializati in astfel de operatiuni. Din acest motiv, cercetarile Politiei in legatura cu activitatea unor rafinarii din tara au fost preluate de inspectoratele teritoriale din judetele respective, Ploiesti si Arges. Daca va fi gasit vinovat, Gheorghe Tomache risca, potrivit Codului Penal, pedepse privative de libertate de pana la 12 ani, cu atat mai mult cu cat este vorba de nu mai putin de patru capete de acuzare.