Referendumul pentru parlamentul unicameral va avea loc duminică
Curtea de apel București a dezbătut ieri cererea a două ONG-uri, Pro Democrația și Agenția de Monitorizare a Presei, de suspendare a decretului prezidențial prin care s-a stabilit organizarea referendumului privind parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari. Cererea a fost respinsă de instanță ca fiind inadmisibilă.
În ședința de ieri, avocatul organizațiilor neguvernamentale a susținut că, potrivit Constituției, referendumul are scop să consulte națiunea în privința unei probleme, în timp ce Traian Băsescu – care a decis deja ce dorește prin referendum – nu face decåt să obțină aprobarea națiunii.
„Acesta este plebicism într-un regim autoritar“, a spus avocatul, care a adăugat că populația nu a fost informată obiectiv despre avantajele și dezavantajele parlamentului unicameral și a fost, în loc de campanie de informare, propagandă.
De partea cealaltă, Administrația Prezidențială a cerut respingerea cererilor ONG-urilor, invocând două decizii ale Curții Constituționale, respectiv 355/2007 care stabilește că nu există nicio lege care să interzică organizarea alegerilor în aceeași dată cu referendumul și decizia 567/2007 care dă posibilitatea președintelui să consulte populația prin referendum.
Începând de miercuri, la Curtea de Apel București au fost depuse zeci de cereri de intervenție în acest proces, mare parte dintre ele în favoarea Administrației Prezidențiale.
Instanța a admis că le va lua în considerare doar pe cele pentru care s-a achitat taxa de timbru, urmând să dea o soluție cu privire la legalitatea sau nu a solicitării ONG-urilor privind suspendarea referendumului.
Președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind organizarea referendumului pentru parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Calea de atac nu este utilă
Avocatul ONG-urilor, Corneliu Liviu Popescu, a declarat, ieri, că soluția Curții de Apel București poate fi atacat cu recurs, însă, având în vedere că nu este posibil să se judece până duminică, această calea de atac nu este utilă.
„Nu înseamnă însă că nu vom continua procedura pe fond“, a spus avocatul, arătând că după ce Administrația Prezidențială va răspunde contestației, va continua procedura administrativă și va cere și anularea decretului privind organizarea referendumului.
Avocatul a mai spus că nu comentează din deontologie profesională soluția Curții de Apel București. Corneliu Liviu Popescu a adăugat că poate interpreta sentința în sensul că instanța de contencios administrativ nu se poate pronunța pe actele președintelui.
Întrebat ce părere are despre faptul că magistrații Curții de Apel București au respins în aceeași zi atât contestația ONG-urilor, cât și pe cea a fostului secretar de stat în MAE, Mihai Gheorghiu, avocatul a răspuns că nu vede niciun fel de problemă și că poate doar să constate o practică unitară a instanței.